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Your response 

Question Your response 
Question 1: (Section 4) Do you agree 
with our proposals on the coverage 
obligations as set out in this section? 
Please give reasons supported by 
evidence for your views. 

Confidential? – Y / N 
 
 
 
 
 
 
 

Question 2: (Section 5) Do you agree 
that we have identified the correct 
competition concerns? 

Confidential? – Y / N 
 

Question 3: (Section 5) Do you agree 
with our assessment of these 
competition concerns, and our 
proposed measure for addressing 
them? Please give reasons supported 
by evidence for your views. 

Confidential? – Y / N 
 

Question 4: (Section 6) Do you agree 
with our proposal to proceed with a 
conventional assignment stage?  

 

Confidential? – N 
Nokia, in line with Commission Implementing Decision 
(EU) 2019/235 of 24 January 2019 on amending Decision 
2008/411/EC as regards an update of relevant technical 
conditions applicable to the 3400-3800 MHz frequency 
band, agrees that sufficiently large portions of 
contiguous spectrum, preferably 80-100MHz per 
operator is needed to facilitate the provision of all 5G use 
cases. Spectrum trading or rearrangement of the existing 
operator spectrum blocks at 3.5GHz band looks as of 
particular importance for the defragmentation of the 
whole 3.4-3.8 GHz band and the only feasible way 
forward. This should be encouraged by the auction rules 
and regulations.  

Question 5: (Section 7) Do you agree 
with our proposal to use a CCA 
design for this award? 

 

Confidential? – Y / N 



Question 6: (Section 7) Do you have 
any comments on the proposed 
detailed rules for our CCA design? 

Confidential? – Y / N 
 

Question 7: (Section 8) Do you agree 
with our proposed approach to 
coexistence in the 700 MHz band? 

Confidential? –  N 
On the basis of the experience from the 800 MHz band, 
Nokia supports Ofcom views that a less prescriptive 
approach should be adopted, with less burden conditions 
and costs to the mobile licenses owners. Nokia, as not 
directly concerned by the auction, considers that the 
candidates for spectrum ownership are better placed to 
answer on their preferred views in the context of this 
approach, on the basis of the 800 MHz experience. 

Question 8: (Section 8) Do you have 
any comments on the proposed 
licence obligation and guidance note 
(annex 19)? 

 

Confidential? – Y / N 
 

Question 9: (Section 9) Do you agree 
with our proposed approach to 
managing interim protections for 
registered 3.6-3.8 GHz band users? 

Confidential? –  N 
Taking into account the small number of fixed links 
stations and SES with notice periods lapsing between 
June 2020 and December 2022, we suggest that the 
technical data for base stations located at a distance 
higher than a certain value (for instance 100 km) from 
any of these stations should be exempt of the obligation 
to provide technical information to Ofcom. 

Question 10: (Section 9) Do you 
agree with our 3.6-3.8 GHz in-band 
restriction zone proposals? 

Confidential? –  N 
Nokia agrees with the principle of ensuring that the 
signal received from any base station in a restricted zone 
around a SES not be higher than a given threshold. We 
also suggest to take into account in the calculations the 
presence of permanent obstacles between the base 
station and the SES that could result from certain terrain 
profiles, for instance a hill intercepting the direct path 
between the base station and the SES. We equally 
suggest to vary from the free space lobe model in these 
cases. 

Question 11: (Section 9) Do you 
agree with our view that we do not 
need to include any specific 
conditions in 3.6-3.8 GHz licences to 
mitigate the risk of adjacent band 
interference?  

 

Confidential? –  N 
Nokia fully supports Ofcom’s conclusion that there is no 
need for specific conditions in the 3.6-3.8 GHz licenses to 
ensure co-existence with fixed links and SES operating 
above 3.8 GHz. 



Question 12: (Section 10) Do you 
agree with the non-technical 
conditions that we propose to 
include in the licences to be issued 
after the award of the 700 MHz and 
3.6-3.8 GHz bands? 

Confidential? – Y / N 
 

Question 13: (Section 11) Do you 
agree with the technical licence 
conditions we propose? 

