
 

 

Your response 
Question Your response 
Question 1: Do you agree with our 
suggested approach to assessing 
exemptions for affordability, i.e. using 
overall turnover? 

 
Yes. We welcome the clarity and certainty that 
this provides and agree that a reliance on profit 
as a measure would have created some 
perverse outcomes in which the biggest and 
most popular services would not have been 
covered by the regulation. We also note that 
the other measures set out in the consultation 
– such as audience size and the 1% cost cap 
means that large organisations with small VOD 
services will be protected from a 
disproportionate cost.  
 

Question 2: Do you agree with our 
suggestion that ‘small companies’ should 
be exempted from the requirements?   
 

 
We share Ofcom’s view that the standards set 
out in the regulation should be considered a 
baseline. We are therefore pleased that Ofcom 
set out its stated ambition in section 2.9 to 
‘strongly encourage on-demand providers to 
increase their provision of access services 
whenever and wherever it is proportionate to 
do so’. We believe that there is a business case 
as well as a principle of equality for small 
companies to provide access services and we 
will continue to make that case to them. 
However, we reluctantly accept the exemption 
for small companies as a means of ensuring 
that the regulations are proportionate.      
 

Question 3: Do you agree that a threshold 
level of 1% for the remaining ODPS 
providers is proportionate?  
 

 
We understand that this limit applies for linear 
providers and therefore it makes sense to 
transfer this provision over to the on-demand 
code. We also believe that, when combined 
with the audience threshold, requiring up to 1% 
of turnover to be spent on access service is in 
no way disproportionate given that one in six of 
the UK population is living with a hearing loss.  
 
However, we do not believe that providers who 
cannot meet their regulatory obligations on 1% 
of relevant turnover  should be ‘exempt’ as 



implied in the consultation document. Instead 
we strongly believe that they should be subject 
to lower tariffs – the principle of which is set 
out in 5.2. However, rather than the current 
cliff-edge provisions taking requirements down 
to either 66% or 33% of the full targets, we 
would like to see relevant providers obliged to 
get as close as possible to their regulatory 
targets on 1% of turnover – which will create 
incentives for access services to be provided in 
a cost effective way. This means that no 
provider would be ‘exempt’ even if they could 
not reach 33% of their target within the 1% 
threshold.   
 
If companies have an exemption from any 
obligations based on the 1% rule then that 
could create unintended consequences and 
disincentives for providers who would 
otherwise look to provide the services in the 
most cost effective way possible. The lack of 
clarity about the costs of providing access 
services, noted throughout the consultation 
document, means that an exemption based on 
the 1% rule might also make it difficult for the 
regulator to enforce this rule in the interests of 
consumers if providers become exempt.   
 
We therefore urge Ofcom to be clear in its 
recommendations to Government that 
companies that cannot meet their obligations 
on 1% of turnover are subject to lower tariffs 
and not exempt from the regulations.  

Question 4: If you are an ODPS provider, 
can you provide any information on the 
costs of providing access services, 
including in relation to the various 
platforms by which services are delivered?   
 

 
NA 
 
 
 
 
 

Question 5: If you are an ODPS provider, 
can you provide any information on the 
proportion of your ODPS catalogue which 
is replaced over a given month/ year 
(rather than archived)? 

 
NA 
 
 
 
 
 

Question 6: If you are an ODPS provider 
and have a broadcast television service, 

 
NA 
 



can you provide any information on the 
proportion of your ODPS catalogue which 
is repurposed from broadcast television 
over a given month/ year? 
 

 
 
 
 

Question 7: If you are an ODPS provider 
with more than one ODPS, can you 
provide any information on the hours of 
unique content provided across all your 
ODPS over a given year? 
 

 
NA 
 
 
 
 
 

Question 8: If you are an ODPS provider, 
can you provide any information on how 
much advertising/ subscription revenue 
you would expect to gain from providing 
access services on your content? 
 

 
NA 
 
 
 
 
 

Question 9: If you have provided answers 
for any of Question 4-8 above, would you 
be happy for Ofcom to share this 
information with Government on a 
confidential basis, for the purpose of their 
impact assessment to inform the drafting 
of regulations? 
 

 
NA 
 
 
 
 
 

Question 10: Do you agree with our 
suggested approach to making exemptions 
on the basis of audience size? 
 

 
We believe that this is a fair and proportionate 
model and accept the case made in the 
consultation document that audience size is the 
best equivalent measure to audience share as 
set out in the linear code – which we believe 
works well in the interests of both providers 
and consumers.  
 
We welcome the fact that Ofcom has made the 
threshold based on ODPS providers’ audience 
share on any platform and not further reduced 
the benefit to consumers by limiting the 
benefits on the basis of audience size for any 
possible device.  
 
