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Question 1: Do you agree that Ofcom should 
consider working with relevant industry 
partners to develop a voluntary testing 
standard, and publishing a list on our website 
of static indoor mobile phone repeaters that 
comply with our licence exemption 
requirements? 
 

Confidential? – N 
Yes, absolutely! 
Too many organisations & individuals do a 
Google search and are led to believe that a unit 
costing a few hundred pounds which they can 
install themselves will solve their in-building 
coverage problem.  It probably won’t, may not 
be legal, may cause the Network problems and 
devalues professional organisations offering a 
well-designed, installed & maintained system. 

Question 2: Do you agree that we should 
modify IR 2102.1 to allow for ‘provider 
specific’ mobile phone repeaters? If you do 
not agree, please explain your reasons. 
 
 

Confidential? – N 
Yes, absolutely! 
We need to publicise this so no one is fooled 
into purchasing an illegal &/or unsuitable 
device. 

Question 3: Do you agree that we should make 
‘multi-operator’ mobile phone repeaters 
complying with the technical requirements 
outlined above (and set out in the draft UK 
Radio Interface Requirement IR 2102.3 at 
Annex A3) licence exempt? If you do not 
agree, please explain your reasons. 
 

Confidential? – N 
No, definitely not! 
This would seem to be a recipe for disaster with 
additional Uplink out of band power being fed 
up to the Macro which will see this as noise. 

Question 4: Do you agree with our provisional 
view as set out in paragraph 3.48 above? If 
you do not agree, please explain why you 
think the requirement is not necessary. 
 
 

Confidential? – N 
No. 
The MNO’s are talking about starting to turning 
off 3G across the network at the end of 2021 
and the Corporate usage figures we saw just 
before the 1st Covid Lockdown for our 
customers shows VoLTE calls were already 90% 
of all voice calls. 
 
I think new phones have had VoLTE calling 
enabled for almost 2years now so given the 
average 3year lifetime and that we are dealing 
with corporate customers it’s safe to assume 
3G calling will not be necessary. 
 
We deployed Hutchinson 3G (Three) across our 
DAS in UK Parliament and the Cambridge 
Biomedical Campus in Nov’20 and Three did 
not deploy any UMTS, only LTE.  When we 
questioned this prior to deployment Three 



stated this was “because all Three handsets are 
now VoLTE enabled” 

Question 5: Do you agree that it would not be 
appropriate to allow the use of licence-exempt 
repeaters in the 2.6 GHz band? If you do not 
agree, please explain your reasons. 
 
 

Confidential? – N 
No. 
One of our largest corporate customers who 
have buildings across the UK with DAS have had 
numerous problems when a Mobile Network 
Operator has turned on L2600 on the external 
Macro resulting in handsets jumping off the 
DAS, which the Operators hadn’t deployed 
L2600 on the DAS, and on to the much poorer 
L2600 Macro coverage penetrating inside the 
building.  This caused major User Experience 
problems and a cacophony of complaints from 
the most senior corporate Users! 
I foresee exactly the same problems with 
License Exempt Repeaters not being able to 
carry the external L2600 Macro into the 
building. 
I also don’t buy the argument that repeated 
L2600 Macro could potentially interfere with 
Airport Radar, because there shouldn’t be any 
L2600 Macro sites anywhere near an Airport to 
donate signal for a Repeater, due to legitimate 
concerns over radar interference!   

Question 6: Do you agree that we should allow 
the use of static indoor mobile phone 
repeaters (on a licence-exempt basis) in the 
paired 700 MHz mobile band? 
 
 

Confidential? – N 
Yes, absolutely, no brainer! 
Even the Ofcom Auction documentation called 
out 700MHz as particularly useful for in-
building coverage. 

 

 


