
epresenting: 

Self 

Organisation (if applicable): 

What additional details do you want to keep confidential?: 

Keep name confidential 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

I only wish to respond to Question 7. 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 



Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

Yes, I agree that Radio Amateurs should be free to decide for themselves whether or not they 
wish to use RSLs and suffixes.  
 
I would like to see existing, as well as future, Foundation and Full licence holders free of 
having the RSL embedded within their callsign on the license document.  
 
I find it of no assistance or useful purpose to be required to use an RSL, and on occasions it is 
confusing. I frequently travel the length and breadth of Great Britain by car and do not wish 
to be concerned about having to vary my callsign prefix whilst travelling. For example, in the 
vicinity of western Shropshire alone, I may cross the "border" several times within the space 
of a few minutes whilst remaining on the same road; and whilst driving I do not require my 
attention further perverted by archaic RSL etiquette. Once parked up or staying longer when 
visiting it is not always apparent, without detailed investigation, which RSL would be 
applicable. If I find this to be a needless encumbrance, then it may also be, and particularly 
so, for visitors from abroad who are temporarily visiting, or even frequently travelling 
throughout Britain.  
 
Whilst it might be of interest to those with whom I communicate what my location is at any 
given moment, the RSL conveys no meaningful detail at all, and if anybody needs to contact 
me officially the use, or otherwise, of RSL serves no purpose in this regard. I would like to 
not have to be tied to using the RSL as applied to my home and main station address because 
I see it as an additional unnecessary hindrance, and if I wish to relocate to a new house my 
callsign prefix might need to change simply as a result of crossing a county border.  
 
As the proposal is to provide choice about its use, this practical solution is more than just a 
good compromise in correcting a longstanding anomaly because it offers scope for those 
participating fully within the hobby and which I feel sure many radio amateurs will quickly 
appreciate, with no detrimental affect to anyone or to authorised and international practice.  

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 



Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 
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