 

Question 11: Do you agree with our 
suggested threshold for assessing 
audience size?  

 
Whilst we accept the need to create an 
objective exemption based on audience size we 



 do not believe that the evidence currently 
exists to indicate how this might support 
consumers. There are two reasons for this.  
 
Firstly, as Ofcom noted in the consultation 
document there does appear to be a high 
degree of uncertainty over how the 200,000 
threshold would apply across the ODPS market. 
Whereas Ofcom were able to provide clarity on 
the proportion of the market and the content 
which would be covered by the 1% revenue 
exemption there appears to only be anecdotal 
evidence on the impact of this proposal.   
 
Secondly, the on-demand market evolves and 
develops very quickly. If the market 
consolidates, the 200,000 threshold would 
offer further benefits to consumers and no 
extra costs to ODPS providers. However if the 
market fragments and new platforms emerge 
then the proposed threshold could very quickly 
reduce the benefits to consumers. We would 
therefore question whether the threshold 
needs to be placed into the secondary 
legislation – thereby binding Ofcom into a 
model that could quickly become outdated to 
the needs of consumers. 
 
We believe that mandating the exact figure for 
audience within secondary legislation could 
bind Ofcom into a measure which does not 
meet the needs of consumers in either the 
short or long-term. Instead we would like to see 
the secondary legislation establish a principle of 
exemption based on audience share, with the 
exact numbers set and reviewed by Ofcom as 
part of its Code to meet the ongoing needs of 
consumers.  
 

Question 12: If you are an ODPS provider, 
do you have information on unique 
visitors to your service, including by the 
platforms through which your service is 
delivered? Would you be prepared to 
share estimated audience metrics with 
Ofcom on a confidential basis, for use in 
our impact analysis? (Please provide if so) 
 

 
NA 
 
 
 
 
 



Question 13: Do you agree with our 
suggested approach to assessing 
exemptions on the grounds of technical 
difficulty? 
 

Action on Hearing Loss has been engaged in our 
Subtitle It! campaign for over six years and 
throughout this period our members and 
supporters have been bemused and angered by 
providers sighting ‘technical exemptions’ as an 
unexplained reason for not providing access 
services. We appreciate ODPS providers are 
often not in control of the platforms they 
operate, however it is now seven years since 
the Department of Digital Culture Media and 
Sport (DDMCS) put the industry on notice that 
they needed to improve the provision of access 
services (DDMCS, Connectivity, Content and 
Consumers: Britain’s digital platform for 
growth, p. 22). In this time many platforms 
have launched new hardware and had plenty of 
opportunity to build the ability to provide 
access services into their services.   
 
One of our hopes for the regulation was that it 
would motivate the parties to resolve the 
impasse cause by neither party wanting to 
adapt the other technical standards. If this 
happened a number of services that currently 
offer no access services could, in theory, have 
seen large increases in accessible content.   
 
We note that the proposal for ‘reasonable 
endeavours’ would give Ofcom a substantial 
amount of leeway over how to interpret and 
enforce the regulations. We would want the 
powers held by Ofcom to be a meaningful 
deterrent to companies using technical 
difficulties as an excuse to fail to offer subtitles.  
 
We would therefore urge Ofcom to set a 
higher regulatory threshold on this point and 
require services to demonstrate ‘best 
endeavour’ rather than the current suggestion 
of ‘reasonable endeavour’.  
 

Question 14: If Ofcom is given discretion in 
this area, do you agree with our suggested 
approach to making exemptions for 
particular genres/ types of programmes? 
 

We agree with the position set out in the 
consultation; that there is no clear case for 
exemptions beyond the provision of audio 
description on news programming and music 
tracks. We also note that under the regulations 
broadcasters would only be required to provide 
access services on a maximum of 80% of their 
content – which means the majority of 
broadcasters will already have plenty of scope 

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/225783/Connectivity_Content_and_Consumers_2013.pdf
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/225783/Connectivity_Content_and_Consumers_2013.pdf
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/225783/Connectivity_Content_and_Consumers_2013.pdf


to leave content without access services if it is 
appropriate to do so.   
 
 
 
 
 
 

Question 15: If Government wants to 
specify which types of programming 
should be exempt in the regulations, do 
you agree with our provisional view that 
the exemptions should only be for audio 
description on news and music 
programmes? 
 

 
Yes.  
 
 
 
 
 
 

Question 16: Do you have any views on 
our proposed approach to determining 
applicable signing requirements? 
 

In the consultation document Ofcom is right to 
note that there is no clear, unified preference 
from the Deaf community which indicates the 
type of content which would best serve BSL 
users; there is a case for a mixture of sign-
interpreted content to provide mainstream 
content as well as sign-presented programming 
which reflects the specific needs of the Deaf 
community.  
 
