
Representing: 

Self 

Organisation (if applicable): 

What additional details do you want to keep confidential?: 

Keep name confidential 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

I welcome Ofcom's attempt in updating the Licence conditions, but it would appear that much 
of the confusion referred to in the consultation document has arisen from less than careful 
updates in recent years since the BR.68 document formed part of the licence.  
The stated approach of the consultation document is aimed at simplifying the conditions and 
consistency across licence classes. However, some of the proposed changes would appear to 
be contrary to this approach and would introduce confusion where none currently exists.  
I some instances it is not clear exactly what the changes are that are being proposed and so it 
is not possible to support change in these instances.Given that much of the confusion 
currently reported by Ofcom seems to stem from Ocom's own doing it is necessary for any 
changes to be clearly identified in order that the changes do not make the situation worse. 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

Yes. 

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Yes. This was the case for many years where a licence was issued to an individual, but on 
behalf of (o.b.o.) a specified club, and the callsign would remain with the club when the 
licence holder changed. 



Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

No.  
I am concerned at the wording of "ANY offence under the WT act". If the offence was not 
specifically related to amateur radio should that preclude them automatically from an amateur 
radio licence? Any revocation relating to an offence under the WT act should relate to the 
licence being utilised at the time of the offence. There may be justification for revoking all 
licences, but this should not be automatic. 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes. 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

Yes. 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

Perhaps, but I assume that the special conditions for the 5MHz band would still remain. If 
Ofcom is aiming for a simplified licence with conditions that are common, then surely the 
identification conditions would need to be the same across all bands, whether the amateur 
service is a primary or secondary user? 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

NO.  
There is currently no confusion in the wording of the licence as to the use of RSLs in the 
many radio amateurs I have spoken to recently. Clause 2(2) specifies "shall" which indicates 
a mandatory requirement. This should remain mandatory in order to identify the location of 
the station being operated within the UK. The proposed wording and the optional use of the 
RSL would only introduce uncertainty and confusion.  
 
Again, if Ofcom is aiming for a simplified licence with conditions that are common then 
optional items such as the use of RSL must be avoided. The use of RSLs across all licence 
classes should be mandatory.  
 



One area of confusion that could be removed is the use of RSLs for club calls, which is 
currently optional and seldom used. Either make the RSL for club calls mandatory or remove 
them altogether. I would suggest that as they are seldom used they should be removed.  
 
It has always been the case that the RSL identifies where the station is being operated from 
and not the main station address. There is no advantage in using the RSL to identify the main 
station address when being operated from another location. I do not accept the argument that 
"a station could have MANY different identities in a SHORT period of time if the Licensee is 
mobile." There is no justification given for this comment and I would appreciate hearing the 
circumstances under which this would occur. If such circumstances do exist then the number 
of times this would occur must be so limited to make this not worthy of serious 
consideration.This comment should be disregarded as it is spurious as it is not backed up by 
Ofcom or in my experience. 

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

NO.  
Again, this confusion seems to Ofcom's inability to apply their working practices in a consist 
manner. Whilst some clarification of the licence may be necessary, I would prefer that Ofcom 
also updates their own procedures to make sure such mistakes in the issuing of licences with 
incorrect data inserted.  
The callsign transmitted should identify the location of the station being operated and not the 
main station address. 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

Again, any clarification, if needed, results from Ofcom's inability to understand their own 
licence conditions. Whilst remote operation is a topic that may need to be addressed, the use 
of a club call simultaneously from multiple locations is surely not permitted under the current 
requirements that state that operators must be supervised by the licence holder. If it is 
Ofcom's intention to allow such multiple simultaneous then it must be expressly specified as 
to how the licence holder is to maintain supervision.  
 
I do not agree with this proposal until any revised wording is clearly published. 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

Yes. 
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