
Title: 

Mr 

Forename: 

Robert 

Surname: 

Tickle 

Representing: 

Self 

Organisation (if applicable): 

and Pitsford School Rodio Club 

Email: 

What additional details do you want to keep confidential?: 

No 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

This is a duplicate. I typed in my email address incorrectly on my first response  
 
I have also clarified certain points. 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

Not as proposed. I agree that the bands should be made available to all Full Licencees but in 
exactly the same way as other bands to which amateurs have access on a Secondary basis. 



The standard wording applicable to other amateur bands should suffice i.e:  
 
Secondary. Available on the basis of non-interference to other services inside and outside the 
UK  
 
Furthermore some of the proposed clauses set concerning precedents that if subsequently 
applied to other bands would radically change specific aspects of amateur radio in the UK. Of 
particular concern is Paragraph 2.26.6, which should be omitted entirely,  
With respect to Paragraph 2.26.6, near-field measurements at these frequencies are very 
difficult to determine with any accuracy and in any case are irrelevant at the power levels in 
use. Clause (e) in Notes to Schedule1 of the existing licence is sufficient and does not need to 
be reinforced in relation to the 472kHz entry 

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

Totally agree. Even a very simple request to change the holder of a club call-sign from one 
person to another, where both parties are in full agreement to the move is overly complex. It 
currently requires endless form filling, an authorising letter from the current holder and a £20 
handling fee! 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

Agreed on the basis that Ofcom start taking action against offenders of the WT Act whether 
or not they currently hold a licence since anyone can purchase transmitting equipment.  

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

Yes this permits greater flexibility if one forgets to revalidate or has other issues with the 
process. 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

Seems reasonable. OFCOM can choose to start charging, with or without this change. This 
just tidies up the wording.  

Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 



'No - Not as proposed. A clear definition of callsign usage and the current maximum interval 
of 15-minutes should be retained. However the requirements that a station must be clearly 
identifiable at all times and that the identity be given in a format consistent with the 
modulation in use are supported (but that specific terms such as voice or Morse Code should 
not be used).' 

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

'No - there is no need to change current mandated and widely accepted practice. Any change 
of current practice will lead to both confusion and disruption both nationally and 
internationally. To do otherwise would do away with more than 50 years of practice, widely 
understood throughout the world and would create far more confusion than is currently 
alleged to exist'  
 
The following is clear and could be reinstated.  
(1) Whenever the Station is used the call sign mentioned on the first page of this Licence 
shall be transmitted: Provided that when the Station is used -  
(a) at an address other than the main address the Licensee shall, in order to indicate the 
country or place of use, vary the prefix letter to the call sign by using the prefix letter(s) 
appropriate to that country or place , being G for England, GM for Scotland, GW for Wales, 
GI for Northern Ireland, GC for the Channel Islands and GD for the Isle of Man:  
 
(b) at the temporary premises the suffix "/A" shall be added to the call sign  
.  
(c) at the temporary location the suffix "/P" shall be added to the call sign.  

Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

All call sign classes should be treated in the same way by retaining the current clause in 
respect of the callsign prefix' 

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

 
.90 - might need to clarify what "in any aircraft or an airborne vehicle" means.... there are 
some people out there using 2m sets (illegally) while paragliding. They are not "in a vehicle", 
they are suspended beneath one. If someone was licenced and was paragliding would they be 
able to argue they weren't "in an airborne vehicle". I know what the intention of the clause is, 
but I'd like it if it was clearer.  
Might be better to say "use when in the air is prohibited". 



Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

The situation of a user service handing a Raynet group a previously encrypted message for 
transmission has been known and accepted for a long time. We checked it out with Ofcom 
some years ago. To me this clarifies it. The transmission callsign is identified, but the 
amateur has not encrypted the transmission.  
 
Make it clear that all Amateurs may transmit messages when requested by approved user 
services, or sub agencies working for those user services. Transmissions must be within 
bands and power levels associated with the licence level of the Amateur. It's as simple as that. 
If we have a national or local emergency Amateurs should not feel in anyway constrained by 
their licence, other than bands and power.   
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