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Ofcom may publish a response summary:
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I confirm that | have read the declaration:

Yes
Additional comments:

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course,
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full)
licensees?:

No - Not as proposed. | agree that the bands should be made available to all Full Licencees
but in exactly the same way as other bands to which amateurs have access on a Secondary
basis. The standard wording applicable to other amateur bands should suffice i.e:

"Secondary. Available on the basis of non-interference to other services inside and outside
the UK"



Furthermore some of the proposed clauses set concerning precedents that if subsequently
applied to other bands would radically change specific aspects of amateur radio in the UK. Of
particular concern is Paragraph 2.26.6, which should be omitted entirely, as well as the phrase
‘electronic equipment' in 2.26.3

With respect to Paragraph 2.26.6, near-field measurements at these frequencies are very
difficult to determine with any accuracy and in any case are irrelevant at the power levels in
use. Clause (e) in Notes to Schedulel of the existing licence is sufficient and does not need to
be reinforced in relation to the 472kHz entry.

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help
ensure that a club?s call sign remains with the club?:

Yes

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4
with the definition of ?Disqualified Person??:

Yes

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for
failure to comply with the revalidation requirements?:

Yes

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions
Booklet?:

Yes

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio
stations?:

No - Not as proposed. A clear definition of callsign usage and the current maximum interval
of 15-minutes should be retained. However the requirements that a station must be clearly
identifiable at all times and that the identity be given in a format consistent with the
modulation in use are supported (but that specific terms such as voice or Morse Code should
not be used).



Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause
13, as proposed above?:

The proposal still doesn't clarify whether an RSL, used optionally for Foundation or Full
licences, should reflect the main station address or current location.

My understanding was that it should reflect the current location but this is different to what is
described in the consultation document.

My own preference is that an RSL should always be used and that it should reflect the
transmitter's current location (possibly relevant if the operator is using remote control across
the border - it's the location of the transmitter and not the operator)

In the case of operating overseas using a reciprocal agreement (Full only), then presumably
the home station RSL should be used.

I don't believe the RSL obfuscates a UK callsign. In fact, it can be instructive to know the
country early in a QSO without the other operator having to give an explicit location.

It's a nice aspect of the amateur radio hobby to be able to use a different callsign in different
parts of the UK, eg when on holiday.

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects
the location of their main station?:

No | disagree - All call sign classes should be treated in the same way by retaining the current
clause in respect of the callsign prefix.

My preference is to use the current transmitter location rather than the station address.
The RSL to be used when marine mobile and overseas should be clarified too (in those cases
perhaps it should be the station address)

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to
the operation of radio equipment away from the Main Station address will
make these provisions clearer?:

Yes

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET
operation under the Licence?:

Yes
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