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Question 4.1: Do you agree with our proposal to conduct a market led award 
through an auction process for licensed use of the 2.3 and 3.4 GHz bands? If 
not, please provide evidence to counter this proposal.: 

NO  
The conditions laid out in the consultation are inadequate to safe guard users of the  
2400 and 2483.5 MHz band, these consist of very very large numbers of domestic and 
commercial uses who will be impacted.  
Insufficient consideration has been given to the impact on the disabled and users of medical 
devices. Whilst welcoming the 10 MHz guard band, reduced power should be implemented 
in the top 3 channels plus implementation of the reduction in out of band emissions of 15-20 
dB as identified in: Liaison Statement to ETSI TC ERM on Unwanted emission of mobile 
terminals in the SRD band 863-870 MHz dated 14 March 2014 and the Input contribution 
from the administrations of Germany, France, United Kingdom and Sweden to ETSI MSG, 
ETSI ERM and JWG DD of May 2014.  
 
Identification of the network software implementations which increase interference should be 
identified and restrictions placed on the licence conditions. 

Question 4.2: Do you agree that we should not offer arrangements for 
aggregate bidding for low power use for these release bands? If you believe we 
should make such arrangements, please provide supporting evidence.: 

Question 6.1: Do you have evidence to challenge our methodology and 
assumptions, which show the number of Wi-Fi routers likely to be affected by 
LTE interference is low?: 

Question 6.2: Do you have evidence to challenge our methodology and 
assumptions, which show the number of Wi-Fi client devices affected by LTE 
interference is low?: 

Question 6.3: Do you agree with our assessment of the available options for 
mitigation of interference to home networks?: 

No  
In the case of ALD equipment used for TV to hearing aid links the link budgets are much 
smaller, therefore LTE equipment "passing by" or in adjacent premises are liable to cause 
interference.  

Question 6.4: Do you agree with our assessment of the available options for 
mitigation of interference to public networks (both indoor and outdoor)?: 

Question 6.5: Do you agree with our assessment of the available options for 
mitigation of interference to Enterprise Networks?: 



Question 6.6: Do you agree with our conclusion that the impact to Wi-Fi is not 
of a significant nature and therefore no regulatory intervention is necessary? 
If not, can you provide evidence?: 

No  
In the case of the various forms of ALDs this has not yet been tested and any interference into 
an ALD is "significant" and frightening.  

Question 7.1: Do you agree that we do not need to perform technical analysis 
on the applications in the middle of the band as set out in paragraph 7.7?: 

No  
See answer to Question 6.6  

Question 7.2: Do you agree with our technical analysis in relation to Bluetooth 
devices operating in the 2.4 GHz band, and that no additional restrictions are 
required in order to protect these applications?: 

No  
See answer to Question 6.6.  
No consideration has been given to medical devices which have in many cases no or 
restricted adaptive ability, or ALDs which often use custom chipsets .  

Question 7.3: Do you agree with our technical analysis in relation to ZigBee 
devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional restrictions are 
required in order to protect these applications?: 

Question 7.4: Do you agree with our technical analysis in relation to video 
sender devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional 
restrictions are required in order to protect these applications?: 

Question 7.5: Do you agree with our technical analysis in relation to radio 
microphones devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional 
restrictions are required in order to protect these applications?: 

No  
These can also be part of an ALD system and have not yet been tested.  
Many other radio microphones (non 2.4 base frequencies) use a data link in the 2.4 band to 
provide battery information and control of receiver and transmitter.  

Question 7.6: Do you agree with our technical analysis in relation to short 
range devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional 
restrictions are required in order to protect these applications?: 

No  
Devices working with ALD or medical systems have not yet been tested; test should replicate 
the real LTE equipment especially the out of band energy and use multiple handsets.  



Question 7.7: Do you agree with our technical analysis in relation to medical 
devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional restrictions are 
required in order to protect these applications?: 

Question 7.8: Do you agree with our technical analysis in relation to 
emergency services use in the 2.4 GHz band and that no additional 
restrictions are required in order to protect these applications?: 

Question 7.9: Do you agree with our technical analysis in relation to hearing 
aids and assisted listening devices operating in the 2.4 GHz band and that no 
additional restrictions are required in order to protect these applications?: 

No  
Further testing and restrictions detailed in question 4.1 are required to provide evidence 
before additional restrictions are rejected. This equipment often uses custom chipsets which 
vary from equipment to equipment. Testing should also include the case where R-LAN are 
also in use. If as suggested by other testing the lower channels will be unusable the ability of 
a low power ALD to frequency hop will be compromised.  
 
