
Your response 
Question Your response 
Do you agree with our proposal to take steps 
to mitigate risks related to EMF and be in a 
position to hold licensees, installers and users 
to account if issues are identified? Please 
explain the reasons for your response. 

I can understand operators being irate about 
yet another restriction, but frankly it is not in 
their interests to have equipment running that 
might be shown to be a safety hazard according 
to international guidelines. If they were to re-
ceive a challenge about the safety of their 
equipment they would then be glad to have the 
backing of international standards. 
 

Do you agree with our proposal (a) to include 
a condition in spectrum authorisations 
requiring compliance with the basic 
restrictions for general public exposure 
identified in the ICNIRP Guidelines; and (b) 
that this condition should apply to equipment 
operating at powers greater than 10 Watts? 
 
 

 (a) Yes 
(b) Do you mean 10 W or 10W EIRP? (See my 
response to the next question). 
The ICNIRP guidelines state a power flux 
density limit of 10W/m^2 for general public 
exposure at frequencies above 10 GHz, so with 
an EIRP of 10 W, this translates into a 
"hazardous zone" stretching 0.28 m from the 
source, considered as a point source. Hence 
people should be prevented from getting closer 
than that. However, many sources will not be 
point sources but will have paraboloidal 
reflector antennas (or other beamed types), 
where the beam can be considered to be 
collimated in the region of interest. This means 
that a different calculation needs to be done: 
basically transmitted power divided by area of 
the dish, although this is not actually uniform 
and can be expected to be roughly doubled in 
the centre of the beam. However, if that region 
exceeds the limit then collimation means that it 
would theoretically stay constant for quite 
some distance, until divergence of the beam 
takes over and weakens it. 
 
However, your document is very confused and 
ambiguous between power and EIRP and this 
needs to be clarified as a matter of urgency 
(see my comments below). 
 
Clearly, regulators cannot be investigating 
every last Wi-Fi router and hence some 
pragmatic lower cut-off threshold needs to be 
established. The question is, should the 
threshold be power or EIRP, or even something 
else such as power flux density? I comment 
extensively below on the confusion in the draft 



document between power and EIRP. I think 
that EIRP is probably a safer basis, but if 
relatively inexpert personnel are to check the 
"writing on the tin" as provided by the 
equipment manufacturer, will it normally be 
expressed in power or EIRP? I suspect the 
answer is power. So if the limit were 10 Watts 
power, this might be fed to a high gain antenna 
that will produce a significantly higher EIRP. 
Looking at my calculation above, I am inclined 
to suggest a somewhat lower figure of power 
(not EIRP) for the threshold, although I freely 
accept that your people working in the field will 
have a better feel for what is a pragmatic cut-
off point. 
 

Do you agree with our proposed guidance on 
EMF compliance and enforcement? Please 
explain the reasons for your response. 
 
 

As it stands, I do not agree. 
Reading the full guidance document, there 
seems to be some confusion:  most of the way 
through it just says the new regulations will ap-
ply to equipment radiating more than 10 Watts. 
It is not until clause 4.36 that it suddenly says 
10 Watts EIRP (effective/equivalent isotropi-
cally radiated power), which is a different mat-
ter, and more onerous than a simple criterion 
of 10 W. 
 
In the section "A2. Draft guidance on EMF com-
pliance and enforcement" it appears to switch 
to talking about EIRP all of the time. Signifi-
cantly, the fine-print footnote 51 states "EIRP 
stands for Equivalent Isotropically Radiated 
Power. It is a measure of the strongest power 
emitted in any direction from an antenna. In 
this document, when we refer to the power 
transmitted by a piece of radio equipment, we 
are referring to EIRP unless explicitly stated 
otherwise." (my underlining). I feel this is very 
confusing: transmitted power and EIRP are sig-
nificantly different in many systems and the 
whole document should make a clear distinc-
tion. This footnote seems to suggest that the 
simple criterion of 10 Watts stated from the be-
ginning of the document should be interpreted 
as meaning EIRP throughout: this should be 
made crystal-clear at the start. 
 

 