We therefore agree that the proposal that 
provides flexibility for providers to offer a 
combination of sign-presented, sign-
interpreted or a financial contribution to an 
approved provider of sign-presented 
programming on-demand makes sense. We 
would urge Ofcom to continue to engage with 
the Deaf community on their preferences for 
BSL content so that their enforcement of best 
practice guidelines for providing signing on 
ODPS is rooted in the evolving needs of BSL 
users. 
 
 
 
 
 

Question 17: Do you prefer Option A or 
Option B for determining the levels of 
each signing requirement? 
 

We understand the potential benefits to Option 
A in allowing collaboration and the likely 
increase in funding to the BSLBT. We therefore 
do not have any strong evidence with which to 
disagree to Ofcom’s proposal for Option A. 
 



 

Question 18: What alternative signing 
arrangements do you think should be in 
place for ODPS? Should this be an 
extension of the current arrangement with 
BSLBT? 
 

We have not collated any evidence from the 
BSL community to suggest that an extension of 
the current arrangement with the BSLBT would 
not be an appropriate solution.  
 
 
 
 
 

Question 19: Do you believe there should 
be an exemption for signing in cases 
where it allows ODPS providers to offer 
subtitling and AD? 
 

As noted in our answer to question 3 above, we 
do not believe that providers should be exempt 
from any obligations under the code in the 
event that they cannot meet their obligations 
through the 1% limit, but instead be subject to 
lower obligations. Implementing this 
compromise would mitigate the explicit trade-
off between the provision of subtitles and the 
provision of signing.  
 
We also note, as Ofcom has in paragraph 4.3, 
that ‘for native BSL users, subtitling is not a 
direct substitute for BSL interpretation’. Indeed 
for many BSL users the provision of subtitles 
does not offer any increase in accessibility. 
Given that the BSL community is already 
marginalised in society and lacking access to 
current affairs information and culture, we 
would urge Ofcom not to trade their needs off 
against those of other people with sensory loss.  
 

Question 20: Do you have any information 
on the relative costs of providing sign-
interpreted or sign-presented 
programming? If so, please indicate 
whether you would be happy for Ofcom to 
share this information with Government 
on a confidential basis, for the purpose of 
their impact assessment to inform the 
drafting of regulations. 
 

NA 
 
 
 
 
 

Question 21: Do you agree with our 
suggested approach to setting targets 
across ODPS services and platforms? 
 

We understand the benefits to the Prescriptive 
Approach. This offers consumers certainty that 
they will be provided access service. As noted, 
this is particularly important given the low level 
of switching that occurs and the fact that many 
consumers are contracted to a paid service for 
substantive periods of time. We also agree that 



accessibility should become built in across all 
platforms, but that the Flexible Approach could 
lead to some services offering little or no 
accessible content. We therefore agree with 
Ofcom’s proposal.  
 
We note however the relation between this 
question and question 13. The Prescriptive 
Approach offers consumers less benefit if a 
large number of platforms become exempt.    
 
One issue that is often raised to us is the lack of 
user-friendly information on the volume of 
accessible content on different platforms. 
Regardless of which option is pursued we 
would like to see Ofcom pursue the need for 
consumers to be given better information on 
the level of access services provided by 
different services and platforms. It is especially 
important that consumers are given meaningful 
information pre-purchase on paid TV services.    
 
 
 
 
 

Question 22: Do you agree with our 
suggested approach to implementing the 
targets? 
 

Yes. We welcome the suggestion that Ofcom 
could propose advisory targets, especially for 
the first year of the regulations. Although we 
appreciate they might not be binding, it would 
be helpful to create expectations that access 
services will be increased proportionately 
during the first year and create a reputational 
risk for companies that seek to delay meeting 
the targets until the second and fourth years.  
 
 

Question 23: If you are an ODPS provider, 
would you be able to provide Ofcom with 
the information outlined in 5.18 to 5.21 on 
a regular basis (e.g. every two years)? 
 

NA 
 
 
 
 
 

Question 24: Do you have any comments 
on the cost assumptions included in Annex 
2? 
 

No.  
 
 
 
 
 



Question 25: Do you agree with our 
assessment of the impact of our proposals 
on the relevant equality groups? If not, 
please explain why you do not agree. 
 

Yes. We welcome the impact that these 
measures will have on people with sensory loss 
and are pleased that Ofcom have set out the 
benefits it will have for inclusion in wider 
society. TV remains a focal point of our culture 
and something that brings people together and 
provokes discussion and debate and this is 
something that disabled people should no 
longer be excluded from.  
 
 
 
 
 

 


