
 
 
We note that this is a preliminary consultation and believe that there are some fundamental 
principles which need to be established, before seeking to extend liability for Ofcom’s and Citizens’ 
Advice charges beyond Royal Mail. 
 
 
Q1. What are your views of the basis on which turnover from letter services is currently 
calculated for the purposes of administrative charges? In particular, would it be appropriate 
to include turnover from access services within the calculation? Please provide reasons for 
your views. 
 
1.1 Point of principle. 
 
a) Ofcom seem (section 3.6) to see inclusion of access services as justified by the fact that 

regulation of access services gives rise to significant regulatory work (and hence cost) and 
say "access services are subject to and benefit from regulation to a significant degree”.  

 
b) It is, though, Royal Mail's provision of access that is regulated, not the activities of access 

customers per se, and the need for such regulation is driven by Royal Mail's market power in 
downstream access services. 

 
c) In particular, the cause of Ofcom's upcoming work on access arises from Royal Mail's 

alleged abuse of its market power in access, not anything done by access customers. It 
would be highly unfair to make access customers pay additionally towards Ofcom's costs 
merely because they are customers and subject to Royal Mail’s access terms - and 
especially unfair if access customers are to have to pay because of Ofcom's investigation 
into alleged abuse.  Those who complain about such abuse are already obliged to spend 
material sums on professional advice and to devote significant management resource.   

 
It is Royal Mail's market power and risk of abuse of that power that drives the need for regulation 
and the work now being started, so RM should pay the costs of this regulation.  There is no sector-
specific regulation of access services.  Such regulation relating to essential conditions and 
consumer protection is limited to those services for which the provision previously required a 
licence.  Access services did not require a licence, given their exemption under s7(2)(h) Postal 
Services Act 2000. 
 
1.2 General Comments 
 
a) Turnover should be based on the delivery of letters through an eligible service within the 

scope of the universal service.  Ofcom must also consider to what extent revenues from 
parcels services which are provided within the scope of the universal service should be taken 
into account.  We believe that this definition needs to be analysed in considerably more detail 
as part of the planned, second consultation.  That is because, while the Ofcom statements 
on possible regulation/restriction of end-to-end competition (dated 27 March in each of 2012 
and 2013) cross-refer to the definition in section 40, the exact meaning of the “scope of the 
universal service” (not to be confused with the services which are within the “definition” of 
the universal service) was not defined.  However, it is relevant not only for potential liability to 
meet Ofcom’s (and Citizens Advice’s) administration costs but also for potential obligations 
or restrictions in respect of: a notification condition (section 41); imposition of general 
universal service conditions (section 42); contribution to a USO burden support fund (section 
46); imposition of a general access condition (section 50); the ability to provide a mail 
forwarding business section 75 London Local Authorities Act 2007). 

 



b) An upstream service is not a delivery service and upstream services have always been 
liberalised1 and unregulated.  

 
1.3 Legal position 
 
a) Section 43 and Schedule 4 Postal Services Act 2011 (PSA 2011) provides that Ofcom’s 

administrative charges may only be levied ‘on postal operators providing services within the 
scope of the universal postal service’. This reflects the provision of Article 9.2 of the EU 
Postal Directive which permits Member States to subject those providing services within the 
scope of the universal service ‘to make a financial contribution to the national regulatory 
authority’s operational costs’.  

 
b) Section 40(1)(a) PSA 2011 says that services which ‘fall within the description of a service 

set out in the universal postal service order’ are to be treated as being within the scope of the 
universal service. Upstream services are not provided separately by Royal Mail as part of the 
universal service and upstream services do not fall within the description of those services.   

 
c) None of the conditions in section 40((1)(b)2 would operate to bring upstream services within 

the description and upstream services.  Furthermore, upstream services are simply not 
interchangeable with the services described in the universal service order, as contemplated 
by section 40(1)(c).  It is our belief that business customers, sending bulk mail (sorted or pre-
sorted) do not consider the upstream access services provided by other operators to be 
interchangeable with the services described in the universal service order. They are quite 
distinct from those customers who use universal postal services.   Section 40(2), which 
states that ‘any reference to a service includes part of a service’ would not operate to bring 
any upstream services within the description and, thus, the scope of the universal service.  
That is because upstream services are provided in relation to customers sending multiple 
items of mail but the universal postal service order covers only single item services, even if 
the final delivery happens to be provided through the same Royal Mail network  The 
upstream service is not, therefore, part of a service which falls (or could properly be deemed 
to fall) within the description of universal services.  

 
d) Therefore, in the absence of a reliable evidence base which would demonstrate that 

upstream access services are seen as interchangeable, legally, we do not believe that 
Ofcom has the power to levy charges on upstream access services.   

 
e) Given the underlying legal power for levying administrative charges, Ofcom will need to 

assess precisely which services fall within the scope of the universal service before it can 
correctly and lawfully spread its costs across a range of operators.  

 
f) Before it may lawfully charge other operators, Ofcom will first need to establish if any or all of 

Royal Mail’s bulk mail retail and downstream access services and competitors’ upstream and 
delivery services are within the scope of the universal service3.   

