
epresenting: 

Self 

Organisation (if applicable): 

What additional details do you want to keep confidential?: 

Keep name confidential 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

I agree in principle.  
 
But, for the purpose of licence understanding, why can the terms attached not be exactly the 
same as for all other frequencies which full licensees are entrusted with where the allocation 
is secondary use of the frequencies? 

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

I agree in full with this proposal, 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

I agree in full with this proposal, and would add that the proposal is only common sense. 



Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes, I agree with this.  
 
The wording should reflect what will actually happen. 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

Which document is 'the law'.  
 
I agree that the licence and conditions booklet should match, but should it be the licence that 
is being changed to match the guidance, or should it be the guidance should be written to 
match the licence?  
 
But, since the intention seems to be to harmonise across many different licences, it seems 
sensible on this occasion to alter the licence wording. 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

This proposal has caused much discussion at Halifax and District ARS.  
 
My personal feeling is that stations should be clearly identifiable, and that such identification 
cannot be obtained by a 'one size fits all approach'.  
 
In some circumstances the '15 minute rule' is insufficient, and more frequent callsign 
transmission could be desirable.  
 
In one particular circumstance, that of the GB2RS news broadcast, a fifteen minute repeat of 
the callsign is not absolutely necessary, since the 'broadcast' times are published, and the 
frequency is regular and known. Therefore, if I were to tune to that frequency I would know 
for example at my location that between 9.30 am and 10am on a Sunday I would find GB2RS 
on 145.525Mhz. Why do I need the newsreader to tell me this is GB2RS at 9.45am? If I 
really want to know who the actual reader is, this is given at the start and end of the script 
anyway.  
 
But, in all other circumstances 15 minutes is an absolute minimum for giving the callsign.  
 
I support the notion that the same mode as being transmitted should be used. 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 



for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

The very consultation has caused a degree of confusion to me.  
 
My understanding was that being an England based amateur, my current call is M0. If I go to 
Wales I must change that call to MW0. What is difficult to understand in that.  
 
If we make such a change optional, or not needed, this will cause further confusion.  
 
The only time this would be easier would be if I were mobile and travelling along the Welsh 
border, where the roads have you crossing back and forth over the border.  
 
But, essentially, why do we need to change established practice that is pretty well understood 
by all? 

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

The understanding I have gained from the consultation is that Ofcom have found an error in 
the licensing system in that some licences have been issued as say 2E0ABC. The licence is a 
legal document, and a licence so issued legally surely has the callsign 2E0ABC, and thus 
when visiting Wales the licensee would not have a licence that showed 2W0ABC.  
 
The cause is not a licence problem, but an administrative problem within Ofcom. Should 
Ofcom therefore fix the error, rather than making the rules fit the erroneous system?  
 
If this proposal were to be implemented without the suggested changes to the Foundation and 
Full licensees we would end up with a disjointed system.  
 
It is required of a licensee to be clearly identifiable, and locatable, unless I have misread the 
licence. Thus, for an intermediate from say Guernsey to sign as 2U0ABC in Scotland would 
misrepresent his true location, and not help him to fulfil his obligations as per the licence 
terms. 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

In principle I agree with the proposal. The proposal simply seems to be to clarify the licence 
terms.  
 
But, I would like to see a full definition of 'maritime mobile' Current opinions differ as to 
what this means. Some amateurs state 'at sea' and 'maritime mobile' as anywhere in tidal 
waters. But, tidal waters include the Norfolk Broads system, the Thames etc.  
 
As a full licensee it makes little difference to myself, but Foundation and Intermediate 



licensees could inadvertently operate outside their licence terms if on a boat on a tidal river, if 
tidal waters are indeed maritime mobile. 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

In essence yes.  
 
On a RAYNET event, if an operator had the unfortunate task of transmitting a message that 
indicated a medical emergency, this could result in a flock of 'ghouls' attending the scene to 
rubberneck.  
 
On the other hand, if the operator was permitted to pass a pre-determined code to the control 
station, this could be avoided.  
 
As far as communicating with non-amateurs. Essentially I cannot see a problem with this, 
BUT,specific circumstances need to be laid down as to when and how this would be 
permitted (e.g. does the non-amateur need to be supervised by a licensee?) 
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