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Question 1: Do you agree that Ofcom should 
consider working with relevant industry 
partners to develop a voluntary testing 
standard, and publishing a list on our website 
of static indoor mobile phone repeaters that 
comply with our licence exemption 
requirements? 
 

Confidential? – Y / N 
Ofcom should adopt a testing standard which 
authorises only mobile phone repeaters which 
do not transmit out of the particular home or 
building in which they are located. It is 
unacceptable for the health of people in 
adjoining homes and buildings to be harmed by 
high levels of radiofrequency radiation from 
someone else’s mobile phone repeaters. 
 
 
 
 
 

Question 2: Do you agree that we should 
modify IR 2102.1 to allow for ‘provider 
specific’ mobile phone repeaters? If you do 
not agree, please explain your reasons. 
 
 

Confidential? – Y / N 
As in the answer to question 1, Ofcom should 
ensure the safety of mobile phone repeaters by 
not authorising any mobile phone repeaters 
which emit radiofrequency radiation at levels 
above international non-thermal guidelines 
(such as Bioinitiative, EUROPAEM, IGNIR, 
Seletun). 

Question 3: Do you agree that we should make 
‘multi-operator’ mobile phone repeaters 
complying with the technical requirements 
outlined above (and set out in the draft UK 
Radio Interface Requirement IR 2102.3 at 
Annex A3) licence exempt? If you do not 
agree, please explain your reasons. 
 

Confidential? – Y / N 
As in the answer to question 2, Ofcom has a 
duty under the Health and Safety Act 1974 and 
the Equality Act 2010 to ensure the safety of all 
people in the UK by not authorising any mobile 
phone repeaters which emit radiofrequency 
radiation at levels above international non-
thermal guidelines (such as Bioinitiative, 
EUROPAEM, IGNIR, Seletun). 

Question 4: Do you agree with our provisional 
view as set out in paragraph 3.48 above? If 
you do not agree, please explain why you 
think the requirement is not necessary. 
 
 

Confidential? – Y / N 
If operators soon cease provision for 2G and 
3G, then only 4G and 5G will be available. 

Question 5: Do you agree that it would not be 
appropriate to allow the use of licence-exempt 
repeaters in the 2.6 GHz band? If you do not 
agree, please explain your reasons. 
 
 

Confidential? – Y / N 
As in the answer to questions 2 and 3, Ofcom 
has a duty under the Health and Safety Act 
1974 and the Equality Act 2010 to ensure the 
safety of all people in the UK by not authorising 
any mobile phone repeaters which emit 
radiofrequency radiation at levels above 
international long-term non-thermal guidelines 



(such as Bioinitiative, EUROPAEM, IGNIR, 
Seletun). The current arbitrary IGNIR guidelines 
are short-term and only for thermal effects, 
thus failing to prevent cancers, 
electrosensitvity, infertility and the other 
adverse health effects established since the 
1930s in the scientific literature. 

Question 6: Do you agree that we should allow 
the use of static indoor mobile phone 
repeaters (on a licence-exempt basis) in the 
paired 700 MHz mobile band? 
 
 

Confidential? – Y / N 
As in the answer to questions 2, 3 and 5, 
Ofcom, under its duty to comply with the 
Health and Safety Act 1974 and the Equality Act 
2010, should ensure the safety of all people in 
the UK by not authorising any mobile phone 
repeaters which emit radiofrequency radiation 
at levels above international non-thermal 
guidelines (such as Bioinitiative, EUROPAEM, 
IGNIR, Seletun). 

 

 


