
Title: 

Mr 

Forename: 

Colin  

Surname: 

Redwood 

Representing: 

Self 

Organisation (if applicable): 

Email: 

What additional details do you want to keep confidential?: 

No 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

My amateur radio callsign is G6MXL 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

470 kHz - No unless para 2.26.3 of the consultation is removed. If para 2.26.3 of the 
consultation is not removed, then it should remain on a NOV basis.  
 
5 MHz - Yes - although this might be better timed to reflect the output of the next World 
Radio Conference (WRC). There needs to be some clarification of how Ofcom will be 
notified on the telephone number referred to in para 2.27.11 of the consultation.  



Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Yes. 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Yes. 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

No.  
 
I don't see any need to write reminder letters to those who have failed to revalidate.  
 
A proportion of the letters currently produced are going to amateurs who have upgraded from 
Foundation to Intermediate and/or from Intermediate to Full licences. In many cases these 
amateurs have assumed that 'lower' level licence(s) will automatically be revoked either 
immediately on acquisition of the higher level licence or after five years. I see no need for 
Ofcom to incur the administrative and postal costs of producing and posting these letters. I 
addition, I understand that the current letter fails to quote the callsign of the licence that has 
not been revalidated. Adding the callsign in question to the letter would reduce unnecessary 
correspondence and phone calls to Ofcom in these cases.  
 
I propose simplifying the process for those amateurs with more than one licence. Namely 
automatically revoking licences that have not been revalidated, followed by a simple letter, 
including the callsign, advising that this has taken place.  

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

No.  
 
When the last licence review took place, radio amateurs suggested that Ofcom charge a small 
(annual) fee for amateur radio licences. Ofcom were totally against this and eliminated the 
fee previously charged. It seems strange to want to introduce such a clause when there is no 
immediate intention of charging a fee.  



Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

NO (with one very specific exception)  
 
The current arrangement is fine for nearly all amateur operations and should be retained as-is. 
The one exception being where the current arrangements are impractical such as ultra-slow 
data modes where for example Morse code is being sent at a speed such as one dot per hour.  
 
I would propose changing the wording to read,  
 
"Stations must identify a) during initial calls or calls to establish contact with another 
Amateur; b) at least once every 15 minutes; c) whenever the frequency of transmissions is 
changed, at the beginning of transmission on the new frequency; d) by the same type of 
transmission that is being used for the communication; and e) on the same frequency that is 
being used for communication. Exceptionally, where these requirements are impractical due 
to the method of transmission (e.g. ultra-slow Morse and ultra-slow data modes), the station 
identification should be as frequent as reasonably practicable during the course of 
transmissions."  

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

Absolutely NO.  
 
Current custom and practice is for amateurs operating in the British Islands to use the 
Regional Secondary Locator that corresponds to the part of the British Islands from which 
they are operating and not their main station address.  
 
I have analysed over 3,000 contacts involving over 500 different stations in the British 
Islands made during a VHF contest in June 2014 that I adjudicate, and it is clear that without 
exception amateurs use the Regional Secondary Locator that corresponds to the part of the 
British Islands from which they are operating.  
 
Many amateur radio operating awards and contests are linked to the regional secondary 
locator ("country") from which a contact is made. Currently radio amateurs world-wide 
reliably establish the "country of operation" from the callsign (including the regional 
secondary locator). Any other approach will just create confusion in the amateur community 
in the British Islands and internationally - and reflect badly not only on amateurs operating in 
the British Islands but on Ofcom.  
 
If this consultation is to be anything more than a 'going through the motions' exercise, then 
Ofcom really must listen to the voice of its stakeholders and require amateurs to use the 
regional secondary locator that corresponds to the part of the British Islands etc. from which 
they are operating. I can see no disadvantage to Ofcom with this approach.  



Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

Absolutely NO. See my answer to Q7.  

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

Yes. 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

Broadly Yes . However I have some reservations in respect of encrypted messages (para 
2.97.2 of the consultation).  
 
I am struggling to think of instances where there could be a genuine need to encrypt 
messages.  
 
Even if there is a genuine need to encrypt some messages, then there must be an explicit 
statement that requires station identification in the clear (un-encrypted). Without the specific 
requirement to identify in the clear, the use of the amateur bands by un-licensed operators 
would be undetectable and potentially be a cover for all sorts of illegal activities by criminals, 
terrorists etc. The suspicion of such activity could result in additional queries from licenced 
amateurs to Ofcom and additional investigations by Ofcom.  
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