
epresenting: 

Self 

Organisation (if applicable): 

What additional details do you want to keep confidential?: 

Keep name confidential 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

No, not as the proposal stands.  
 
I would much prefer the current system of issuing NOV's be kept for these bands, and in 
particular the 5MHz band. I believe that opening 5MHz to all full licencees could potentially 
cause problems (with regards to it not being a continuous segment of spectrum and with other 
'users involved).  
 
I also believe that some of the proposed clauses use wording that is too vague, e.g. 'electronic 
equipment' or introduce wording, which if applied to other bands could change certain 
aspects of amateur radio in the UK in a way that is not desirable 

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Yes 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 



Yes 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

No, ,not with its proposed wording. There is nothing wrong with the current requirement 
regarding the use of callsigns and the max interval of 15mins between identification.  
 
I agree that a station must be clearly identifiable, and that identity should be given in a way 
that is consistent with whatever modulation is being used. 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

There is absolutely no need to change what is NOT broken. The current system works fine 
and is understood both by the users and our international colleagues. Changing it in the way 
proposed would cause far more problems and confusion. Please leave it as it is. 

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

No, there is no need for this change. 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

Possibly 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 



Possibly 
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