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I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

No - not as proposed. In addition to the RSGB response (which I agree with), the part that 
says "the station must not cause interference to ... or electronic equipment." is ludicrous - for 
example, someone could build a simplistic one-transistor receiver and then force a licensed 
amateur radio station operating in complience with their license to stop transmitting etc. etc. - 
this is completely unreasonable. 

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 



club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Yes. 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Yes. 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

Yes 

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

No, absolutely not. 15 minute identifications is a perfectly reasonable requirement that can be 
easily accomplished by a person or software in the case of some digital modes.  
 
For this reason, the proposed change adds no flexibility and in fact causes us problems as we 
need to be able to identify stations (as presumably Ofcom do if monitoring) for the purposes 
of day-to-day operating and on some occasions so that we can identify a station that is 
causing interference or other issues. 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

No No No. Contrary to what is written in the consultation document, mandatory use of a 
regional suffix when operating within a region has been in use for around 70 years (possibly 
longer) and the vast majority of the amateur radio community understands this requirement. 
Please don't assume that the odd person failing to understand this point means that the 
amateur community in general doesn't - if they understand it, of course they will nevery have 
asked you about it!  
 



Mandatory use of a regional prefix when operating from within a region is an extremely 
important to us:  
- If we hear a callsign such as "GD3QQQ" we (and Ofcom if they are monitoring) know for 
certain that the operation is taking place from the Isle of Man.  
- The identification of the operating region from a callsign is extremely important to amateur 
radio operators inside and outside the UK because these are treated as separate entities for the 
purposes of amateur radio awards, contests, and other activities internationally.  
- For the above reason, amateur radio software (of which I am an author) needs to be able to 
determine the region reliably from the callsign - we can't do this if the mandatory link 
between prefixes and regions of operation is removed.  
 
Perhaps the wording needs to be changed to remove Ofcom's perceived ambiguity and state 
that use of a regional prefix appropriate to the region operating is taking place from is 
mandatory (as it always has been).  
 
On a related point, we have a similar issue with GB special event callsigns, but these of 
course are relatively rare. Rather than causing chaos to us as detailed in proposal/question 6, 
Ofcom can instead help by ceasing issuing GB callsigns and issue regional special event 
callsigns instead, such as GM100RSGB.  
 
Additionally, the allocation of the RSL 'K' to the county Cornwall in 2014 does not fit in with 
any understanding of the RSL scheme. (Additionally, if every county wants their own RSL, 
there are simply not enough letters to go around - having issued one, Ofcom has set a 
precedent!) This allocation is not supported by the majority of the amateur radio community 
and should be revoked. 

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

No. The reply to question 7 applies here; the regional prefix appropriate to the region that 
operating is taking place from must always be used, and this applies equally to Foundation, 
Intermediate, and Full licensees. 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

I have no opinion on this. 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

I have no opinion on this.  
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