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Question Your response 
Question 1: 

 
Do you consider Ofcom’s proposed rule and 
the proposed definitions to be inserted into 
the BCAP Code reflect appropriately the 
requirements of Section 321A of the 
Communications Act? If not, please explain 
why. 

Disagree. 

The definitions in both the BCAP and CAP codes 
should make specific reference to the 2004/5 
nutrient profiling model. 
 
In addition, although the Health and Care Act 
sets out that rules apply to ‘identifiable less 
healthy food or drink’ advertisements, it should 
be made clear in the Communications Act, 
BCAP and CAP codes, that there is an express 
exemption for ‘Masterbrand advertising’ which 
permits advertising and promotion where are 
no identifiable HFSS products. Furthermore, 
the synonymous test (the test used for 
safeguarding against children’s placement of 
HFSS products) should be expressly disapplied 
to ensure that brands are not pigeonholed and 
allows manufacturers to reformulate and move 
towards healthier products. Avoiding HFSS 
products being ‘pigeonholed’ and therefore 
deemed ‘synonymous’ is something which the 
Government wanted to avoid. This is because 
the Government expressly stated that brands 
should not be ‘pigeonholed as being 
synonymous with HFSS products’ so that 
brands have the freedom to reformulate and 
offer healthier products. It was never the 
intention to apply synonymous testing to 
determine application of the Masterbrand. 

 
Whilst ideally a clear and express exemption for 
the Masterbrand should be contained in the 
secondary legislation itself (subject to a recent 
DHSC consultation) and ultimately clarify what 
constitutes an ‘identifiable HFSS food product,’ 
rules in the BCAP code would also be 
appropriate. This should specifically confirm 
application of the Masterbrand exemption 
when: 

 
(a) the food product does not physically 

appear; or 
 

(b) only food product packaging is shown 
(regardless of food imagery appearing 



on the packaging itself); or 
 

(c) a product is not the sole subject of an 
advertisement, but instead appears in 
the course of an advertisement for a 
broader occasion or event in which a 
multitude of products are present. 

 
We believe that where there are no identifiable 
HFSS products there should be a clear 
exemption for use of the ‘Masterbrand’. This is 
because manufacturers rely on their brand to 
generate awareness and without an exemption 
to continue to use this, it will disincentive 
reformulation of current HFSS products as the 
brand would be unable to leverage its well- 
known brand with the reformulated product. It 
would also be unreasonable to expect 
companies to undertake a rebrand when new 
non-HFSS products are released. 

 
A failure to develop a regulatory or co- 
regulatory approach which minimises impacts 
on Masterbrands also risks an unreasonable 
and/or a disproportionate interference with the 
rights protected by Article 10 (commercial 
expression) and Article 1 of the First Protocol 
(commercial possessions) (A1P1) of the 
European Convention on Human Rights (ECHR) 
(as incorporated in domestic law under 
Schedule 1 to the Human Rights Act 1998 (HRA 
1998)). This is because a failure to minimise 
impact on Masterbrands would have a 
significant negative impact on the value of 
trade mark rights and ‘marketable goodwill’ of 
brands, which would severely harm the 
economic interests of food manufacturers and 
retailers. Marketable goodwill is recognised as 
a possession for the purposes of A1P1 of the 
ECHR and the engagement of Article 10 by 
advertising and point of sale restrictions is well- 
established in law. In addition, any 
interference with property rights must be 
proportionate. Excessive restrictions on the use 
of Masterbrands would dispossess companies 
of their property in a manner that would be 
irrational and disproportionate to the aims of 
the policy. 



Question 2: 
 

Do you consider Ofcom’s proposed Rule 9.17A 
and the associated meaning, to be inserted 
into the Broadcasting Code, reflect 
appropriately the requirements of Section 
321A of the Communications Act? If not, 
please explain why. 

Disagree. The definitions in both the BCAP and 
CAP codes should make specific reference to the 
2004/5 nutrient profiling model. 

 
In addition, as set out in Question 1 above, 
although the Health and Care Act sets out that 
rules apply to ‘identifiable less healthy food or 
drink’ advertisements, it should be made clear 
in the Communications Act, BCAP and CAP 
codes, , that there is an express exemption for 
‘Masterbrand advertising’ which permits 
advertising and promotion where are no 
identifiable HFSS products. Furthermore, the 
synonymous test (the test used for 
safeguarding against children’s placement of 
HFSS products) should be expressly disapplied 
to ensure that brands are not pigeonholed and 
allows manufacturers to reformulate and move 
towards healthier products. Avoiding HFSS 
products being ‘pigeonholed’ and therefore 
deemed ‘synonymous’ is something which the 
Government wanted to avoid. This is because 
the Government expressly stated that brands 
should not be ‘pigeonholed as being 
synonymous with HFSS products’ so that 
brands have the freedom to reformulate and 
offer healthier products. It was never the 
intention to apply synonymous testing to 
determine application of the Masterbrand. 

 

Whilst ideally a clear and express exemption for 
the Masterbrand should be contained in the 
secondary legislation itself (subject to a recent 
DHSC consultation) and ultimately clarify what 
constitutes an ‘identifiable HFSS food product,’ 
rules in the BCAP code would also be 
appropriate. This should specifically confirm 
application of the Masterbrand exemption 
when: 

 
(d) the food product does not physically 

appear; or 
 

(e) only food product packaging is shown 
(regardless of food imagery appearing 
on the packaging itself); or 

 
(f) a product is not the sole subject of an 

advertisement, but instead appears in 
the course of an advertisement for a 
broader occasion or event in which a 
multitude of products are present. 

