
Representing: 

Self 

Organisation (if applicable): 

What additional details do you want to keep confidential?: 

Keep name confidential 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

'No - Not with the conditions attached in the proposal. It is desirable that these bands should 
be made available to all Full Licensees but under exactly the same conditions as other bands 
to which amateurs have access on a Secondary basis. The current wording covers the 
requirement and should be the only condition for including the 470kHz and 5MHz bands in 
the Full licence:  
 
"Secondary. Available on the basis of non-interference to other services inside and outside 
the UK"  
 
Paragraph 2.26.3 introduces into the Full license the concept of interference to 'electronic 
equipment'. As I understand it, Ofcom's remit does not extend to investigation or enforcement 
in situations of interference to non-radio equipment so this would seem to be at variance with 
that remit. Such a requirement has never been part of the Full license and I see no 
requirement for it to be added. I strongly suggest that the words 'electronic equipment' be 
removed from this paragraph.  
 
Paragraph 2.26.6, appears to duplicate the requirement of clause (e) Notes to Schedule1 of 
the existing license. The latter is sufficient; the reiteration in conjunction with the addition of 
these two bands to the Full license is unnecessary, therefore Paragraph 2.26.6 should be 
removed. 



Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

It is my view that a mechanism is required to ensure that the allocation of responsibility for a 
named club's callsign and use of spectrum can be administered in such a way as to prevent 
the retention of a club license by an individual, after such individual has either left the club 
(through resignation, death or expulsion) or is no longer an officer of the club. The license 
should remain allocated to the club while such club is in existence; on departure of the 
currently named individual responsible for the license, the officers of the club shall be 
required to nominate a replacement for the club license holder.  
 
I am agnostic as to the mechanism that ensures orderly transfer of a Club license. My only 
requirement is that appropriate mechanisms exist that ensure the continuity of a license 
within a club, and that prevent an individual from retaining a Club license after they have 
ceased to represent the club. 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Yes 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

Yes 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

NO.  
The current provisions are entirely adequate and do not cause a practical burden; at the same 
time they ensure that those who may be lax in their station identification can be held to a 
specific standard, rather than a nebulous 'as often as practicable'. The latter phraseology will 
lead to unnecessary confusion and debate as one person's idea of sufficiently frequent and 
clear identification maybe very different from anothers'. and either may claim that their 
method is conformant with the new wording.  



 
In short, the new wording fails to achieve additional clarity (quite the opposite) and the 
amendment as proposed should not be included. 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

ABSOLUTELY NOT!  
I do not support the contention that there is uncertainty amongst licensees in relation to 
Clause 2(2) in any general sense. There may be a few individuals, but the vast majority of 
licensees have been following the custom and practice of changing RSL whenever 
necessitated by the location of the equipment in use at the time. Contrary to wording of 
clauses 2.67 and 2.68 of the Proposal, the custom and practice has never been one of choice 
since failure to correctly align the callsign in use with the current location of the station in use 
would introduce substantial confusion in the receiving community locally and internationally.  
 
The issue of 'many different identities in a short period of time' noted in clause 2.69 of the 
Proposal is in practice of little or no hardship in the vast majority of cases. If one drives 
across the border into Wales or Scotland for example, it has been common practice during the 
period I have been an amateur (licensed for 47 years) to highlight the fact of the border 
crossing in a transmission as the amateur at the other end of the link is normally interested to 
know that fact. At the same time, the RSL is added or removed according to the direction of 
the border crossing.  
 
Clause 2.74 of the Proposal suggests that "There is also likely to be a positive impact on other 
Radio Amateurs, particularly those operating in other countries, where UK stations may be 
able to be identified in a manner that is more readily recognised". Exactly the opposite is true. 
If the station identifies as G5ABC but is in fact in Scotland, how is that fact recognised from 
the callsign at all? Whereas today if a station in another country hears GM5ABC the Scottish 
location is unequivocal. If necessary, there is a wide variety of reference sources globally that 
will tell him/her that GM is the prefix for stations in Scotland and that therefore G5ABC is 
operating from Scotland. No doubt or confusion at all!  
 
The proposal would change a custom and practice that existed for at least 50 years and would 
impact not only the UK licensed amateur community, but also amateurs world-wide who rely 
on the regional identifier to determine the location of the station they are currently contacting. 
The location from which the station is currently operating is used to validate international and 
national awards and in the adjudication of international and national competitions. The 
proposal introduces a degree of uncertainty and confusion which will be devastating to such 
awards and competitions (which number in the 1000s with total annual participation 
measured in the millions). The UK has a significant number of highly respected individual 
and Club licencees that compete at the highest levels of international competition and are 
well respected for their achievements. The proposal throws into doubt their continued ability 
to compete, as the international contest rules require that participants correctly and 
completely identify the location of the operating station by means of the appropriate 
geographic identifier - which for the UK means the RSL included in the callsign in 
accordance with the physical location of the station in use.  
 



The current Licence Clause 2(2) is already rather clear: "The licensee *shall* use the 
appropriate RSL..." If away from the main station, it clearly mandates that the operation shall 
use the RSL appropriate to that other location, since that other location is where the Radio 
Equipment is being used.  
 
The major uncertainty and substantial confusion introduced by the proposal far outweighs the 
possible slight confusion that could occur with the current wording. If there is confusion over 
the current wording (very hard to understand as the wording is abundantly clear) then a 
clarifying sentence under Clause 2(2) could be added such as "For the avoidance of doubt, it 
is the location of the Radio Equipment in use that governs the selection of the RSL which 
shall be used with callsign at that location, regardless of the RSL in use at the Main Station 
location".  
 
I STRONGLY URGE THAT CAUSE 2(2) BE RETAINED with brief clarifying wording 
added in line with the above.. 

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

NO.  
I see no justification for treating Intermediate Licence identification differently from Full and 
Foundation licenses. The Proposal is unhelpful and will introduce uncertainty and confusion 
as detailed in the answer to Q7.  
Intermediate Licensees should be subject to Clause 2(2) as noted above. 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

Yes 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

Yes 
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