
Representing: 

Self 

Organisation (if applicable): 

What additional details do you want to keep confidential?: 

Keep name confidential 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

The document is astonishingly long, wordy and complicated for its purpose in making minor 
alterations to the amateur licence.  
 
Why no call-sign required here? 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

No - Definitely not as proposed.  
 
The bands should be made available to all Full Licencees in exactly the same way as other 
bands to which amateurs have access on a Secondary basis. The standard wording applicable 
to other amateur bands should suffice i.e:  
 
"Secondary. Available on the basis of non-interference to other services inside and outside 
the UK"  
 
Ssome of the proposed clauses set precedents that if subsequently applied to other bands 
would radically change specific aspects of amateur radio in the UK. Of particular concern is 
Paragraph 2.26.6, which should be omitted entirely, as well as the phrase 'electronic 
equipment' in 2.26.3  
 
 



Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Yes, BUT - although this seems much more logical than the previous illogical and 
unworkable system there must be a more simple and straightforward approach. How about 
issuing Club licences to the Club via a nominated holder of a Full licence? This holder could 
be changed by the Club notifying Ofcom of the change as and when necessary. 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Yes. 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes - automatic revocation is a draconian penalty for a misdemeanour. 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

No view either way here - an Ofcom internal matter. 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

No - A clear definition of callsign usage and the current maximum interval of 15-minutes 
should be retained.  

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

No - there is no need to change current widely accepted practice. Any change of current 
practice will lead to both confusion and disruption both nationally and internationally. To do 
otherwise would do away with more than 50 years of practice, widely understood throughout 
the world and would create far more confusion than is currently alleged to exist; the 
confusion being within Ofcom and not within the amateur community. 



Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

No - retain custom and practice with all stations transmitting callsigns reflecting their current 
station location consistent with with Q7.  

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

No - I don't actually think there is anything to clarify. 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

Not active in Raynet so no view. 
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