
 

Your response 
Question Your response 
Question 1: Do you agree with our proposed 
changes and additions to the defined terms 
used in the GCs in order to align with the EECC, 
as set out in Annex 11? 

 Y 
 
 

Question 2: Do you agree with our proposed 
changes to the GCs to implement Article 102, 
as set out at Annexes 11 and 16? 

 Y 
 

Question 3: Do you agree with our proposed 
guidance in Annex 6 on our expectations for 
how providers should comply with the 
provision of contract information and the 
contract summary? 

 Y 
 

Question 4: Do you agree with our proposed 
changes to the GCs to implement Article 103 
and our proposed approach to implementing 
Article 104, as set out in Annex 11? 

 Y 
 

Question 5:  Do you agree with our proposed 
changes to the GCs to implement the 
requirements in Article 105, as set out in 
Annex 12? 

 Y 
 

Question 6: Do you agree with our proposed 
changes to the existing guidance as 
summarised here and set out in Annex 7? 

 Y 
 

Question 7: Do you support our proposals to 
introduce (a) new general switching 
requirements for all types of switches for 
residential and business customers and (b) 
specific switching requirements on 
information, consent, compensation and 
notice period charges for residential 
customers? 

Y 
 

Question 8: Do you support our proposed 
guidance in Annex 8 on compensation for 
residential customers? 

 Y 
 

Question 9: Do you agree with our assessment 
that device locking can deter customers from 
switching and cause customer harm? 

 Y 
 

Question 10: Do you agree with our 
assessment of the effectiveness in reducing 
the consumer harm that can result from 

 Y 
 



device locking and the impact on providers of 
Options 1 and 2?   

Question 11: Do you agree with our proposal 
to prohibit the sale of locked mobile devices?    

 Y 
 

Question 12: Do you agree that we should 
protect customers by issuing guidance on our 
proposed approach when considering the case 
for enforcement action against non-
coterminous linked contracts? 

 Y 
 

Question 13: Do you agree with our proposed 
guidance in Annex 9 which sets out our 
proposed approach to assessing whether 
certain types of non-coterminous linked 
contracts are likely to act as a disincentive to 
switch? 

Y 

Question 14: Do you agree with our proposal 
to mandate emergency video relay for 
emergency communications to be accessed by 
end-users who use BSL?   

 Y 
 

Question 15: Do you agree with our proposal 
that the obligation to provide emergency 
video relay free to end-users should be 
imposed on regulated firms that provide 
internet access services or number-based 
interpersonal communications services? 

 Y 
 

Question 16: Do you have any comments on 
our proposed approval criteria for emergency 
video relay services, or the proposed approval 
process? 

 Y 

Question 17: Do you agree with our proposal 
to a) extend the current requirement to cover 
the other specified communications i.e. any 
communication (except marketing) that 
relates to a customer’s communication 
service, and b) extend the GC so that any 
customer who cannot access communications 
due to their disability should also benefit from 
accessible formats? When answering please 
provide evidence of any benefits or costs. 

 Y 
There is one consideration, which came up, 
during a holiday in rural Wales. Even though my 
wife and I have two separate providers for 
mobile services arising out of a ‘not-spot’ at 
home for one service provider and a ‘not-spot’  
at work for the other. We were unable in a 
Welsh village to get any mobile service as only a 
third provider’s mast could be reached. While 
this might accept a 999 transfer call, it must 
also accept a disability call by other means. 
This area distribution of masts is an economic 
one, but there should be a requirement for any 
visible mast to accept and process both 999 and 
101 calls. This should not incure any cost other 
than software updates at mast relays. 
   



Question 18: Do you agree that 
implementation by December 2020 is 
reasonable? 

 Y 
 

Question 19: Do you agree with our proposed 
changes for implementing the requirements in 
Article 108 and Article 109 to reflect the 
differences between these EECC provisions 
and their predecessors in the Universal Service 
Directive? 

 Y 
 

 

Please complete this form in full and return to EECCenduserrights@ofcom.org.uk or: 

Matt Hall 
Ofcom 
Riverside House 
2A Southwark Bridge Road 
London SE1 9HA 
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