
Title: 

Mr 

Forename: 

Michael 

Surname: 

Ruttenberg 

Representing: 

Self 

Organisation (if applicable): 

Email: 

 

What additional details do you want to keep confidential?: 

No 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

Yes. 

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 



circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

No, the club licence should continue to be valid whether the licencee remains a member or 
not. It is up to the club to get the paperwork and transfer the licence to a new licencee on 
ehalf fo the club. The proposal forces the club off the air, and so is a bad proposal.  
 
As a licencee of a club callsign, the current situation is that a club callsign CAN be 
transferred from one licencee to another, despite what the regulations may or may not say. In 
practice is it happening already and has been for some years (at least 10, to my knowledge), 
when G4STV was transferred to another licencee. aware of). 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

With reservations: If you are going to tighten the definition, this should cover the person 
under all operations regardless of callsign. The callsign is only a unique identified but the 
enforcement should cover the person not just teh licence.  
 
If the disqualified person is a licence holder of a club callsign, the callsign itself should not be 
removed else that effectively disqualifies the club, not the person. So care should be taken to 
exlcude only the person, not the club callsign. 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

No Enforcement action is still required. "Automatic" revocation has no effect if the offender 
continues to operate regardless of the revocation. Ofcom still need to be the enforcer, not 
some magic word that has no effect in the absence of effective enforcement.  
 
If the disqualified person is a licence holder of a club callsign, the callsign itself should not be 
removed else that effectively disqualifies the club, not the person. So care should be taken to 
exlcude only the person, not the club callsign. "Automatic" revocation has a tendency to 
include too broad a scope, including club callsigns. this is undesirable. 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

Yes 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 



No. It will have no on-air effect on operation. This proposal is purely a cosmetic change to 
the documenation, and benefits no-one. 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

There is no uncertainty. You are mistaken. Leave this as is. International country 
recognistion, awards programmes and operations are based strategically on the current 
system. There is no need to change this.  
 
To change is would cause much unnecessary and avoidable confusion on a global level, and 
all stations in the UK become a single country, where they are currently 7 distinct and 
desirable separate countries in amateur radio.  
 
in the strongest possible terms, please do not change this. 

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

In practice this is teh case already. for example, a user G3AAA in Scotland uses GM3AAA 
when in Scotland, regardless of what teh issue was printed as.  
 
Similarly, if a licencee is issues 2E1AAA and goes to Scotalnd they already sign 2M1AAA 
regardless of what teh paperwork says.  
 
There is no need to review the paperwork as amateur radio training takes care of this Ofcom-
only anomaly.  
 
many stations granted paperwork in England and then who have relocated to Scotland, or 
vice versa, have inconsitent paperwork.  
 
Ofcom need not action this as on-air operation takes care of it.  
 
This is a futile bureaucratic issue only, which would require new licences to be issue 
whenever the user relocates on a permanent basis, and not is therefore not necessary. It only 
causes more work for ofcom, not less.  
 
leave this as is. On air operation already takes care of this anomaly. No further work is 
required to correct a non-existent issue. 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 



Yes I agree.  
 
However, I would further add that a licencee using remote transmitter equipment overseas 
must ensure they are licenced in the country of the transmitter location, and/or be operating 
under a CEPT agreement within that country. For example, a UK licencee operating a 
transmitter in, for example, Poland, must use SP/{home callsign} since they are transmitting 
from another country.  
 
Alternatively, transmitting from another country's transmitter should be prohibited as the 
licencee is not physically present in the country of the transmitter and so is not in full control 
of the transmitter station.  
 
In either case, the licencee is not acting responsibly as they are unable to control the station 
should there be an RFI/TVI issue or electrical issue.  
 
Remote operation within the UK should continue to be permitted, subject to the regional 
prefix being used bvased on the location of the transmitter, not the operator. 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

I agree 
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