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What additional details do you want to keep confidential?: 

No 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

Yes. If it saves Ofcom time and money this can only benefit all parties concerned. 

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 



Yes. This is a good initiative 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Yes. Unequivocally.  

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes.  

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

Yes. 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

As long as the regulatory framework is prescribed in unambiguous terms I am in broad 
agreement with this proposal. That said I am not sure that the phrase "Radio Amateurs are 
best placed to decide how to go about identifying their stations" is sufficiently rigorous. The 
regulations should clearly state ~how~ an Amateur Radio station identifies itself. 'When', is a 
different matter. 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

Emphatically No! Furthermore, I do not understand how there can be so much uncertainly on 
this subject amongst Radio Amateur licensees; unless, of course, the inculcation of 
newcomers is not properly addressed within the current training structure?  
Moreover, I am not convinced that personal choice is a elementary factor in drafting an 
unambiguous regulatory structure.  
I feel strongly about this proposal and I am keen for Ofcom to understand the, perhaps 
unintended, consequences in the Amateur Radio fraternity. This is not about identifiability - 
that is a given as a reduced callsign is unique - but one of operational practicality.  
I am a member of a V/U/SHF contest group in SE England. Our equipment uses highly 
directed aerial structures - multiple yagi-style or dish antennas. When I am called by a "GM" 
I ~know~ I should turn my beam to the North. Should I be called by a "GW", I turn my beam 
to the West. GI, GD, GU, GJ all denote a physical location of the station. Regional Secondary 
Locators are important in Amateur Radio. And it is an international more, despite the lack of 



CEPT regulation Other countries use the numeric part of a callsign to denote locality or "Call 
Area". An EA6 is located in the Baleric islands; an EA8 the Canaries. The Call Area/RSL 
concept is widely recognised within the amateur fraternity worldwide and often forms part of 
the requirements for awards or the gaining of additional bonus points in contests. Should 
Ofcom insist that all of the UK is one Call Area there will be hundreds, if not thousands of 
disappointed Radio Amateurs, worldwide.  
I believe that Regional Secondary Locators should be compulsory - as necessitated in the 
Intermediate licence callsign rules. This change, at a stroke, would resolve any `uncertainty` 
to the benefit of all.  

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

Absolutely not! An amateur Radio station should transmit a callsign that denotes and reflects 
its physical location.  
Should an Intermediate Licensee with a main station address in England decide to operate 
/Portable in Scotland or Wales then the appropriate regional Secondary Locator should be 
used - just like full licencees do- and, of course vice versa.  

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

I am surprised to find that the Intermediate licence is issued in an non-compliant manner. It 
has been my impression that the callsign's second letter was mandatory and would be varied - 
as I would vary my G (England) call should I venture in to another Call Area.  
In my opinion all licencees should transmit a valid callsign that denotes their physical 
location. 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

It has been my impression that RAYNET are `a law unto themselves` anyhow.  
Agreed, they do useful work. They should be allowed, while attached to a User Service 
during an incident or while undergoing simulation training under the auspices of a User 
Service, to utilise their skill-set and equipment to the best effect and outcome.  
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