
Your response 

Question Your response 

Question 1: Do you agree that Ofcom should 
consider working with relevant industry 
partners to develop a voluntary testing 
standard, and publishing a list on our website 
of static indoor mobile phone repeaters that 
comply with our licence exemption 
requirements? 
 

Yes 
 
 
 
 
 
 

Question 2: Do you agree that we should 
modify IR 2102.1 to allow for ‘provider 
specific’ mobile phone repeaters? If you do 
not agree, please explain your reasons. 
 
 

Yes 
Nextivity’s products currently on the UK market 
work on the provider-specific principle: Each 
band/technology/channel per network 
operator independently obeys the IR2102.1 
rules, regardless of then how many channels 
(and potentially networks) a particular device 
supports. 
 

Question 3: Do you agree that we should make 
‘multi-operator’ mobile phone repeaters 
complying with the technical requirements 
outlined above (and set out in the draft UK 
Radio Interface Requirement IR 2102.3 at 
Annex A3) licence exempt? If you do not 
agree, please explain your reasons. 
 

No. 
 
The ETSI EN specifications EN 301 908-11 and 
EN 301 908-15 set an absolute limit on harmful 
emissions in the pass band and are not 
applicable to wideband ‘multi-operator’ 
repeaters (EN 301 908-11 §4.2.2.2.3 & EN 301 
908-15 -15 §4.2.2.2.2).  That is in our 
experience usually one of the reasons that 
mobile network operators generally object to 
such repeaters. 
 
If Ofcom continues to be minded to allow 
‘multi-operator’ wideband repeaters as 
described then Ofcom should consider gain 
limitation as per the FCC part 20 rule: 
 

–34 dB–RSSI + MSCL 
 
MSCL (mobile station coupling loss) is 36dB in 
the low band (700, 800, 900 MHz) at 2m 
distance.  Simplifying the above equation using 
that gives 2–RSSI as opposed to 10–RSSI. 
 
In addition Ofcom should consider the 
secondary FCC part 20 gain limit of: 
 

6.5 dB + 20 Log10 (Frequency) 
 



So the device should impose a gain limit of the 
lower of the x–RSSI limit or the 6.5 dB + 20 
Log10 (Frequency) limit. 
 
Because of 

• the 10dBm per 5MHz PSD limit 

• the wideband nature of ‘multi-
operator’ repeaters 

• the requirement that to support legacy 
4G devices relying on 2G or 3G to make 
phone calls, meaning bands 8, 3 and 1 
(900, 1800, 2100 MHz bands) must be 
repeated in their entirety 

the minimum total downlink bandwidth relayed 
for licence exempt ‘multi-operator’ repeaters is 
165.8 MHz.  At 10dBm per 5MHz, that is a total 
downlink EIRP of 25.2 dBm / 336.1mW which 
may be considered a relatively high limit from 
an RF exposure point of view. 
 
Penta-band devices including bands 28 and 20 
(700 & 800 MHz) in addition, would be relaying 
a total of 225.8 MHz.  At 10dBm per 5MHz 
across all bands that is a total downlink EIRP of 
26.5 dBm / 451.6 mW, which some may 
consider high for a licence exempt device. 
 
Nextivity suggests that Ofcom may want to 
consider the FCC part 20 limit of 17dBm per 
band in the downlink, a limit which also applies 
in the licence exemption specification in force 
in the Republic of Ireland for whole band RF 
repeaters. 
 
Turning to the uplink, because of 

• the 17dBm per 5MHz PSD limit 

• the wideband nature of ‘multi-
operator’ repeaters 

• the requirement that to support legacy 
4G devices relying on 2G or 3G to make 
phone calls, meaning bands 8, 3 and 1 
(900, 1800, 2100 MHz bands) must be 
repeated in their entirety 

the minimum total uplink bandwidth relayed 
for licence exempt ‘multi-operator’ repeaters is 
165.8 MHz.  At 17dBm per 5MHz, that is a total 
uplink EIRP of 32.2 dBm / 1661.9 mW which 
may be considered a relatively high limit from 
an RF exposure point of view. 
 



Penta-band devices including bands 28 and 20 
(700 & 800 MHz) in addition, would be relaying 
a total of 225.8 MHz.  At 17dBm per 5MHz 
across all bands that is a total uplink EIRP of 
33.5 dBm / 2263.3 mW, which some may 
consider high for a licence exempt device, and 
maybe would require a non-trivial exclusion 
distance for humans, from the donor antenna. 
 
Finally, as observed in the Ofcom consultation 
document, wideband ‘multi-operator’ 
repeaters can suffer from the ‘near-far’ 
problem where the system adapts to a nearby 
cell site for network A and a far site for network 
B receives insufficient gain to be usable.  

Question 4: Do you agree with our provisional 
view as set out in paragraph 3.48 above? If 
you do not agree, please explain why you 
think the requirement is not necessary. 
 
 

No. 
We understand the technical issue expressed, 
and that it is a finely balanced decision. We 
believe that there is a significant cost benefit 
of, for instance, a single-band provider-specific 
repeater that can be configured to relay a 4G 
signal where that works for the end-user that 
has a VoLTE phone.  This has been our 
experience in the Australian market, where 
Nextivity has supplied tens of thousands of 
single-band, single operator repeaters capable 
of 4G-only operation, but with advanced band 
and frequency selection features. 

Question 5: Do you agree that it would not be 
appropriate to allow the use of licence-exempt 
repeaters in the 2.6 GHz band? If you do not 
agree, please explain your reasons. 
 
 

No. 
The omission of band 7 (2.6 GHz band) denies a 
valuable option for repeater deployment in 
urban areas: 

• Band 7 is often deployed in urban areas as 
it offers large capacity. 

• The band 7 capacity however is often only 
available outdoors, as most buildings 
strongly attenuate the band 7 signal due to 
its high frequency. 

• Band 7 channels in urban areas often have 
spare capacity as much mobile network 
activity takes place indoors and not 
outdoors. 

• Compare that to lower-frequency spectrum 
which penetrates buildings more in urban 
areas, but because of that is typically 
overloaded, leading to poor user 
experience. 

• By bringing band 7 into the licence 
exemption, repeaters can bring the spare 



band 7 capacity that exists outdoors, into 
buildings in urban areas. 

 
We believe that licence-exempt provider 
specific repeaters, which only operate in the 
presence of an actual mobile network 
frequency where the BSCL-30 rule can be 
calculated (therefore a base station relatively 
nearby) cannot interfere with ATC radar as 
band 7 base stations are unlikely to be 
deployed near airports or other ATC radar 
installations. 
 
If full licence exemption for band 7 is not 
possible, would Ofcom consider a notification 
obligation for devices that that include the 
relay of band 7 frequencies, where the user is 
obliged to notify the network, or the vendor or 
Ofcom of the location such a device is installed 
at.  This is something that Nextivity supports in 
other jurisdictions via reporting of location 
using, for instance, a mobile app, before a 
device will operate. 

Question 6: Do you agree that we should allow 
the use of static indoor mobile phone 
repeaters (on a licence-exempt basis) in the 
paired 700 MHz mobile band? 
 
 

Yes. 
Nextivity has provider specific devices 
commercially available that meet IR2102.1 
specifications and can operate in the 700MHz 
band. 
 

 

 


