
Representing: 

Self 

Organisation (if applicable): 

What additional details do you want to keep confidential?: 

Keep name confidential 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

Thanks for the opportunity to review the paper and respond. 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

Yes but not as written. The bands should be made available to licencees in the same way as 
other bands to which amateurs have access on a secondary basis, that is, on the basis of non-
interference to other services inside and outside the UK. There is no need to qualify the 
provision of the bands using any other wording; the existing schedules are entirely sufficient. 

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Yes. 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Yes. 



Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes. 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

Yes. 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

Not as proposed. A clear definition of call-sign usage and the current maximum interval of 
15-minutes should be retained. However the requirements that a station must be clearly 
identifiable at all times and that the identity be given in a format consistent with the 
modulation in use are supported but other qualification of the clause is not required. 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

No. There is no need to change current mandated and widely accepted practice. Any change 
of current practice will lead to both confusion and disruption both nationally and 
internationally. Each individual UK country is an individual entity with its own set of clear 
prefixes. The UK call sign prefix structure is clear and unambiguous and does not need to be 
changed. 

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

No. All call sign classes should be treated in the same way by retaining the current clause in 
respect of the prefix. 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

Yes. 



Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

Yes. 
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