
Response to Consultation Question from Brian Copsey: 

 
Question 4.1: Do you agree with our proposal to conduct a market led award through an 
auction process for licensed use of the 2.3 and 3.4 GHz bands? If not, please provide 
evidence to counter this proposal. 

No 

The conditions laid out in the consultation are inadequate to safe guard users of the  
2400 and 2483.5 MHz band, these consist of very very large numbers of domestic and 
commercial uses who will be impacted.  
Insufficient consideration has been given to the impact on the disabled and users of medical 
devices. 
 Whilst welcoming the 10Mhz guard band, reduced power should be implemented in the top 
3 channels plus implementation of the reduction in out of band emissions at these 
frequencies of 15-20 dB as identified in: Liaison Statement to ETSI TC ERM on Unwanted 
emission of mobile terminals in the SRD band 863-870 MHz dated 14 march 2014 and the Input 
contribution from the administrations of Germany, France, United Kingdom and Sweden to 
ETSI MSG, ETSI ERM and JWG DD of May 2014. 
 
Identification of the network software implementations which increase interference should be 
identified and restrictions placed in the licence conditions 
A more spectrum efficient use of this band would be to extend the SRD band which houses 
more devices than any other 
 

Question 6.3: Do you agree with our assessment of the available options for mitigation of 
interference to home networks? 

No 

In the case of ALD equipment used for TV-hearing aid link the link budgets are much 
smaller, therefore LTE equipment “passing bye” or in adjacent premises are liable to cause 
interference 

 

Question 6.6: Do you agree with our conclusion that the impact to Wi-Fi is not of a 
significant nature and therefore no regulatory intervention is necessary? If not, can you 
provide evidence? 

No 

In the case of the various forms of ALD this has not yet been tested and any interference into 
an ALD is “significant” and frightening 

 



Question 7.1: Do you agree that we do not need to perform technical analysis on the 
applications in the middle of the band as set out in paragraph 7.7? 

No 

See answer to Question 6.6 

Question 7.2: Do you agree with our technical analysis in relation to Bluetooth devices 
operating in the 2.4 GHz band, and that no additional restrictions are required in order to 
protect these applications? 

No 

See answer to Question 6.6 

No consideration has been given to medical devices which are in many cases have no or 
restricted adaptive ability or ALD which often use custom chipsets.   

Question 7.5: Do you agree with our technical analysis in relation to radio microphones 
devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional restrictions are required in order 
to protect these applications? 

No 

These can also be part of an ALD system and have not yet been tested. Many other radio 
microphones (non 2.4 base frequencies) use a data link in the 2.4 band to provide battery 
information and control of receiver and transmitter. 

Question 7.6: Do you agree with our technical analysis in relation to short range devices 
operating in the 2.4 GHz band and that no additional restrictions are required in order to 
protect these applications? 

No 

Devices working with ALD or medical systems have not yet been tested; test should replicate 
the real LTE equipment especially the out of band energy and use multiple handsets.  

 

Question 7.9: Do you agree with our technical analysis in relation to hearing aids and assisted 
listening devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional restrictions are 
required in order to protect these applications? 

No 

Further testing and restrictions detailed in question 4.1 are required, also extensive testing for 
this vulnerable community to provide evidence before any additional restrictions are rejected. 
Restrictions should be put in place for say 24 months in order to carry out testing with real 
equipment using multiple handsets NOT the signal generators currently used. ALD 
equipment often uses custom chipsets which vary from equipment to equipment. Testing 



should also include the case where R-Lan are in also in use. If as suggested by other testing 
the lower channels will be unusable the ability of a low power ALD to frequency hop will be 
compromised. 

The use of this band by cochlear implant equipment must be prioritised as any interference 
would be devastating to their life style and health 

The mitigation method is unworkable and totally impractical; consider a school with multiple 
ALD systems plus R-Lan, if interference occurs are you expecting teachers to stop teaching 
and go out and find a mobile phone? (if they know what has caused the interference) 

 

Question 13.8: Do you agree with our proposed maximum in band power limit for user 
terminals in the 2.3 GHz band? 

No  

These should be lower in the top three channels and the restrictions identified in Question 4.1 
implemented in any licence conditions. Testing of ALD and cochlear implants should guide 
the technical conditions for the band.  

 


	Response to Consultation Question from Brian Copsey:

