
Representing: 

Self 

Organisation (if applicable): 

What additional details do you want to keep confidential?: 

Keep name confidential 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

Some of the proposed changes have not actually been thought through very well with regards 
to the wider, gloabl community and the implications for all aspects of the hobby and how the 
UK fits in (or doesn't) 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

No, I disagree with the proposed change.  
 
Any additional band allocations should be constrained by the current license conditions i.e. 
only a schedule change.  
 
If the provision of additional bands cannot be accommodated within the current license 
structure and conditions, then the bands are not actually suitable for general release and 
should be kept as NoVs only where consideration of the individuals use and needs are taken 
into account.  
 
Alternatively !  
 
Make the process an automated NoV by users logging into their OLC account and requesting 
the NoV INDIVIDUALLY which is generated automatically. In this case the NoV can 
contain the additional constraints and license requirements and apply them ONLY to the 
applicant.  
 
The latter option would suit the needs of the individual as well as protecting the majority of 
license holders not using these bands as well as making this an automated process for Ofcom 



by removing manual NoV administration. The requested NoV and auto generated response, 
would have a period of validity equal to the applicants main license  

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Yes  
 
The club call sign should not be the sole domain of the NoV holder although it be be retained 
by an individual on behalf of the club.  
 
Should, as often happens, clubs disband or the individual decides to leave the club and 
through a vindictive act refuses to release the club call sign to which members have been 
loyal, there should be some recourse.  
 
The club call sign is effectively a "brand" name for which a club is recognized, it should 
therefore be treated as the property of the club.  
 
If requested by the officals of a club, Ofcom should be empowered to simply remove the 
NoV entitlement from an individual who is wrongly retaining it and transfer the Nov to an 
alternate representative of the club as long as club entitlement and status can be established 
by the petitioner for the change.  
 
All good and a very welcome change. Clubs can have invested heavily in the call and 
integrated it to their identity in many cases. Having no current provision to protect clubs from 
malicious individuals is an oversight long overdue for correction. 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Yes 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

No  
 
I firmly believe that any responsible person can re-validate their license at any time and it 
should be their sole responsibility to do so.  
 
Just like a driver of a car should be responsible for the requlatory requirements and condition 
of their vehicle, radio operators assume responsibility for their equipment, transmissions 
AND license status  
 



If any changes should be made to simplify the requirement and reduce the overhead of the 
process, the statements should simply be changed to  
 
be revoked automatically and without notice to the licensee.  

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

YES 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

NO !  
 
The current requirements are at the core of the good operating practices used by UK 
operators.  
 
The requirements have been taught at core level for so long now any changes would be 
completely detrimental and confusing for upcoming generations of operators, much like 
confusion between BR68 and current license is now.  
 
No more confusion please, it is not broke, do not fix it.  
 
The infuriating practice of listening on-air for a call sign given when they fell like it, is bad 
form and extremely irritating.  
 
A fine example of bad practice and exactly what will happen if a generic and obtuse wording 
as proposed is used.  
 
The current wording covers good operating practice, clear constraints on what is needed as 
well as already specifying ID to be given in the same modulation format as in use at the time.  
 
The new wording is trying to do the same thing, it is just change for change sake, leave it as it 
is.  

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

NO !!! ABSOLUTELY NOT  
 
The established use of the UK and dependencies use of the RSL is now so integrated on the 
world arena any changes would be completely negative.  
 
The mis-issue of certain licenses by Ofcom does NOT exclude the licensee from correctly 



following the use of RSL as contained in their license to identify which UK territory they are 
transmitting from.  
 
Any change in this regard will not just confuse a few people short term, it will damage the 
world expectations permenantly as well as discouraging the use of software applications, 
DXCC, award scheme providers etc for good.  
 
The impact on EXISTING awards for DXCC users world wide should also not be 
overlooked.  
 
As a DXCC entity it is not beyond the realms of possibility for the UK regions to be changed 
to simply one DXCC entity in the face of global complaints from award schemes, 
invalidating perhaps 5 DXCC entities from users of the DXCC scheme world wide as it will 
no longer be a rule for identification,  
 
This would seriously disadvantage smaller regions such as GD/GJ/GU who almost stand out 
as DX contacts due to lack of active stations compared to GM/G/GW/GI  
 
No changes thank you.  

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

NO  
 
All call sign and use of RSL should apply to all call signs regardless of license level.  
 
Use of a coherent scheme as we have now is required for clarity of transmission location for 
any station and totally crucial to maintaining correct station ID on the air.  

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

Yes and No  
 
Club calls should be allowed to tarnsmit from several locations at same time on condition 
they are authorised to do so by the NoV holder  
 
No Holders of recipricol licenses should NOT be allowed to operate abroad under the UK 
license but should use their original call if applicable.  

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

Yes and No  
 



Yes- absolutely RAYNET should be able to encrypt their transmissions where appropriate as 
release of incident data may not be appropriate to any listeners.  
 
RAYNET operations should be able to apply  
 
RAYNET should be allocated specific repeater frequencies to use for temporary excercises or 
operations as their BASE<>MAN relationships are often hindered critically by geographical 
obstacles.  
 
I would also go so far as to say that only with RAYNET operations, the use of tethered 
balloon (elevated) repeaters should also be allowed. primarily as they are fast to deploy and 
lightweight enough for airlift deployment to wherever needed.  
 
RAYNET operation tend to always be on unfriendly terrain, no account for this is 
provisioned and seriously hampers their ability to function communications wise when faced 
with interfacing quickly with MRT teams or user services  
 
RAYNET should be given much more latitude  
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