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Additional comments: 

Although now retired, I spent 18 years of my working life with BSI Testing & was also 
convenor of an IEC Working Group, amending standards; so am better placed than some to 
fight through this difficult to read document. I also understand the dramatic legal difference 
in the words 'should' & 'shall' unlike probably a lot of Radio Amateurs (& some Ofcom 
staff?)  
I am somewhat dismayed by the apparent lack of thought/understanding of the implications 
of some of the proposed changes, by those that drafted this consultation.  
I understand the brief from your senior management & the government for 'Light Touch' 
regulation & in principal would support that. I have always believed in the adage that 'rules 
are for the guidance of wise men & adherence of fools'. However where such 'Light Touch' 
results in removal of a requirement without any real guidance (do what you like?) then 
confusion and anarchy results.  



At the very least there should be very strong guidance/recommendations in your guidance 
document; which I believe is still in preparation?  
 
We would have more sympathy with some of the proposals, if Ofcom were performing their 
'Statutory duties' of policing the spectrum properly and performing 'Market Surveillance'. 
Since they are blatantly NOT performing these duties adequately; expecting Radio Amateurs 
to 'do their job for them' is totally inappropriate; specifically paragraph 2.26.3.  

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

No - Not as proposed. These bands should be made available to all Full Licensees but under 
the same basis as other bands where we are the 'Secondary User'.  
The phrase 'electronic equipment' in para 2.26.3 must be removed. Otherwise we have a 
major shift of liabilities and responsibilities away from Ofcom & equipment manufacturers 
and onto Radio Amateurs. We cannot be held responsible for deficiencies in electronic 
equipment, a lot of which do not comply with statutory requirements, but are never 
investigated or taken off the market. (Please see my opening comments).  
Para 2.26.6 seems completely inappropriate given the power levels we work with, as 
compared with the 100's of KW of commercial stations at these sorts of frequencies. Were 
these words borrowed from the experimental High Power license, often at VHF & UHF 
where there is a potential radiation risk?  
(Was the junior clerk 'put on the job' rather than someone with some technical knowledge?)  

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Yes 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Yes 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 



Yes 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

No - Not as proposed. I agree that a specific requirement for 15mins max could be dropped as 
a legal requirement, but with strong advice to continue to 'follow the spirit' (a reference to the 
guidance notes perhaps?) That way there is no risk of 'revocation of the licence' for slipping 
to 16, or 18minutes, but Radio Amateurs would know that they should still aim for the 15min 
rule; so that we all know who is working who, after a reasonable period of listening. We do 
not want to encourage 'sloppy practices'.  
The wording for Clause 13 b) as suggested in Para 2.61could be:  
"a valid call sign for the station be transmitted as frequently as is practicable (this should if 
possible be no longer than 15minutes - see guidance notes) during transmissions to ensure 
that the station is clearly identified;"  

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

No - any change to current requirements and accepted practice would be utterly confusing for 
both UK & international Radio Amateurs. Oversees operators & many contests & award 
schemes treat Wales-GW, England-G, & Scotland-GM, for instance, as countries as separate 
as France Germany & Italy! We generally need to know where the station we are working is 
located, not where the licensed 'Home Station' is. There can never be any ambiguity as 
G8FMC (my call) was never issued to another as GM8FMC, or GW8FMC! The great thing 
about our call sign is that it is entirely unique throughout the world. (Unlike bank account 
numbers etc, until linked to a 'Sort Code').  
Para 2.69 is utter rubbish! I repeat, G*8FMC is completely unambiguous whatever the 
second letter being used at the time is. What is wrong with the RSL changing as one drives 
over a border etc? Clause 2(2) seems crystal clear to me. (Maybe a little less obvious for 
Intermediate Licencees?)  
In case this is difficult in practice for some using data-modes (& allowing for those that just 
forget on the odd occasion) you could make this a 'Should' rather than a 'Shall' with VERY 
strong guidance.  
I also question the legality of dropping the RSL's without first requesting such a change with 
the ITU? (who I am sure would refuse such a request if it is within their jurisdiction?)  
Para 2.74 is just plain wrong; your proposals will create problems where there were little or 
no problems before!  

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

No, I think this will create confusion, as everyone needs to know where the station is located 
at that time of use. The home or 'main station' address can easily be found if any authority 
requires it.  



Ideally all call signs should be treated the same and RSL's used when away from the 'main 
station'.  
Since someone 'dropped the ball' when 2E0ABC etc was first allocated, you do have a 
problem! Obviously 2*0ABC should have been allocated, clause 2(2) instructing the owner 
to use 2W0ABC in Wales & 2M0ABC when in Scotland etc.  
(What a cock-up; how could such a basic thing go ahead unchecked? If I had run my 
Standards Writing Working Group in such a shoddy manner BSI would probably have fired 
me!)  

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

Yes 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

Yes  
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