
Updating  the Amateur Licence 
 
 
Q1 – Inclusion of the 470kHz band in the licence 
 
The conditions of use of the 470kHz band listed in the NoV do not conflict with those applying in the 
present licence (though there is some duplication that needs resolution); so there is no obstacle to 
including this band in the licence schedules. 
 
 
Q1a – Inclusion of the 5mHz minibands in the licence 

 
Because the main UK user of the 5MHz bands in question is the MoD and there is provision for 
contacts between amateurs and the military, the conditions of use (particularly the identification and 
location requirements) are slightly different from those for other amateur bands.  (I assume that the 
omission of “Alternative Address” – see clause 2(1)(b) of the licence – from paragraph 2.27.9 was 
inadvertent.)  As access is at present restricted to those who apply for a Notice of Variation, the 
ordinary amateur does not need to be aware of these differences; but if they become part of the licence 
they will become examinable and will have to be learned as an added complication. 
 
If, as seems likely, ITU regulation 649 is adopted at the next World Radio Conference, the whole 
band from 5250 to 5450 kHz may be allocated to the Amateur Radio service.  I have checked with 
RSGB HQ; there was a flood of applications when access to 5MHZ first became available, but it has 
now slowed to an easily manageable trickle.  To avoid a double change I recommend keeping access 
to the 5MHZ bands on a NOV basis meanwhile.   
 
 
Q2 – Retaining a Club licence and callsign within the club. 
 
The most likely occasion for problems is when a club official who is also the holder of the Club 
licence suffers a vote of no confidence and is asked to relinquish office, but in a fit of pique refuses to 
give up the club licence voluntarily.  Ofcom clearly needs some means of compelling the surrender so 
that the club can regain the use of its callsign.  (It is desirable that this hiatus is of short duration, but 
as the validity of a claim to represent a club may be disputable, the procedure set out in paragraph 
2.41 of the consultation may be unavoidable.)  I support the proposed change 
 
 
Q3 – Revocation for an offence under the Act 
 
If Ofcom proposes to take power to revoke the licence of  a person who has been convicted of an 
offence under the WT Act, then the third reason for disqualification should, to be consistent, have the 
six months limitation removed.  This would still leave a person whose licence has been varied as a 
result of revocation action, not free to operate under supervision but free to continue under his or her 
own callsign.  Are there enough such survivors of revocation proceedings to make this a problem?  If 
not, the proposed change should be made. 
 
Clause 4(4) of the licence should be changed to apply only when the licence has been revoked for 
some breach of the licence conditions or criminal action.  
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Q4 – “Automatic” revocation for non-revalidatio 
 
As Ofcom do not, and apparently cannot,  automatically revoke licences for non-revalidatioon, the 
word “automatically should certainly be removed from the text. 
 
       
Q5 – Changing the Fees wording 
 
This strikes me as a backward step!  It is desirable that the licence should say what it means rather 
than refer the reader to an Act of Parliament and regulations which 99% of amateurs will not have 
seen or be likely to see.  It would make more sense to re-write the text about fees in the other licences 
or at least reconsider the wording of the General Terms Booklet. 
 
      . 
Q6 – Occasions for transmitting the callsign 
 
This is a welcome simplification but it could be taken further in that the proposals at paragraphs 2.61 
b and c are merely specific cases of the more general 2.61 a. and could be omitted. 
Paragraph 2.62 is an additional reason for keeping the 5MHz bands on a NOV basis. 
 
 
Q7a – So-called Regional Secondary Locators 
 
[As Scotland, Wales and Northern Ireland are countries with their own legislatures, and Guernsey, 
Jersey and Man are not part of the United Kingdom, the phrase “Secondary Regional Locator” is a 
minor example of the unconscious English arrogance that has recently provoked nearly half the 
population of Scotland into voting to leave the UK.  It should be replaced by “Country Locator”.] 
 
The wording of clause 17(1)(ee) makes it clear that the Country Locator refers to the location of the 
station at the time, not the main station address of the licensee.  The unanimous view of amateurs I 
have consulted is that this is the correct meaning and the preferred one.  If you are operating in a 
different country of the UK it is more helpful for your contact to know roughly where you are rather 
than where you have come from. 
If it is decided to make the use of Country Locators optional, this can most simply be done by 
retaining clause 2(2) but altering ”:shall” to “may”.  If they are used, it is important that they are used 
correctly   Simplification of clause 13 has already been proposed. 
 
As there is nothing to distinguish a club licence callsign from any other full licence callsign a further 
simplification may be to scrap the separate club Country Locators listed in Note (c) of the licence. 
 
