
Your response 

Question Your response 

Question 1: Do you agree with our proposed 
changes and additions to the defined terms 
used in the GCs in order to align with the EECC, 
as set out in Annex 11? 

No comments 
 

Question 2: Do you agree with our proposed 
changes to the GCs to implement Article 102, 
as set out at Annexes 11 and 16? 

▪ Contact information – Annex 1 to 
Condition C1 should only require disclosure 
of a “telephone number (where available)” 
(added text in emphasis). Under Condition 
C1, all Public Electronic Communications 
Service Providers must provide the 
information listed in the table at Annex 1 to 
Condition C1, which appears to include an 
affirmative requirement for a contact 
telephone number. For many PECS, 
particularly Number-Independent 
Interpersonal Communications Services 
that are not subscription services, it will not 
be necessary to provide end-users with a 
contact telephone number. There is no 
such requirement in the EECC. 
 

▪ Usage monitoring – Under C3.1(d), 
Regulated Providers should be limited to 
providers of “Interpersonal 
Communications Services and/or Publicly 
Available Internet Access Services billed on 
the basis of time or volume consumption” 
in accordance with EECC 102(5). Such 
control and monitoring features are not 
relevant for services without charges based 
on usage. 
 

▪ Dispute resolution/complaint handling – 
The new Public Electronic Communications 
Service definition requires a change to C4 in 
addition to changes in the other GCs 
related to end user rights. Under the new 
definition, all Independent Interpersonal 
Communications Services would be 
required to have a complaint handling code 
and join an alternative dispute resolution 
scheme, including email and messaging 
providers. C4.1 should be revised to apply 
to Internet Access Services and Voice 
Communications Services rather than all 
Public Electronic Communications Services.  



 

Question 3: Do you agree with our proposed 
guidance in Annex 6 on our expectations for 
how providers should comply with the 
provision of contract information and the 
contract summary? 

No comments 
 

Question 4: Do you agree with our proposed 
changes to the GCs to implement Article 103 
and our proposed approach to implementing 
Article 104, as set out in Annex 11? 

▪ Comparison tool – Under C2.1(d), 
Regulated Providers should be limited to 
providers of “Internet Access Services and 
Number-Based Interpersonal 
Communications Services when they 
provide such services to Consumers for 
recurring or consumption-based direct 
monetary payment” to make clear that 
comparison tool providers are not entitled 
to pricing or quality of service information 
with respect to a variety of non-
subscription based services. EECC 103(2) 
recognizes that such obligations generally 
should not apply to number-independent 
interpersonal communications services. 
Comparison tools are rightly focussed on 
fixed and mobile telephony and internet 
access services, which are the type of 
subscription services that consumers most 
want to compare.  

 

Question 5:  Do you agree with our proposed 
changes to the GCs to implement the 
requirements in Article 105, as set out in 
Annex 12? 

▪ 12-month contract – Any requirement to 
provide a 12-month initial commitment 
period should be focused on fixed and 
mobile telephony and internet access 
services. Under C1.13, any Public Electronic 
Communications Service would be required 
to offer a subscription with a 12-month 
term. This would limit the ability of 
providers of specialized Number-Based 
Interpersonal Services, including outbound-
only calling services, to offer subscription 
packages with more attractive prices with a 
longer commitment. Historically, such 
services have not created consumer 
protection issues, and the EECC does not 
require a 12-month contract option for any 
service. Accordingly, C1.1(e) can be revised 
(with respect to C1.13) as follows in order 
to cover only those services for which an 
initial commitment period is most relevant: 
“Condition C1.13 applies to providers of 
Publicly Available Internet Access Services 



and Voice Communications Services when 
they provide these services to Subscribers.” 

 
▪ Best tariff information – Number Based 

Interpersonal Communications Services 
provided at a standard monthly rate should 
not be required to provide annual “best 
tariff information” as defined in C1.33 as 
most of that information would not be 
relevant to consumers. C1.30 should be 
revised as follows: “Regulated Providers 
must provide best tariff information to a 
Relevant Customer at least annually, if each 
of the following requirements are met: (a) 
the Relevant Customer has a contract with 
the Regulated Provider for a Relevant 
Communications Service; and (b) the 
contract is not subject to a Commitment 
Period; and (c) the Regulated Provider 
offers more than one tariff plan. 

 

Question 6: Do you agree with our proposed 
changes to the existing guidance as 
summarised here and set out in Annex 7? 

