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Question Your response 

Question 1: Do you agree that Ofcom should 
consider working with relevant industry 
partners to develop a voluntary testing 
standard, and publishing a list on our website 
of static indoor mobile phone repeaters that 
comply with our licence exemption 
requirements? 
 

Yes, publishing a list will help to provide further 
clarity and remove the ambiguity that some 
end users currently find in regard to which 
static indoor mobile phone repeaters comply 
with Ofcom licence exemption requirement. 
 
 
 
 
 

Question 2: Do you agree that we should 
modify IR 2102.1 to allow for ‘provider 
specific’ mobile phone repeaters? If you do 
not agree, please explain your reasons. 
 
 

Yes 
‘Provider specific’ mobile phone repeaters 
following license exemption regulations should 
be allowed as they do not cause harmful          
interference to the mobile phone networks and 
will very much help to support Ofcom’s             
initiative to ‘Get everyone connected’. 

Question 3: Do you agree that we should make 
‘multi-operator’ mobile phone repeaters 
complying with the technical requirements 
outlined above (and set out in the draft UK 
Radio Interface Requirement IR 2102.3 at 
Annex A3) licence exempt? If you do not 
agree, please explain your reasons. 
 

No 
Our understanding is that in addition to causing 
undue interference to mobile phone networks, 
‘multi-operator’ mobile phone repeaters that 
relay the whole frequency spectrum provide a 
far poorer user experience than ‘single 
operator’ or ‘provider specific’ mobile phone 
repeaters. Higher levels of noise and 
interference (i.e. the ‘near/far’ problem 
mentioned in the Ofcom consultation text) 
caused by ‘multi-operator’ mobile phone 
repeaters will ultimately have a detrimental 
impact on the level of QoS delivered to the end 
user. 
 

Question 4: Do you agree with our provisional 
view as set out in paragraph 3.48 above? If 
you do not agree, please explain why you 
think the requirement is not necessary. 
 
 

No 
With a large percentage of the UK population 
and our customer base now using a 4G capable 
handset/device and, with the imminent switch 
off of the 3G mobile phone networks and the 
discontinuation of the Circuit Switch Fall Back 
(CSFB) feature, we strongly believe that now is 
the right time to allow 4G-only mobile phone 
repeaters. 

Question 5: Do you agree that it would not be 
appropriate to allow the use of licence-exempt 
repeaters in the 2.6 GHz band? If you do not 
agree, please explain your reasons. 

No 
One of the most often asked questions among 
our customer base is when and whether the 



 
 

2600 MHz band 7 might become included in the 
Ofcom licence exemption.   
 
In urban areas where band 7 is often broadcast 
by EE and Vodafone, the inclusion of the band 
in Ofcom license exemption would be a 
valuable addition, as it would provide for a 
better and richer in-building mobile experience 
for our customer base. 
 
For example, poor in-building ingress of 
2600MHz often means that our customers 
situated closer to the central or core areas of a 
building suffer from weak signal and poor QoS. 
The situation is made even more acute when 
the mobile networks prioritise the higher 
frequencies such as 2600MHz, thereby 
preventing our customer’s devices from 
selecting a lower frequency that may have 
better in-building signal penetration.  
 
Furthermore, with 800MHz often congested in 
urban areas, the inclusion of 2600MHz    
in license exemption would provide greater 
capacity and further enhance our customer’s 
in-building mobile experience. 

Question 6: Do you agree that we should allow 
the use of static indoor mobile phone 
repeaters (on a licence-exempt basis) in the 
paired 700 MHz mobile band? 
 
 

Yes, the inclusion of the paired 700 MHz band 
in the use of static indoor mobile phone 
repeaters will provide greater capacity and 
further improve our customer’s use of their 
mobile phones in an in-building environment. 

 

 