 
 
Q8 – Country Locator in Intermediate callsigns 
Because of the ITU rules about the formation of callsigns, an Intermediate callsign must always 
include a letter after the “2” but it should reflect the location of operation rather than the Home 
location – see response to Q7a above.  
 
 deal with the problem caused by the fact that some Intermediate callsigns have been issued with, and 
some without, a Country Locator letter in part 1 of the licence, clause 2(3) needs recasting. A possible 
wording to do this might be 
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“An Intermediate callsign must include one of the following letters after the ‘2”; 



 when operating I in  England      it should be  E 
   Isle of Man   D 
       Northern Ireland  I 
   Jersey    J 
   Scotland   M 
   Guernsey   U 
   Wales    W 
   
If the callsign given in Section 1 of the licence does not have a letter after the 2, the appropriate one 
must always be inserted.  If it does contain the letter corresponding to the Main Station address, this 
may be replaced when operating in one of the other locations listed above.” 
(This is rather clumsy but may be necessary to avoid duplicated Country Locators.  Intermediate 
licensees cannot have an option whether or not to use them). 
 
Q7b – Location suffixes 
 
These are optional, but if used they should be correctly used.  This would be facilitated if the content 
of Note (d) were part of clause 2(1). 
 
 
 
Q9a – Simultaneous transmission from multiple locations 
 
This may happen if an amateur wishes to run a beacon or a digipeater for Packet radio at the main 
location whilst operating an attended station at some other location or mobile.  If Ofcom has no 
objection to this, the present wording of clause 2(1) would allow it.  It is likely to be of fairly rare 
usage as interest in Packet radio is falling away with the growth of mobile phones. 
 
Because the source of a transmission needs to be identifiable, there should be no other occasion for 
transmission simultaneously from more than one location and using the same callsign to be allowable.  
Similarly simultaneous use of a club callsign by more than one member should not be allowed.  
.During a “fox-hunt it is usually the fox who transmits and the “hounds|” who listen; if any of the 
hounds needs to transmit they should use their opwn callsigns. 
 
 
Q9b – Operation in CEPT T/R 61-01 countries 
   
Most provisions of Clause 2 of the licence apply to all three grades of licensee.  
As the rules about operating and who may operate in countries which have implemented 
Recommendation T/R 61-01 are set out in clause 16 and apply only to Full licensees, it would be 
better if any additional material required by the considerations raised in paragraph 2.85 et seq of the 
consultation were  also included there.  To avoid the present duplication it would suffice to extend 
clause 2(1)(e)  to read “…Maritime Mobile location and possibly in certain countries abroad – see 
clause 16.” 
Then clause 2(1)(f) could read “but NOT in any aircraft or airborne vehicle.”  
 
 
Q10 – Raynet and emergency communications 
 
The proposed relaxations will certainly allow Raynet volunteers to operate with more confidence. 
In the present licence clause 1(2) directly contradicts clause 1(1).  This anomaly could be removed by 
deleting the word “only” from clause 1(1 
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Other matters 



 
Unattended and Remote Control operation 
 
The footnotes on page 23 show clearly that the definitions of  “Remote Control Operation” and 
“Unattended Operation” in the present licence are virtually identical.  To be consistent with ordinary 
English usage the definition of Unattended Operation should be re-defined as ”operation when the 
radio equipment, wherever situated, is working but not under the continuous control of the operator|”.   
This would include the situation where the equipment is connected to a TNC or a computer so as to be 
able to receive and transmit data without operator intervention; and also operation of a beacon 
automatically transmitting a callsign and pre-set data.  Both such uses are covered in clause 10(1) and 
are subject to a maximum power limit of 25 watts pep e.r.p.  
The present definition of Unattended Operation  is, in fact, what most people would describe as 
Remote Control operation!  It  is covered in clause 10(2) but the passage in brackets should be 
removed.  Some amendment of  the present clause 11(2) may be necessary because any control 
signals sent by radio are not addressed to other amateurs or the stations of other amateurs 
 
 
.Beacons, Direction Finding and “Fox-hunts”  
 
If the “fox” transmitter is operating automatically it counts as a beacon, for which the power limit 
is 25 watts e.r.p. pep.  But beacon antennas generally, and fox-hunt beacons in particular, are 
normally omni-directional, so the significance of e.r.p. in this context is that if the concealed antenna 
of the fox transmitter is less efficient than a half wave dipole, as is likely to be the case, the power 
output of the transmitter may be above 25 watts to a corresponding extent. 
       
However if the fox transmitter is operating under remote control it does not conform to the definition 
of a beacon; hence none of the limitations of Schedule 2 are applicable.  Is this the intention?  
 
 
Miscellaneous  
 
Maritime mobile operation 
 
The dividing line  between “Mobile” and “Maritime Mobile” has recently moved from between tidal 
and non tidal waters to inside and outside the coastal low water line.  A more logical distinction 
would be the legal one– between operation within UK jurisdiction, including UK territorial waters, 
and at sea in International waters where jurisdiction depends either on the country of registration of 
the vessel or on international treaties governing the law at sea.  The present up-dating exercise would 
be a suitable occasion for making such a change.  It would allow Intermediate licensees to operate in 
coastal waters – where they would be least likely to cause interference, but limit ocean-going 
operation to those with more capability for dealing with communication problems arising far from 
land. 
 
At present the rules about operation on a vessel are scattered between licence clauses 5, 9 and 12; 
these would be better grouped together and consideration given to lightening them somewhat, bearing 
in mind that the Station or the radio equipment may be something carried in the operator’s pocket ,  


