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Additional comments: 

As a general observation, the amateur radio license works quite well. It is important that call 
signs are given regularly and clearly for identification purposes.  
 
I disagree most strongly at the attempt via the back door to remove the protection afforded to 
the amateur service from interference by electronic equipment, which often fails the EMC 
regulations. More such equipment is coming in illegally and amateurs are likely to be the first 
people to spot this when new interference arises and they provide an important safety check 
of fake goods bearing bogus CE marking. Ofcom has regularly failed in its statutory duty to 
protect the spectrum from such sources as plasma TVs, switch mode power supplies and in 
particular powerline network adapters. I further disagree with the idea that an amateur station 
must not interfere with any other WT or electronic equipment. This is already accepted as 
long as the station is operating within the terms of his license and therefore his equipment is 



not at fault. However this opens the floodgates to unscrupulous dealers flooding the market 
with cheap electronic junk which fails to comply with the EMC regulations with regard to 
immunity from picking up RF. Ofcom needs to fully implement the EMC regulations to 
ensure that equipment does not interfere with the reception of amateur radio signals and 
similarly is not impaired when operated close to an amateur radio station. This is a matter of 
good design practice, which is sadly lacking. Ofcom should immediately, using its powers 
under the WT act, prohibit the use of powerline network adapters and must take enforcement 
action against any polluter of the spectrum when it identifies equipment as causing 
interference. It should also ensure that the law under the TV licensing regulations to revoke a 
TV licence is operated when TV's cause interference to the radio spectrum. 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

No - Not as proposed. I agree that the bands should be made available to all Full Licencees 
but in exactly the same way as other bands to which amateurs have access on a Secondary 
basis. The standard wording applicable to other amateur bands should suffice i.e:  
 
"Secondary. Available on the basis of non-interference to other services inside and outside 
the UK"  
 
Furthermore some of the proposed clauses set concerning precedents that if subsequently 
applied to other bands would radically change specific aspects of amateur radio in the UK. Of 
particular concern is Paragraph 2.26.6, which should be omitted entirely, as well as the phrase 
'electronic equipment' in 2.26.3  
 
With respect to Paragraph 2.26.6, near-field measurements at these frequencies are very 
difficult to determine with any accuracy and in any case are irrelevant at the power levels in 
use. Clause (e) in Notes to Schedule1 of the existing licence is sufficient and does not need to 
be reinforced in relation to the 472kHz entry.  
 
Ofcom should fully protect this part of the spectrum from interference from other electronic 
equipment, including PLT, TVs, SMPs etc and should properly enforce the emc regulations 
and prosecute where equipment causing interference to a licensed amateur station is 
experienced. It has the powers under legislation to do this as it did during the Olympics. The 
spectrum needs protection at all times and Ofcom is taking a perverse view that amateurs on 
the one hand, who are responsible individuals must not cause interference whilst any other 
person can. Where an amateur causes interference through his own failure to maintain or 
operate his equipment it is right that action should be taken against him - but if the amateur is 
operating correctly within his license conditions and interference is caused as a result of 
equipment failing to meet emc regulations, them Ofcom must enforce against the user. 
Ofcom has blatantly failed in its duty to do this over a considerable number of years. 

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 



Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Yes 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

Yes 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

'No - Not as proposed. A clear definition of callsign usage and the current maximum interval 
of 15-minutes should be retained. However the requirements that a station must be clearly 
identifiable at all times and that the identity be given in a format consistent with the 
modulation in use are supported (but that specific terms such as voice or Morse Code should 
not be used).' 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

No - there is no need to change current mandated and widely accepted practice. Any change 
of current practice will lead to both confusion and disruption both nationally and 
internationally. To do otherwise would do away with more than 50 years of practice, widely 
understood throughout the world and would create far more confusion than is currently 
alleged to exist' 

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

'No I disagree - All call sign classes should be treated in the same way by retaining the 
current clause in respect of the callsign prefix' 



Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

Yes. 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

Yes 
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