No comments 
 

Question 7: Do you support our proposals to 
introduce (a) new general switching 
requirements for all types of switches for 
residential and business customers and (b) 
specific switching requirements on 
information, consent, compensation and 
notice period charges for residential 
customers? 

No comments 
 

Question 8: Do you support our proposed 
guidance in Annex 8 on compensation for 
residential customers? 

No comments 
 

Question 9: Do you agree with our assessment 
that device locking can deter customers from 
switching and cause customer harm? 

No comments 
 

Question 10: Do you agree with our 
assessment of the effectiveness in reducing 
the consumer harm that can result from 
device locking and the impact on providers of 
Options 1 and 2?   

No comments 
 

Question 11: Do you agree with our proposal 
to prohibit the sale of locked mobile devices?    

No comments 
 

Question 12: Do you agree that we should 
protect customers by issuing guidance on our 
proposed approach when considering the case 

No comments 
 



for enforcement action against non-
coterminous linked contracts? 

Question 13: Do you agree with our proposed 
guidance in Annex 9 which sets out our 
proposed approach to assessing whether 
certain types of non-coterminous linked 
contracts are likely to act as a disincentive to 
switch? 

No comments 
 

Question 14: Do you agree with our proposal 
to mandate emergency video relay for 
emergency communications to be accessed by 
end-users who use BSL?   

Yes, but see our response to Question 15 
 

Question 15: Do you agree with our proposal 
that the obligation to provide emergency 
video relay free to end-users should be 
imposed on regulated firms that provide 
internet access services or number-based 
interpersonal communications services? 

While we support the introduction of 
emergency video relay, the proposed GC 
appears to impose affirmative obligations to 
provide video relay services on service 
providers who do not control access to such 
services. As currently written, C5.11 obligates 
providers of all forms of number-based 
interpersonal communications services, 
including apps with calling features, to provide 
access to a relay service. In practice, relay 
services will be provided through a specialized 
app that is installed on a device, and calling 
apps will have no control over whether such 
relay apps are available for a device, have been 
installed and registered, or can connect to a 
network to reach the relay service. Providers of 
access services, rather than over-the-top 
services, should have the obligation to ensure 
that relay services can be used. Consequently, 
C5.11 should be revised as follows: 

 
Regulated Providers must ensure that any 
End-User of Internet Access Services, Fixed-
line Telecommunications Services or 
Mobile Communications Services it 
provides, who, because of their disabilities, 
communicates in BSL, can access and use, 
free of charge, an Emergency Video Relay 
Service which has been approved by Ofcom.  

 
If Ofcom believes it is necessary to include 
other forms of Number-based Interpersonal 
Communications Services within the scope of 
C5.11, providers of such services can be 
obligated as follows: 
 

Regulated Providers of other Number-
based Interpersonal Communications 



Services must ensure that they do not limit 
the ability of End-Users to use applications 
available for their device to access an 
Emergency Video Relay Service which has 
been approved by Ofcom. 

 
C5.1 will also need to be conformed to reflect 
these changes. 

Question 16: Do you have any comments on 
our proposed approval criteria for emergency 
video relay services, or the proposed approval 
process? 

No comments 
 

Question 17: Do you agree with our proposal 
to a) extend the current requirement to cover 
the other specified communications i.e. any 
communication (except marketing) that 
relates to a customer’s communication 
service, and b) extend the GC so that any 
customer who cannot access communications 
due to their disability should also benefit from 
accessible formats? When answering please 
provide evidence of any benefits or costs. 

▪ Accessible format communications – While 
we support the extension of availability of 
more communications in accessible 
formats, we would suggest that a 
mandatory obligation to provide all 
communications in such formats be limited 
to Public Electronic Communications 
Services that are provided for direct 
monetary compensation as 
communications with respect to those 
services are more likely to be important to 
subscribers. By focusing the requirement, 
other types of services would not be unduly 
burdened for limited benefit. 

 

Question 18: Do you agree that 
implementation by December 2020 is 
reasonable? 

No comments 

Question 19: Do you agree with our proposed 
changes for implementing the requirements in 
Article 108 and Article 109 to reflect the 
differences between these EECC provisions 
and their predecessors in the Universal Service 
Directive? 

Note that the definition of Voice 
Communications Service in Annex 14 is 
incorrect. Annex 16 includes the correct 
definition (“national or national and 
international calls”). 

 




