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Q1.  I agree that the 470 kHz and 5 MHz bands should be made available to all UK 
Full Licensees (including Clubs). For consistency of administration, both these 
bands should be on the same basis as the standard operating practices of 
existing amateur bands under the current UK Licence Clause 5(1) (b) which 
states effectively that use of Radio Equipment must not cause or contribute to Undue 
Interference to the authorised use of other radio equipment.  The standard wording 
applicable to other amateur bands should also suffice i.e. “Secondary. Available on 
the basis of non-interference to other services inside and outside the UK”. 

The above is most pertinent in view of the potential allocation of both the 470 kHz 
and         5 MHz bands being allocated to the Amateur Radio Service at the next 
World Radio Conference (WRC), notwithstanding that Ofcom would seek prior 
agreement of the MOD before making any further spectrum available in the 5 MHz 
band should WRC allocate this additional spectrum to the Amateur Radio Service. 

 
Q2.  Yes, I agree.  Club Licences should be protected. 
 
Q3.  Yes, I agree. 
 
Q4.  Yes, I agree. 
 
Q5.  Yes, I agree 
 
 

Q6.  Not as proposed.  Ref 2.59, items a) to e), (Transmission of call sign).  These 
current requirements should be retained.  These requirements work flawlessly in 
practice and the 15 minute maximum period is ideal.  To replace the 15 minute 
maximum with the term ‘as frequently as practicable’ leaves that interpretation open 
to abuse.  

 

Q7.  Not as proposed.  Clause 2(2) of the current UK Licence Regulations is quite 
clear and unambiguous in that the use of UK RSLs is mandatory – “The 
Licensee shall use the following appropriate Regional Secondary Locator after the 
United Kingdom call sign prefix “G”, “M” or “2” as specified in Section 1….”   

UK RSLs have been in common use for several decades to indicate the location of a 
UK transmitting station. It has been the practice, and it is understood by both UK and 
International Amateur Stations, that the UK RSLs U, D, J, I, M, W signify that the 
station is transmitting from that respective UK Locator (other than 
England), irrespective of the station’s Main Address/Locator.  My opinion 
is ALL UK stations should be issued with a call sign without any RSL 
whatsoever, with the appropriate RSL subsequently included by the 



operator IF DESIRED.  UK RSLs do work well in many circumstances.  However, 
use should be optional.         

 

 

Call Sign Suffix.    

Note (c) in Notes to the licence (UK Licence Regulations) provides that: 

“(c) If the Radio Equipment is used solely by a Club then the following Regional 
Secondary Locators may be used instead of those described in Clause 2(2):  X, P, 
T, H, N, S, C”.  
 
It is often the practice that the UK RSL suffixes of X, P, T, H, N, S, C are used by 
Club Stations to signify that the station is transmitting from that respective UK 
Locator, irrespective of the station’s Main Address/Locator.  My opinion is ALL 
UK Club Stations should be issued with a call sign without any RSL 
whatsoever, with the appropriate RSL subsequently included by the 
operator IF DESIRED.  Club UK RSLs do work well in many circumstances.  
However, use should remain optional.        

Note (d) to the Licence provides that: 

When operating at locations other than the Main Station Address, it is recommended 
that the following suffixes be used:  A, P, M, MM.  As currently, use should remain 
optional. 

 

Q8.  The Intermediate 20 and 21 call signs are a mess.  These call signs should 
be treated the same way as Full and Foundation Licences with respect to UK RSLs. 

As far as I can determine, Articles 19.68 and 19.50 of the Radio Regulations are a 
mess.  As I interpret both these articles, existing G0, G1, M0 and M1 call signs do 
not conform to these Articles (the Articles state that the digits 0 and 1 shall not be 
used), and certainly 20 and 21 allocations would still not comply with these Articles 
even if an RSL was included, since either the digit 0 or 1 is currently included in that 
call sign series.   
 
 

Q9.    Yes, I agree. 

Q10.  Yes, I agree. 

 


