
Title: 

Mr 

Forename: 

John 

Surname: 

Rogers 

Representing: 

Self 

Organisation (if applicable): 

Email: 

What additional details do you want to keep confidential?: 

No 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

Yes, but not as proposed.  
I definately agree that these bands should be included in the full licences, but think this 
should be in exactly the same basis as other bands to which we have access to on a secondary 
basis.  
 
In summary, I believe the standard wording applicatble to the other amateur bands only 
should apply: ie  
"Secondary. Available on the basis on non-interference to other services inside and outside 



the UK"  
Furthermore, if the clauses remain as proposed, they risk setting precedents which if applied 
to other bands would radically change specific aspects of amateur radio in the UK as well as 
ambiguity and possible loopholes for more RFI pollution of the airwaves.  
 
I disagree with para 2.26.3 wording "may not cause interference to or claim protection from 
other electronic equipment" because this is ambiguous and implies to me that we can suffer 
any kind of interference from or complaint from owners of bad equipment unreasonably 
without having any grounds for complaint ourselves. This will lower technical standards and 
could be a loophole unscrupulous manufacturers (eg PLT, or worse in the future!) can use to 
cause more polluting interference. This is also not in accordance with OFCOM's policy of not 
investigating interference to non-radio equipment.  
 
Also 2.26.6 is un-necessary because a) the measurements are difficult to determine with any 
accuracy b) irrelevant at the small power levels allowed c) less relevant at the LF frequencies 
involved. Clause (e) in Notes to Schedule 1 of the existing licence is sufficient and does not 
need reinforcing.  
 
I think clause 2.27.3 is unnecessary. The height does not necessarily give an advantage to the 
radiation pattern of an antenna. Limiting its height is unnecessarily restrictive, applies to a 
minority of licencees, and again is a precedent in the conditions..  
 
Therefore in conclusion, my view is that the phrase "or electronic equipment" in 2.26.3 
should be omitted , and 2.26.6 and 2.27.3 should be omitted in their entirety as unnecessary.  

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Yes 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Yes 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 



Yes 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

No, not as proposed.  
A clear definition of callsign usage at the current maximum interval of 15 minutes should at 
the least be retained. It is my personal belief that 10 minutes maximum would be better, as 
we often wait around wondering who it is!  
The standard convention of giving the distant call first, and station call last, should be 
retained, or confusion or mistakes can arise if conditions are poor.  
The call should be in the same modulation as the transmission, but should be allowed to be 
sent by other modes (eg morse) in addition to giving it in the same modulation  

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

No. I disagree.  
I do not believe the current mandated and widely accepted practice of call identification 
based on locations should be changed. The UK with its use of GM, MM, GU, prefixes etc. to 
show location area has one of the best systems in my opinion.  
Any change of the practice of nearly all stations having regional secondary locators 
depending on their location will lead to confusion and problems both nationally and 
internationally. To change this would do away with more than 50 years of practice widely 
understood and accepted throughout the world as the best system.  
Where countries have done away with this system (eg USA) it has caused misinformation as 
to general location, confusion, arguments and more problems than it has solved.  
I cannot see any problem or confusion with a changing RSL prefix, plus appropriate suffix, as 
all it means that the station is at a different location. His callsign is still clearly identifiable. 

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

No  
I disagree.  
All call sign classes should be treated in the same way by retaining the current clause in 
respect of the callsign prefix. 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

Yes 



Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

Yes 
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