Representing:

Self

Organisation (if applicable):

What additional details do you want to keep confidential?:

Keep name confidential
If you want part of your response kept confidential, which parts?:

Ofcom may publish a response summary:

Yes

I confirm that | have read the declaration:

Yes
Additional comments:

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course,
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full)
licensees?:

'No - Not as proposed.

The phrase 'electronic equipment' should be further defined or omitted from 2.26.3. This term
is insufficiently specific. This has never been included in the licence schedule and is at
variance with Ofcom's normal practice in not investigating interference to non-radio related
equipment.

Paragraph 2.26.6 should be omitted entirely. Clause (e) in the Notes to Schedulel at the end
of Section 2 of the existing licence, is already sufficient in this regard.

It is welcome that the bands should be made available to all Full Licensees but for clarity and
simplicity, they should be available in exactly the same way as other bands to which amateurs
have access on a Secondary basis.

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help
ensure that a club?s call sign remains with the club?:

Yes - Sorting out the Club call sign legacy issue is welcome



Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4
with the definition of ?Disqualified Person??:

Yes - The revocation of licenses from offending stations seems a change purely in legal
wording, which should never affect the responsible licensed operator. It remains far more
challenging to identify offenders and unlicensed stations in the first place.

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for
failure to comply with the revalidation requirements?:

Yes and No - Subject to Ofcom sending advance natification, | have no problem with the
current automatic revocation of licences that have not been renewed.

This is however, only of benefit if there is a policy of re-issuing these unused call signs after
a lengthy cooling off period. This would preclude the need for 'inventing' further series
inevitably add a layer of complexity to the license numbering logic. | am very sure that there
are enough unique G and M series identifiers to go around within the UK.

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions
Booklet?:

Yes - The changing of the fee structure wording may be the thin end of a wedge.
Nevertheless, | have no real objection to paying a small administration renewal fee every 5
years.

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio
stations?:

No - This needs further clarification. It would appear to be fixing a problem that doesn't
significantly exist.I'm not sure what the re-wording of the transmission of call sign
requirement achieves, and strongly against the use of the very open phrase ‘at all times'. Most
amateur operators far exceed the current requirement.

I'm not sure how it can be formally policed anyway.

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause
13, as proposed above?:

Yes - There seems variance between Ofcom intention that the RSL should reflect the main
station address whilst the RSGB appear to prescribe its use for the transmitting location. An
update and clarification of the guidance would be useful to all.

In my very inexperienced opinion, a call sign should be just that: identifying the licensed
station/amateur operator. When a location is useful, it would be better as a suffix to the call



sign rather that changing the early letters which makes identifying stations and sorting the
radio log more tedious.

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects
the location of their main station?:

Yes - | agree with the proposal to clarify the intermediate call sign situation and prescribe a
mandatory second letter according to that station's main licensed address.

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to
the operation of radio equipment away from the Main Station address will
make these provisions clearer?:

| agree.

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET
operation under the Licence?:

No comment due to lack of experience
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