
Title: 

Mr 

Forename: 

Robert 

Surname: 

Henderson 

Representing: 

Self 

Organisation (if applicable): 

Email: 

What additional details do you want to keep confidential?: 

No 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

YES 

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 



YES 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

YES 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

YES 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

YES 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

NO. The existing requirements are adequate to ensure reasonably frequent/appropriate 
identification without being in any way onerous. The proposed changes are nebulous by 
comparison and fail to address your desire to clarify the requirement. 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

NO ABSOLUTELY NOT. For well over half a century the RSL has been deployed to reveal 
the region in which a station is operating. It has never been used to define the main station or 
the location addressed within the licence. What is proposed would turn a practice which has 
worked most effectively for decades upon its head.  
The only people likely to misinterpret Clause 2(2) can be those new to the hobby or lacking 
experience within it. The wording seems very clear and interpretation should be obvious for 
anyone with even a little experience.  
&amp;amp;amp;ldquo;2(2) The Licensee shall use the following appropriate Regional 
Secondary  
Locator after the United Kingdom Callsign prefix 
&amp;amp;amp;ldquo;G&amp;amp;amp;rdquo;, 
&amp;amp;amp;ldquo;M&amp;amp;amp;rdquo; or 
&amp;amp;amp;ldquo;2&amp;amp;amp;rdquo; as specified  
in Section 1, when identifying the Radio Equipment in accordance with  
Clause 13(1):&amp;amp;amp;rdquo;  



1. The term, &amp;amp;amp;quot;The licensee shall use&amp;amp;amp;quot; is clearly a 
mandate not a discretion. Had discretion been intended the phrase, &amp;amp;amp;quot;The 
licensee may use&amp;amp;amp;quot; would have been appropriate.  
2. The term, &amp;amp;amp;quot; the Radio Equipment&amp;amp;amp;quot; logically and 
practically relates to the radio equipment in use for the purpose of the transmission taking 
place. To assume it relates to equipment left at home, equipment owned on the date the 
licence was issued or indeed any other equipment which is not in use is both spurious and a 
logical nonsense.  
To the extent that confusion exists this might be best addressed by clarification in support of 
over half a centuries custom and practice.  
Quite simply make use of RSL a requirement whenever the station is operated in a region 
allocated an RSL.  
Ofcom may consider there to be no regulatory necessity to require RSL use to be mandated in 
this way. Likely this is correct. Indeed it is likely there has never been a regulatory necessity 
for it. However despite this RSLs have been used in this way for more than 50 years.  
The change proposed will have significant impact upon stakeholders within the UK and 
around the world for whom the change will create significant confusion, clarifying nothing at 
all.  
PLEASE DO NOT PROCEED AS PROPOSED AS TO DO SO WILL HAVE 
SIGNIFICANT NEGATIVE EFFECT UPON AMATEUR RADIO. 

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

NO. The proposed approach is unhelpful for the reasons given in answer to Q7.  
A sensible approach from a licensee perspective, informed by over half a century custom 
&amp;amp;amp;amp; practice, would require the RSL appropriate to the region in which 
operation is taking place be inserted between the leading and second digit of Intermediate 
licence holder call signs. In cases where the licence document issued by Ofcom has 
incorporated an RSL this should be replaced as appropriate by the RSL allocated to the 
region in which operation is taking place. 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

YES 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

I don't have a view. 
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