
 

Your response 

Question Your response 

Question 1: Please provide feedback on the 
additions, amendments and clarifications we 
have made to the wording of the licence 
condition to implement our decisions on the 
scope of the licence condition in our October 
2020 Statement, giving reasons for your 
response. 

Confidential? –  N 
We are broadly content with the proposals and 
are pleased that emergency use is exempt. It 
recognises that it may sometimes be necessary 
to breach the ICNIRP guidelines to achieve 
greater overall safety. However, 4.105 
Condition 2 of the emf statement refers only to 
“the safety of the public or public health”. This 
seems to narrow the scope of emergency 
considerably and would appear to exclude 
distress in respect of workers or for instance 
environmental harm. MCA suggests deleting 
Condition 2 but making clear what is the 
definition of an emergency 

 

In maritime, this emergency use clearly 
includes GMDSS Distress communications as 
defined in Radio Regulations (RR) §32.40. 
However, noting that maritime mobile 
installations provide safety functions, some 
additional clarity is desirable, perhaps in 
guidance. Safety is referred to in RR §1.30, 
§1.31 and also GMDSS Urgency and Safety 
communications as defined in in the RR §33.1 - 
§33.7. It is essential to consider whether 
GMDSS Urgency and the GMDSS Safety 
communications are also deemed to provide 
greater overall safety in an emergency. 

 

While actual emergency use is exempted, the 
training is not and therefore this will create an 
additional burden for response organisations, 
for example by having marshals in place, which 
risks reducing operational effectiveness 
through diminished training. So, for example, 
can mobile units with fixed installations, eg 
vehicles, RIBs and other small craft undergoing 
training for search and rescue activities be 
included in the exemption? 

 



The EMF statement document makes use of the 
terms “user” and “operator” some 200 times 
and the meaning varies with context. From the 
maritime mobile viewpoint who is the user; the 
operator, the radio operator certificate holder, 
the master of the vessel? Also 5.220 states that 
“The licensee will be responsible for ensuring 
that the radio equipment complies with the 
conditions in the licence, including the ICNIRP 
general public limits”. Restriction on duty cycle 
is permitted for compliance. For many ship 
stations, the licence holder will not be on board 
and cannot directly influence the operation of 
the installation. What actions would 
demonstrate sufficient execution of that 
responsibility? Guidance is needed. 

The licence condition only requires licensees to 
comply with the ICNIRP ‘general public’ limits in 
areas that are accessible to the general public. 
MCA radio sites are generally surrounded by a 
perimeter fence, locked gate and comprise 
radio tower, mast, pole with anti-climb 
measures, but are largely unmanned. Can we 
assert that such facilities are NOT accessible to 
the general public or are further measures 
required? 

Question 2: Please provide feedback on the 
additions and clarifications to our ‘Guidance 
on EMF Compliance and Enforcement’, giving 
reasons for your response. 

Confidential? – N 
Guidance: While we welcome the guidance ,  
we believe it is unrealistic to expect all ship 
station license holders to be able to provide 
evidence of compliance without significant risk 
of error. They are also expected to ensure that 
protection at the quayside. Therefore, Ofcom-
approved practical guidance appropriate to the 
widest possible range of users is essential. 
Failing to provide this  creates  the potential for 
large costs burdens, risks not achieving the 
goals of the license variation, or a reduction in 
overall safety by encouraging migration to 
exempted portable radios. 



As we partially covered in our previous 
response; 

• Manufacturers provide basic safe dis-
tance information in compliance with
the Radio Equipment Directive, but this
does not generally extend to the possi-
bility of higher gain antennas, nor can it
take account of all the varied condi-
tions on board for MF/HF antenna in-
stallations which affect antenna effi-
ciency. We are not aware that this in-
formation considers multiple transmit-
ters on board, such as radar or satellite
transmitters. Equipment is also placed
on the market under the Marine Equip-
ment Directive which does not require
this information(?).

• Manufacturer information may not be
available through a combination of loss
of manuals and age of the installation.

• Using the EMF calculator demands
some technical knowledge which many
licensees will not have. The cost to ob-
tain professional help may be prohibi-
tive and resource is limited. Many
equipment manuals simply state
power. For example, a VHF transceiver
manual may say 25W power which may
be nominal and not necessarily related
to a specific ERP or EIRP. Additionally,
the user will not always know the
losses and gains in the overall installa-
tion, ie feeder loss and antenna gain.

The resources with maritime radio expertise for 
advice or measurement are limited. Maritime 
transmitters are for the most part under 
manual control so there is a need for operator 
awareness because the existing radio operator 
certificates do not include this requiremen . A 
period of six months is unrealistic given the 
1000s of installations potentially affected and 
that compliance action may include new 
procedures, training, alterations to 
installations. For some licensees this may cause 
unplanned financial overheads which may not 
be affordable at this time. 



Enforcement is against licensees and users but 
clarification is needed 

Licensees must ensure compliance – what does 
that look like for vessels where the licensee 
may the vessel owner but vessel command is 
vested elsewhere. 

The EMF statement document makes use of the 
terms “user” and “operator” some 200 times 
and varies with context. From the maritime 
mobile viewpoint who is user; the operator, the 
radio operator certificate holder, the master of 
the vessel? Also 5.220 states that “The licensee 
will be responsible for ensuring that the radio 
equipment complies with the conditions in the 
licence, including the ICNIRP general public 
limits”. Restriction on duty cycle is permitted 
for compliance. For many ship stations, the 
licence holder will not be on board and cannot 
directly influence the operation of the 
installation. What actions would demonstrate 
sufficient execution of that responsibility by the 
licensee? Guidance is needed. 

Question 3: Please provide feedback on the 
trial version of our EMF calculator, giving 
reasons for your response. 

Confidential? –  N 
The calculator requires an EIRP to be provided  
by the license holder. MCA believes it is 
unrealistic to expect the majority of ship station 
license holders to be able to provide this 
without support. Particularly where they may 
want to depend upon also require assessing 
and being able to justify duty. 

For calculating average power, the inclusion of 
values for both duty factor and maximum % 
time transmitting is not understood. It will be 
subject to interpretation and therefore risks 
inconsistent evaluation by users of the tool. 
Additionally, radar uses both very short pulses 
and a rotating antenna, how is the EIRP to be 
represented in the tool? Guidance is needed, 
noting our previous consultation reference to 
WHO assessment of radar safe distance. 

On some structures both landbased and 
shipbased there will be combinations of 



transmitting antennas on different frequency 
bands all operating on various duty cycles and 
used by a single licensee. How does the user 
use the EMF calculator to get meaningful 
figures?  

We note the annex page of the calculator has a 
ground reflection coefficient assumption, is this 
representative for sea water? 
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