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Your response 

Question Your response 
Question 1: (Section 4) Do you agree with our 
proposals on the coverage obligations as set 
out in this section? Please give reasons 
supported by evidence for your views. 

We appreciate the broad ambition to enhance 
coverage throughout the UK and particularly 
across the nations. Should Ofcom proceed with 
an approach of two coverage obligations, then 
we appreciate that this need to be 
proportionate considering the costs and 
benefits.  We note that when rolling out new 
sites needed to meet the obligations there is a 
potentially important role that satellite 
infrastructure could play in rolling these out in 
the most effective way. 
 

Question 2: (Section 5) Do you agree that we 
have identified the correct competition 
concerns? 

No comments to Question 2. 

Question 3: (Section 5) Do you agree with our 
assessment of these competition concerns, 
and our proposed measure for addressing 
them? Please give reasons supported by 
evidence for your views. 

No comments to Question 3. 

Question 4: (Section 6) Do you agree with our 
proposal to proceed with a conventional 
assignment stage?  

 

No comments to Question 4. 

Question 5: (Section 7) Do you agree with our 
proposal to use a CCA design for this award? 

 

No comments to Question 5. 

Question 6: (Section 7) Do you have any 
comments on the proposed detailed rules for 
our CCA design? 

No comments to Question 6. 



Question 7: (Section 8) Do you agree with our 
proposed approach to coexistence in the 700 
MHz band? 

No comments to Question 7. 

Question 8: (Section 8) Do you have any 
comments on the proposed licence obligation 
and guidance note (annex 19)? 

 

No comments to Question 8. 

Question 9: (Section 9) Do you agree with our 
proposed approach to managing interim 
protections for registered 3.6-3.8 GHz band 
users? 

No comments to Question 9. 

Question 10: (Section 9) Do you agree with our 
3.6-3.8 GHz in-band restriction zone 
proposals? 

No comments to Question 10. 

Question 11: (Section 9) Do you agree with our 
view that we do not need to include any 
specific conditions in 3.6-3.8 GHz licences to 
mitigate the risk of adjacent band 
interference?  

 

Ofcom proposes to include out-of-band 
emissions limits above 3.8 GHz in the 3.6–3.8 
GHz licences in accordance to CEPT Report 67.  
However, the harmonized ECC framework in 
ECC DEC(11)06 advises that the coexistence 
between FSS earth stations and mobile stations 
should be carried out on a case-by-case basis. It 
also states that protection of the licensed 
spectrum users operating in accordance to 
prevailing license terms and conditions should 
be considered by national administrations.  
 
Ofcom has already decided that FSS earth 
stations in the 3.4-3.8 GHz will not be protected 
in the future. Therefore, we seek clarification 
on the reasons why Ofcom is proposing to 
further constrain operations of FSS earth 
stations by declining their protection also close 
to the 3.8 GHz edge. As stated also by Ofcom, 
there are only limited number of FSS earth 
stations in UK and they are often located in the 
remote areas which are not so attractive to 
mobile operators. Therefore, offering 
protection to the FSS earth stations in the 
whole 3.8-4.2 band would not considerably 
constrain mobile deployment. However, for the 
satellite earth station operators the regulatory 
certainty achieved through such coordination is 
crucial. Satellite earth station operators may 
have only a limited or indirect ability to choose 



which frequencies they receive from the C-
band within 3.8-4.2 GHz because they need to 
connect to a transmitter, often in other 
continents, via a satellite. Protecting the 
satellite spectrum throughout the whole 
frequency range will allow satellite earth 
station operators to fully utilize their remaining 
spectrum resource and in part help them to 
ensure their ability to continue their service 
provision without a need for additional sites.  
 
In conclusion, where there is robust technical 
evidence that demonstrates a risk of harmful 
interference into existing satellite earth 
stations and no mitigations are available, 
Ofcom should consider suitable protections for 
those sites in the new mobile licences. This 
should particularly be the case where 1) long 
term services are being delivered from those 
sites and 2) the prospect of new 5G services in 
these areas is not strong. This would minimise 
any impact on the value to the spectrum to 
new licensees while avoiding disruption to 
existing users. 
 

Question 12: (Section 10) Do you agree with 
the non-technical conditions that we propose 
to include in the licences to be issued after the 
award of the 700 MHz and 3.6-3.8 GHz bands? 

We believe that the non-technical conditions 
proposed needs to consider very carefully by 
Ofcom and the experience of 4G rollout should 
be taken into account to ensure that wording is 
clear about the possibility of both operator and 
regulator led sharing. 
 
In terms of paragraphs 10.26-10.35, Ofcom 
needs to strike a careful balance between the 
needs of existing DTT viewers and possible 
future mobile supplemental downlink services – 
both of which can use the duplex gap.  
 
Ofcom has gone some way to achieving this by 
maintaining its policy of allowing DTT to access 
the 700 MHz duplex gap on a licensed basis (in 
the non-emergence of SDL services). However, 
it is unclear how one-month rolling notice 
periods can provide certainty for C-band 
broadcasters to commit to contract – they 
would generally plan for advertising and 
marketing on a one-year basis.  
 
In this situation, if broadcasters failed to reach 
agreement with the licensee(s) to get longer 
notice, there would be a risk of considerable 



disruption to C band channels. 
 

Question 13: (Section 11) Do you agree with 
the technical licence conditions we propose? 

 

No comments to Question 13. 

 


