
Your response 

Question Your response 

Question 1: Do you agree that Ofcom should 
consider working with relevant industry 
partners to develop a voluntary testing 
standard, and publishing a list on our website 
of static indoor mobile phone repeaters that 
comply with our licence exemption 
requirements? 
 

Confidential? – N 
We understand that OFCOM seeks to help 
people and businesses improve coverage in 
their home. 

We support an installation and testing 
standard and list of compliant mobile phone 
repeaters and recommend there are suitable 
controls implemented such as a register to 
ensure license exempt systems are not being 
deployed in large commercial venues or 
similar which would be better served by DAS 
or small cells delivering ring fenced capacity to 
the venue. Large scale deployments of this 
type utilising licence exempt equipment run 
the risk of significantly degrading MNO or 
Neutral Host outdoor and indoor service 
quality as the repeater will have a parasitic 
effect on the donor network capacity and 
contribute to uplink noise. 

In the event network degradation occurs, 
protection must be provided to MNOs and 
Neutral Hosts and a ratified process provided 
enabling a mechanism for the repeater system 
to be decommissioned or re-engineered. 

Our recommendation is that license exempt 
systems should only be dimensioned to 
support a maximum of 10 users. Larger scale 
systems should be subject to coordination with 
MNOs or Neutral Hosts and be compliant with 
the latest revision of JOTS (DAS) or JOTS NHIB 
(small cells).  An exception to this, is for the 
provision of temporary coverage (less than 6 
months) to key locations in a building ahead of 
a permanent DAS or small cells solution being 
deployed. 

Question 2: Do you agree that we should 
modify IR 2102.1 to allow for ‘provider 
specific’ mobile phone repeaters? If you do 
not agree, please explain your reasons. 
 
 

Confidential? – N 
We understand that OFCOM seeks to help 
people and businesses improve coverage in 
their home and that provider specific repeaters 
may simplify this process. 

All comments made in Q1 are also applicable 
for Q2.  

Question 3: Do you agree that we should make 
‘multi-operator’ mobile phone repeaters 
complying with the technical requirements 
outlined above (and set out in the draft UK 

We understand that OFCOM seeks to help 
people and businesses improve coverage in 
their home and that multi-operator repeaters 
may simplify this process. 



Radio Interface Requirement IR 2102.3 at 
Annex A3) licence exempt? If you do not 
agree, please explain your reasons. 

All comments made in Q1 are also applicable 
for Q3.  

Question 4: Do you agree with our provisional 
view as set out in paragraph 3.48 above? If 
you do not agree, please explain why you 
think the requirement is not necessary. 
 
 

Confidential? – N 
WIG welcomes the approach to deliver 4G 
only services for multi-operator repeaters as 
specified in paragraph 3.48 on the basis that 
this is extended to other technologies such as 
DAS and small cells and be considered fully 
compliant in terms of MNO licensing 
conditions for emergency calling. To be clear 
this would remove any requirement for circuit 
switched fall back (CSFB) for indoor networks 
to deliver voice connectivity for non-VoLTE 
capable handsets.  

Question 5: Do you agree that it would not be 
appropriate to allow the use of licence-exempt 
repeaters in the 2.6 GHz band? If you do not 
agree, please explain your reasons. 
 
 

Confidential? – N 
WIG agrees with the restriction at 2.6GHz 

Question 6: Do you agree that we should allow 
the use of static indoor mobile phone 
repeaters (on a licence-exempt basis) in the 
paired 700 MHz mobile band? 
 
 

Confidential? – N 
WIG agrees that 700MHz should be permitted.  

All comments made in Q1 are also applicable 
for Q6. 

 