 
1.4 Fair, equitable, simple, transparent, verifiable and relevant 

1 Section 67(1)(h) British Telecommunications Act 1981 (“BT Act”) provided that the exclusive privilege to deliver letters 
is not infringed by “the conveyance and delivery to the Post Office of prepaid letters for conveyance and delivery by the 
Post Office to the addressees, and the collection of such letters for that purpose” :  section 67(4) BT Act definition: " pre-
paid letter " includes any letter which, in pursuance of arrangements made with the Post Office, does not require to be 
pre-paid;”.  Repeated in Postal Services Act 2000 sections 7(2)(h) and 7(4). 
2 Where the only reason the service is not within the description is because of: a lower collection/delivery frequency; no 
delivery to every UK address or selling the service at a non-uniform and/or non-affordable price.  
3 Even if downstream access services are outside the scope of the universal service, they may still be mandated and 
regulated pursuant to section 38 PSA 2011, as contemplated by Article 11a of the EU Postal Directive. 

                                                 



a) We strongly believe that confining charges to eligible delivery services (if there are any other 
than those provided by Royal Mail) is the only way to meet the criteria set out in 2.2 of this 
consultation. Specifically: 

 
b) Access customers already contribute indirectly to Ofcom’s costs via the access price paid to 

Royal Mail.  Why should they contribute to Ofcom directly and then pay again via Royal Mail? 
By maintaining the principle of charging at the point of delivery it is clear which services 
attract any charge, and it makes the recovery of that charge through pricing transparent. 

 
c) However, it would be necessary to define precisely which items are covered; which services 

are within the scope of the universal service; and to address the situation where more than 
one operator is providing services in respect of the same postal items. This should apply to 
all companies providing letter delivery that both (a) meet the relevant revenue turnover 
threshold and (b) fall within the definition of services within the scope of the universal service.   

 
d) Attempting to move upstream as the consultation suggests will increase complexity and 

encourage opacity.   
 
e) The suggestion that it will be possible to use data that stakeholders already collect to fulfil 

this objective seems to over-simplify the process. Any results must be comparable and 
stakeholders have a wide spectrum of business models. We would contend that it will not be 
easy to disaggregate information from these many models to ensure meaningful, comparable 
and reliable statistics are gathered.   

 
f) Who will be subject to any charges is far from clear. Will it be any stakeholder holding an 

access contract with Royal Mail? All access contract customers use access services yet it is 
only those who undertake logistics operations who would appear to be subject to a charge. 
What is the justification for the exclusion of these customers? 

 
g) Will the proposals cover any subcontractor involved in the upstream process? For example 

some access contract holders subcontract all transport to logistics specialists while others 
use access “operator” contract holders who also run their own networks. Under these 
proposals it seems that an access “operator” contract holder who runs in house transport will 
pay while one who subcontracts may not.  The position of mailing houses who have access 
contracts is also not clear. 

 
h) It is possible for a stakeholder to use Wholesale and Retail Royal Mail services, independent 

mail delivery, third party express delivery, third party logistics services, in-house logistics, 
and in-house and third party data and sortation services. How is all this to be reliably 
recorded, reported and verified? 

 
 
 
Q2. Is tracking now a standard feature of letter services so that it should be removed from 
the current definition of premium services? Please provide reasons for your views.  
 
a) The question of whether a service is an express service or a premium service is only relevant 

if it has first been established that the service is within the scope of the universal service. 
 
b) Tracked services are not within the scope of the USO and so should not be subject to a 

charge for regulation.  This is for the following reasons: 
 
c) The Priority and Standard services defined in the Postal Services (Universal Postal Service) 

Order 2012 are for single piece items and specifically do not have a tracking feature.  The 
offerings of tracked services by competitors are for customers sending multiple items and so 
are not to be deemed to be within the description. 

 



d) The Registered and insured services described in the Order include tracking but are:  
• single piece services,  
• insured,  
• for a D+1 service with target delivery before 1pm,  
• pre-paid,  
• supplied with an on-demand a proof of delivery service, and,  
• typically, are charged at a higher price.   

 
e) The offerings of tracked services by competitors are for customers sending multiple items, 

are paid for by invoice, are uninsured and so are not to be deemed to be within the 
description. 

 
f) Even if it such services were shown to be within the description, MCF members believe that 

"tracked end-to-end letters" is a very generic term and Ofcom have referred only to the 
service offered by TNT Post, whereas there are several postal services which offer tracking 
in various ways and to varying extents, and which are – and always have been - considered 
premium services. The MCF believes Ofcom needs to be more precise in explaining what it 
means by "tracked items", as well as justifying their inclusion as being within the scope of the 
universal service. 

 
 
Q3. Do you think that turnover from access services, if taken into account for the purposes 
for administrative charging, should be calculated on the basis of gross revenue or on the 
basis of net revenue (after the deduction of access charges to Royal Mail)? Please provide 
reasons for your view.  
 
a) Given that we do not believe that access volumes should be included at all this is a moot 

question. 
 
b) However, if we have to express an opinion it would be that net revenues only must be used. 

Otherwise there is clear double counting of revenue, with the result that the true value of 
wholesale access will be vastly inflated resulting in demands for an unrepresentative 
contribution. 

 
c) Even then, Ofcom will need to address the liability for charges for multiple-operator chains 

where each company would record the revenue e.g. an operator providing services to 
another access operator customer. 

 
 
Q4. Is the minimum turnover threshold of £10 million from the provision of letter services 
still appropriate? If you consider it should be raised or lowered, please specify the 
threshold you consider would be more appropriate and why.  
 
a) The threshold should be increased by inflation on a periodic basis. It should be raised 

immediately to £15m to account for inflation since inception. Considering that mail prices in 
the comparable period have risen well over RPI then an even higher figure might be 
appropriate.   

 