Hearing aids are vital to the users, and often needed to have the same possibilities in life as 
normal hearing persons. The section 7.88 states "... Most issues can be solved by careful 
positioning of these LTE devices or by switching off mobile phones in the classroom ...". We 
do not agree that this is a viable mitigation, as multiple devices can and will be active and 
these are not under control from the hearing aid user. Modern communication in classrooms 
will be needed during classes, and cannot be switched off or relocated.  
Data communication in the 2.4GHz band cannot be compared with transmission of low 
latency audio.  
The hearing aids, with a 2.4GHz transceiver, cannot use traditional means of mitigating 
disturbances such as filters and high dynamic range radios. The hearing aids are ultra small 
devices with very low battery capacity. Having to implement filters and larger batteries will 
lead to larger devices, which could lead to hearing impaired persons would choose not to 
wear their hearing aid in public, were it is most needed.  

Question 8.1: Do you agree that the available mitigations address the potential 
shortfall of spectrum for PMSE at major events and that no additional 
regulatory intervention is necessary to protect PMSE in frequencies adjacent 
to the award bands?: 

Question 8.2: Do you agree that PMSE should have some continuing access to 
spectrum in the 3.4 GHz band until new services are rolled out in an area?: 

Question 8.3: Which option for the provision of information about the roll-out 
of new services is most the appropriate? Should the requirement to supply 
information apply only in designated locations?: 

Question 8.4: Do you agree that any continuing access should be limited to 
five years from the award of new 2.3 and 3.4 GHz licences?: 



Question 8.5: Do you agree with our assessment that there is little incremental 
benefit in on-going PMSE access to the 2.3 GHz award band?: 

Question 10.1: Do you agree with our proposal that no coordination 
procedure is necessary in respect to maritime radar?: 

Question 11.1: Do you agree with our proposal to require coordination 
procedures for the 3.4 GHz band - in order to protect of air traffic control 
radar - in line with those applied to the 2.6 GHz band?: 

Question 12.1: Do you agree that for mobile satellite services operating in the 
band between 2170 and 2200 MHz, coexistence with LTE operating in the 
award bands above 2.35 GHz is unlikely to be an interference problem?: 

Question 12.2: Do you agree that satellite services operating in the band 
2483.5 MHz to 2500 MHz can co-exist with LTE operating in the award bands 
(i.e. 2350 to 2390 MHz and 3410 to 3590 MHz) and there is unlikely to be an 
interference problem?: 

Question 12.3: Do you agree with that for satellite services operating between 
2200 and 2290 MHz, coexistence with LTE operating in the release bands is 
unlikely to be an interference problem?: 

Question 12.4: Do you agree that for amateur satellite services operating 
between 2400 and 2450 MHz, coexistence with unwanted/out of band 
emissions of LTE operating in the release bands (the nearest release band is 
2350 to 2390 MHz) is unlikely to be a greater problem than the current in-
band interference from licence exempt and ISM uses?: 

Question 12.5: Do you agree with our preferred option to adopt our proposed 
mask with informal co-operation on a case-by-case basis if required?: 

Question 13.1 Do you agree with our preference not to have a transitional 
region between blocks for licences in the 2.3 GHz band?: 

Question 13.2: Do you agree with our preference not to have a transitional 
region between blocks for licences in the 3.4 GHz band?: 

Question 13.3: Do you agree with our preference to not require 
synchronisation between different networks in the frequency band?: 

Question 13.4: Do you agree with our preference to include both the 
permissive (unsynchronised) and restrictive (synchronised) masks within the 
TLCs in the 2.3 GHz band?: 



Question 13.5: Do you agree with our preference to include both the 
permissive (unsynchronised) and restrictive (synchronised) masks within the 
TLCs in the 3.4 GHz band?: 

Question 13.6: Do you agree with our preference to not require 
synchronisation between different networks in the frequency band?: 

Question 13.7: Do you agree with our proposed maximum in band power limit 
for base stations in the 2.3 GHz band?: 
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