
Title: 

Mr 

Forename: 

Peter 

Surname: 

Walker 

Representing: 

Self 

Organisation (if applicable): 

Email: 

What additional details do you want to keep confidential?: 

No 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Additional comments: 

Errors brought about by OFCOM administration should be corrected. The liecence should not 
be changed to accomadate the errors. 

Question 1:Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, 
the 470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) 
licensees?: 

I do not agree with the proposal  
 
While in principal I am happy to have the 470 KHz and 5 MHz bands included in the full 
licence, I am not happy with the terms proposed.  
2.26.3 "The station must not cause interference to, and may not claim protection from, other 



wireless telegraphy or electronic equipment." This is totally unacceptable.  
Electronic equipment must have a certain level of immunity to RF interference, and must not 
its self cause undue interference to wireless telegraphy services. Inclusion of this condition 
will be seen as undermining the EU EMC Directive.  
This also contradicts OFCOMS statement in paragraph 2.1 of the consultation:-  
"OFCOM is under a statutory duty to the secure optimal use for wireless telegraphy of the 
electromagnetic spectrum"  
2.26.6 It is not reasonable (or practical) to measure "near field" RF fields with respect to 
exposure levels to such an accuracy to claim compliance with government guidelines. The 
power levels proposed in the change will also mean the "near field" RF fields will be 
negligible with respect to the advice from the Health Protection Agency.  
Sufficient guidance is already contained within the licensing document to give confidence in 
reducing the risk of RF exposure to acceptable.  
It is better to give practical advice and guidelines to ensure all risks are reduced to a 
minimum. Such information is also included in Amateur Radio training for the various 
licence classes.  
2.27.8 b This is not required or desirable. It is important that any station identifies its self at 
frequent periods during operation.  
I agree just "listening" on a "net" does not require an identifier to be sent, but any 
transmissions should be identifiable to a station at frequent intervals.  

Question 2:Do you agree that expressly linking a Full (Club) Licensee?s 
authorisation to use the spectrum to his or her representation of a named 
club, and by adding a further ground for revoking the Licence to include 
circumstances where the licensee no longer represents the club, will help 
ensure that a club?s call sign remains with the club?: 

I agree with the proposal. 

Question 3:Do you agree that Ofcom should include a further ground of 
revocation in the Licence as proposed above in order better to align Clause 4 
with the definition of ?Disqualified Person??: 

I agree with the proposal. 

Question 4:Do you agree that the word ?automatically? should be removed 
from Clause 4(5) of the Licence, in relation to the revocation of the Licence for 
failure to comply with the revalidation requirements?: 

I agree with the proposal. 

Question 5:Do you agree that Clause 15 of the Licence should be updated to 
reflect the wording included in Ofcom?s General Licence Conditions 
Booklet?: 

I agree with the proposal. 



Question 6:Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio 
stations?: 

I do not agree with this proposal  
 
2.61 The statement "be transmitted as frequently as is practicable" is ambiguous and open to 
misinterpretation. This could result in the requirement to send station identifiers much more 
frequently than the present requirement of every 15mins.  
The current requirement to send a station identifier every 15 mins (minimum) is satisfactory, 
and fulfils the requirement "that a station must be clearly identifiable at all times".  
 
Any reference to specific "modes" of transmission of station identifiers will also create 
confusion, and could be detrimental being "clearly identifiable at all times". Using a 
modulation method in keeping with the modulation in use is appropriate.  

Question 7:Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees 
in relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution 
for Ofcom to remove this Clause and to insert additional wording into Clause 
13, as proposed above?: 

I do not agree with this proposal  
 
The confusion has come about due to OFCOM's inconsistency with licence documentation.  
No License should have a regional locator (RSL) contained on it. All UK Licences are UK 
Licenses! Documentation should be amended to reflect this error.  
 
The RSL should be applied depending upon the location of the station at the time of 
operation.  
 
2.69 "In our view, if used, an RSL should describe the location of the main station address."  
This view (if implemented) would put the whole of the amateur Radio community, around 
the world, into a state of confusion.  
As per the current practice, and widely (internationally) accepted convention, a UK station 
SHOULD identify its region of operation (where the transmitter is located) with the relevant 
regional locator.  
This would be in keeping with the requirement "a station must be clearly identifiable at all 
times"  
Also from 2.39 of the consultation document "Misleading identities are expressly prohibited 
by the Radio Regulations26. " Using a RSL of a different region to the region being operated 
from can be viewed as very misleading.  
 
Any change to current practice (to use the regional locator of the region that station is 
operating in), will cause widespread confusion, both in the UK and around the world to all 
aspects of the amateur radio community.  
It would be impossible to identify which UK region a station was operating from!  
Virtually every international award program, contest, and "contact logging" software would 
be compromised, and need re-defining.  



Question 8:Do you agree with Ofcom?s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects 
the location of their main station?: 

I do not agree with this proposal  
 
All licence classes should be treated in the same way, except if a "technical" reason dictates 
otherwise.  
As already outlined in the consultation document:-  
"call signs we issue with an Intermediate Licence are in the format 20aaa or 21aaa43, which 
is the call sign that appears on the licence."  
 
"in some cases, Intermediate Licences have been issued with a country identifier already 
inserted into the call sign."  
It is an OFCOM administrative error that has caused this issue and the error should be 
corrected, not the licence changed to suit the error!  
 
The second character should be the "RSL" of the region of station operation. As per Q7 the 
Licence should not contain any "RSL", but an instruction to insert the correct "RSL" 
depending on the region of operation.  

Question 9:Do you agree that replacing Clauses 2(1) and 16(1) with a new 
Clause to simplify and bring together all of the licence conditions relating to 
the operation of radio equipment away from the Main Station address will 
make these provisions clearer?: 

I agree with the proposal 

Question 10:Do you agree that the proposed changes will clarify RAYNET 
operation under the Licence?: 

I agree with the proposal 
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