
Representing: 

Self 

Organisation (if applicable): 

What additional details do you want to keep confidential?: 

Keep name confidential 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

Yes - but with modifications.  
 
The bands should be made available to full licensees but on the standard, Secondary basis.  
 
The phrase "electronic equipment" in Paragraph 2.26.3 is extremely wide and should be 
deleted. If Ofcom have a particular meaning in mind for this band, they should set it down 
more precisely. The danger for amateurs is that such a wide term may migrate to other bands 
in the Schedule. Interference to non radio equipment is not something that licence has 
specifically embraced previously.  
 
The proposed requirements for Health and Safety in Paragraph 2.26.6 would seem 
unnecessary at the permitted power levels and is, in any event, covered by other clauses in the 
current licence. It should be omitted.  

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Yes - I agree. 



Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Yes - I agree. 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes - I agree. 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

Yes - I agree. 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

No - not as drafted.  
 
If Ofcom are proposing to replace Clauses (a), (c) and (e) in Paragraph 13 with "a station 
must be clearly identifiable at all times", Clause (b) with "a valid call sign for the station be 
transmitted as frequently as is practicable during transmissions to ensure that the station is 
clearly identified " and Claude (d) with "the station's identity be given in voice, Morse Code 
or a format consistent with the modulation in use", then it is not clear that the original 
meaning has been maintained.  
 
Perhaps Ofcom are trying to avoid some anomalies. Clause (a) will not be respected by 
repeaters, for example, and Clauses (c) and (e) by any modes which do, or in future will, 
transmit on more than one frequency. However, none of this is explained on 
http://stakeholders.ofcom.org.uk/binaries/consultations/amateur-radio-
licence/summary/condoc.pdf.  
 
For me, the proposed replacement for Clause (b) with "as frequently as is practicable during 
transmissions, is much too vague and the current 15 minute provision is to be preferred.  
 
As for the proposed replacement for Clause (d), it should be replaced with "the station's 
identity be given in a format consistent with the modulation in use". No explicit mention 
should be made to voice or Morse.  

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

http://stakeholders.ofcom.org.uk/binaries/consultations/amateur-radio-licence/summary/condoc.pdf
http://stakeholders.ofcom.org.uk/binaries/consultations/amateur-radio-licence/summary/condoc.pdf


No - I disagree.  
 
The use of RSLs to identify the current location (within a constituent part of the UK or 
Crown Dependency) of the station (rather than the main station address) has become common 
working practice for radio amateurs and I maintain that altering this arrangement would cause 
the most confusion of all (except possibly making the use of RSLs optional, which will spell 
the end of uniform practice).  
 
I assume that, in licences that Ofcom has issued, this causes no potential duplication. For 
example, G4ABC and GW4ABC have not been issued as separate licences.  
 
For me, the intention of Clause 2(2) is clear. Section 1 should specify the "stem" callsign (e.g. 
G4ABC, regardless of the main station address) and the RSL should be inserted after its 
prefix, be it G, M or 2, depending on where the station is currently operating. Otherwise, you 
could have two RSLs in use, the one in the licence and the one denoting the current operating 
location.  
 
However, I don't know what the working practice of Ofcom has been in issuing licences.  
 
The RSL should continue to be used to designate the constitutional part of the UK or Crown 
Dependency,  

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

No - I disagree.  
 
All licence classes should be treated the same way, having to transmit a call sign prefix 
indicating the location of the transmitter. 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

Yes - I agree. 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

Yes - I agree. 
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