 

Confidential? –  N 
Related to indoor small cells: 
It is not clear from the Ofcom draft license requirements 
whether the out of band emissions requirement for co-
existence with military radar ( -50dBm/MHz EIRP 
emissions limit below 3390MHz ) should apply to indoor 
small cells.  
Nokia’s position is that the requirement set in CEPT for 
outdoor is too onerous to be applied to indoor small cells 
and recommend a relaxation of 15-20dB from the 
outdoor specification based on the following: 
-  Typical indoor-> outdoor attenuation will be of 
the order of 15-20dB therefore providing this level of 
relaxation could be done without risk of interference to 
military radar 
o Measurements results collated by ITU in ITU-R 
P2346 at 3.5GHz ( section 7 ) show that building 
attenuation varies from 16dB mean with std dev of 2.5dB 
up to 25dB mean loss with a std dev of 4dB 
o Indoor small cells are typically deployed in urban 
areas which will be geographically separated from 
military radar 
o Indoor small cells will be professionally installed 
on ceilings and walls to maximise indoor coverage and to 
minimise external interference from outdoor macro. 
Attenuation from indoor to outdoor will therefore be 
typically higher than if placed near windows 
  
- CEPT guidelines specifically exclude indoor small 
cells from the level set for outdoor base stations 
o the equivalent requirement in CEPT Report 67 
(derived from ECC Report 281) sets a limit of -
52dBm/MHz TRP and is discussed in section 5.2.  Table 4 
specifically states ‘The additional baseline power limits 
given in Table 4 are applicable only to outdoor cells. In 
the case of an indoor cell, the power limits can be 
relaxed on a case by case basis 
o ECC Report 281 which contains the analysis for 
the CEPT Report67 guidelines seems to be the basis for 
the Ofcom specifications. In table 6 (pg16) the given 
requirement for non-AAS base stations is -50dBm/MHz 
EIRP in line with the Ofcom draft license conditions. 
However, the report states: “In addition, the levels given 
in Table 6 are applicable only to outdoor cells. In case of 



indoor deployments, the levels can be relaxed on a case 
by case basis”.  This caveat was not carried across to the 
Ofcom requirements whether intentionally or un-
intentionally. 
o Report 281 does not seem to simulate scenarios 
with indoor small cells but it assumes that some UEs are 
based indoors and make allowance for building entry loss 
(according to ITU-R P.1812-4) 
  
- The cost of meeting the outdoor specification on 
indoor products will mean that less indoor areas can be 
covered in a cost efficient manner and this will reduce 5G 
coverage for consumers . 
o The emissions limit at 3390MHz is challenging 
since there is minimal transition spectrum at the band 
edge. A larger, more expensive filter would be required 
which will significantly increase the size and cost of the 
indoor unit. 
o The cost of indoor deployment is very sensitive 
to the cost of the radio head/picocell and therefore this 
component needs to be cost optimised for indoor 
deployments. 
o Meeting the specification in the ‘standard’ form 
factor used elsewhere (e.g. US & China) would require 
the filter bandwidth is reduced to 3460 – 3580 MHz, 
penalising the owners of spectrum in the lower part of 
the band. 
 
Given existing studies indicate that the specification for 
emissions below 3400MHz can be relaxed for 
professionally installed indoor small cells without 
impacting interference levels, that the CEPT guidelines 
were only intended for outdoor small cells, and that 
imposing outdoor emissions limits could impact the 
deployment of 5G indoors, Nokia proposes that a 
relaxation of 15-20dB is provided for such indoor small 
cells in this frequency band. 
 
Related to TDD synchronization: 
ECC Report 296, approved by ECC#50 (March 5-8, 2019) 
gives evidence of the need for synchronisation between 
TDD licensees, especially when AAS is installed.  
Nokia agrees with Ofcom’s proposal to include in the 3.6-
3.8 GHz licenses the same synchronisation requirements 
already set out in the 3.4-3.6 GHz licenses. This will give 
the possibility to work without guard band at 3.6 GHz 
between blocks attributed to licensees just below and 
just above 3.6 GHz. 
Concerning the shared band 3.8-4.2 GHz, subject to a 
parallel consultation, Ofcom “assumes that new base 
stations above 3.8 GHz will be unsynchronised with base 



stations below 3.8 GHz” and proposes that a 5 MHz 
guard band be provided in the band 3800-3805 MHz. 
Nokia supports this approach to put the guard band 
within the shared spectrum range 3800-4200 MHz and to 
allow operation of MFCN in the band 3.6-3.8 GHz up to 
the upper limit of 3800 MHz. 

 


