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Question 1: Do you agree that Ofcom should 
consider working with relevant industry 
partners to develop a voluntary testing 
standard, and publishing a list on our website 
of static indoor mobile phone repeaters that 
comply with our licence exemption 
requirements? 
 

Yes, I agree. 
As ever the issue will be to inform and educate 
the end-user.  Were it possible to point to a 
universally-accessible resource such as the 
propose list such efforts might be better 
received. 
As acknowledged, Ofcom will need to be 
diligent in maintaining a `distancing` of the 
listing from any acusations of preference.  In 
the short term, where devices are in short 
supply, this could be difficult to justify but such 
a `lean` list could accelerate the efforts of 
manufacturers to comply with the proposed 
testing regime. 
 
 
 
 
 

Question 2: Do you agree that we should 
modify IR 2102.1 to allow for ‘provider 
specific’ mobile phone repeaters? If you do 
not agree, please explain your reasons. 
 
 

Yes, I agree. 
While MNOs are working to deliver improved 
coverage, certain buildings (stone, high-rise, 
forest-located) will often experience reduced 
signal levels to those available outdoors, in the 
clear.  In my case, there is a difference between 
levels available at the front and rear of the 
building. 
Indoors, levels will range between nil (for my 
MNO=Emergency Calls only) to 3G-capable 
only. 
 

Question 3: Do you agree that we should make 
‘multi-operator’ mobile phone repeaters 
complying with the technical requirements 
outlined above (and set out in the draft UK 
Radio Interface Requirement IR 2102.3 at 
Annex A3) licence exempt? If you do not 
agree, please explain your reasons. 
 

Yes, I agree. 
Other than in multi-occupancy residences, 
Multi-contract situations are inevitable in 
business premises.  Increasingly businesses are 
encouraging (and often cost-ameliorating) 
employees to use their personal equipment for 
business use. 
 

Question 4: Do you agree with our provisional 
view as set out in paragraph 3.48 above? If 
you do not agree, please explain why you 
think the requirement is not necessary. 
 
 

Yes, I agree. 
The more vulnerable are less likely to be `early-
adopters` of newer technology. 
 



Question 5: Do you agree that it would not be 
appropriate to allow the use of licence-exempt 
repeaters in the 2.6 GHz band? If you do not 
agree, please explain your reasons. 
 
 

Yes, I agree. 
Public and private convenience must never take 
precendence over safety-of-life scenarios. 
 

Question 6: Do you agree that we should allow 
the use of static indoor mobile phone 
repeaters (on a licence-exempt basis) in the 
paired 700 MHz mobile band? 
 
 

Yes, I agree. 
I can see no social or technical reason to deny 
it.  I may not be necessary,, however,  to make 
it a ~requirement~ for approval of a device. 
 

 

 


