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Additional comments: 

Thank you for the opportunity to respond to this consultation. I would comment in general 
that Ofcom's understanding of Amateur Radio operating practises does not appear to be as 
thorough as it used to be in the old Radiocommunications Agency days. The feedback given 
to the Ofcom team at the pre-consultation event at Newark last year seems not to have been 
taken on board prior to issuing this consultation. 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 



Yes; this is a positive step in simplifying licensing matters and is welcomed.  
 
The obligation not to cause interference to other services is covered in the general terms of 
the Amateur Licence, and further restrictions in respect of these frequency allocations should 
not be needed.  
 
The requirement, for example, that the operator of a station operating in the 5MHz band can 
be contacted by means of a telephone in close proximity to the station is (a) vague (would a 
telephone in the main house when the station is established in an outbuilding be considered 
"close proximity" for instance) and (b) is discriminatory to those who choose not to subscribe 
to a telephone network or do not wish to divulge their telephone number or are disabled and 
unable to use a conventional telephone.  
 
Furthermore, the proposal does not place any obligation on the operator to actually answer 
the telephone during the period of operation! When operating from a temporary location 
(such as a holiday cottage or from a remote hilltop) - how is anyone going to know the 
number of the telephone in any case?  
 
For the above reasons, the additional restrictions (other than power and antenna height which 
can easily be incorporated into the schedule) are not supported. 

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Yes; this proposal is fully supported. 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Yes; this proposal is fully supported. 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes; this proposal is fully supported. 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

Yes; this proposal is fully supported. 



Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

No; the current obligations for identification are adequate and would cover the requirement 
for identifying the station when operated in the 5MHz band. I see no compelling reason for 
change to identification requirements. 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

No; the writer strongly disagrees with the proposal.  
 
The current practise (and the understanding of 99% of Radio Amateurs) is that the callsign 
used by the operator indentifies both the operator AND the general location of the established 
station. To say there is uncertainty may be technically correct - but if this is the case, it should 
be addressed through better education/training. In addition, the examination syllabus and the 
examinations at all levels could be strengthened in this area.  
 
The use of an RSL (or lack of one for Full and Foundation licensees operating in England) to 
identify the location of the station should continue to be mandatory as is the current 
understanding of 99% of licenced radio amateurs. Making it optional has many unintended 
consequences and is unwelcome.  
 
It would cause confusion around the world and cause difficulties for contest participants and 
organisers. The various award scheme organisers and participants would also be thrown into 
unnecessary turmoil.  
 
The current system works and is understood around the world. Please leave it as is.  
 
It is a trivial task for a official when he or she wishes to identify the operator of a station to 
check the callsign with or without the RSL.  
 
The location of the station at the time it has been established and is in use is the over-riding 
factor to determine whether or not the addition of an RSL is required.  
 
For instance, the very idea of an operator from Jersey establishing and operating a station in 
Scotland using the Regional Secondary Locator allocated to Jersey or even operating without 
the Scottish RSL is a ludicrous proposition and a recipe for confusion. 

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

No. The callsign transmitted should reflect the location of the station established by the 
Intermediate callsign holder.  
 



The writer finds it hard to believe that any Intermediate licensee has ever transmitted the 
callsign of the station he or she has established without inserting an RSL. If this has 
happened, it is due to poor training, and can be addressed through strengthening the exam 
syllabus.  
 
The need to address this point is down to Ofcom's incorrect formatting of licences - and has 
not (as far as I know) led to the actual transmission of callsigns in breach of the Radio 
Regulations.  
 
Whether Foundation, Intermediate, or Full, the callsign used at the established station can 
identify both the callsign holder AND the general location of the station. A trivial search on 
the Ofcom database with and without the RSL can easily identify the callsign holder, and the 
RSL (or lack of one in the case of Foundation and Full licensees) can easily identify the 
general location of the station. 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

No view expressed. 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

The writer welcomes the proposed changes as set out, but is not of the view that it will 
actually clarify Raynet operation under the Licence.  
 
The proposed changes are welcome, however, as they widen the scope of Raynet to provide 
emergency communication services when requested to do so.  
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