 
We believe that where there are no identifiable 
HFSS products there should be a clear 



exemption for use of the ‘masterbrand’. This is 
because manufacturers rely on their brand to 
generate awareness and without an exemption 
to continue to use this, it will disincentive 
reformulation of current HFSS products as the 
brand would be unable to leverage its well- 
known brand with the reformulated product. It 
would also be unreasonable to expect 
companies to undertake a rebrand when new 
non-HFSS products are released. The 
synonymous test should be expressly disapplied 
to ensure that brands are not pigeonholed and 
allows manufacturers to reformulate and move 
towards healthier products. 

 
A failure to develop a regulatory or co- 
regulatory approach which minimises impacts 
on Masterbrands also risks an unreasonable 
and/or a disproportionate interference with the 
rights protected by Article 10 (commercial 
expression) and Article 1 of the First Protocol 
(commercial possessions) (A1P1) of the 
European Convention on Human Rights (ECHR) 
(as incorporated in domestic law under 
Schedule 1 to the Human Rights Act 1998 (HRA 
1998)). This is because a failure to minimise 
impact on Masterbrands would have a 
significant negative impact on the value of 
trade mark rights and ‘marketable goodwill’ of 
brands, which would severely harm the 
economic interests of food manufacturers and 
retailers. Marketable goodwill is recognised as 
a possession for the purposes of A1P1 of the 
ECHR and the engagement of Article 10 by 
advertising and point of sale restrictions is well- 
established in law. In addition, any 
interference with property rights must be 
proportionate. Excessive restrictions on the use 
of Masterbrands would dispossess companies 
of their property in a manner that would be 
irrational and disproportionate to the aims of 
the policy. 



Question 3: 
 

a) Do you agree with Ofcom’s proposal to 
designate the ASA as a co-regulator for the 
prohibition on online advertising for less 
healthy food and drink products? 

 
b) If you do not agree with the proposal to 

designate the ASA as a co-regulator, 
please explain why. If appropriate, please 
include any alternative approaches to 
regulating online advertising for less 
healthy food and drink products under the 
Communications Act 2003, explaining why 
such an approach would better fulfil the 
statutory requirements. 

Agree. We fully support designation of ASA as a 
coregulator for this purpose. We believe the 
ASA has the capability and capacity in place 
alongside its track record of acting 
independently. 

Any additional comments on: Ofcom’s 
proposed approach to enforcing the new 
prohibition on advertising for less healthy 
food and drink products online; and Ofcom’s 
assessment of the impact of our proposed 
approach to implementing the new restrictions 
on advertising and sponsorship for these 
products on TV, ODPS and online. 

It is essential that a comprehensive and 
independent review of the policy is undertaken 
within five years from implementation and that a 
sunset clause is included. If the policy is not 
effective, it must be revoked. 

 
 

We still remain concerned about the validity of 
the 2011 NPM Technical Guidance to define 
whether a food is less healthy or not, and 
referred to on numerous occasions in this 
consultation. 

 

Although it is clear as to the score at which 
food and drink will be categorised as a ‘less 
healthy food or drink product’, the use of the 
2011 NPM Technical Guidance to determine 
the score for the food or drink is unclear as the 
2011 NPM Technical Guidance does not state 
or specify the state in which the food should be 
in when it is assessed using the NPM. This 
means that inconsistent approaches are taken 
to food, which produce different results and 
scores as to whether food is ‘less healthy’. We 
would encourage Ofcom to emphasise to DHSC 
that the 2011 NPM Technical Guidance should 
be independently reviewed to reflect the state 
in which the food should be assessed, as this 
will more accurately assess the nutritional 
status of the food. 

 
The 2011 Technical Guidance specifies how the 
NPM algorithm is to be applied to certain foods 
and for example states that the NPM score for 
dried pasta and noodles should be calculated 
on the basis of the product mixed and heated 
with water in accordance with manufacturers’ 
instructions. However, in respect of breakfast 
cereals, the Technical Guidance provides that: 



“The nutrient profile score for breakfast cereals 
should be calculated on 100g of the product as 
sold, on a dry weight basis”. 
 
Breakfast cereals are a form of dehydrated 
products which are specifically designed and 
marketed to be, and are in fact eaten with, 
milk, this difference in approach has no logic 
from a public health perspective. It is not 
explained in the current 2011 Technical 
Guidance and has never been adequately 
explained by those who developed and applied 
the Technical Guidance. 

 
Breakfast cereals have been recognised for 
their importance as part of a daily meal and a 
source of vitamins and nutrients, and it is 
especially important that the NPM score for 
breakfast cereals is assessed fairly and 
rationally and takes account of the nutritional 
and health benefits of eating breakfast cereals 
in the manner they are intended to be, and are 
in fact, eaten. 

 
We would suggest that the technical guidance 
is updated to include a new rule that breakfast 
cereals are to be nutritionally profiled by 
reference to a conservative baseline mixture of 
cereal and milk. Based on Kellogg’s research, a 
minimum baseline should be 1 part cereal to 
2.2 parts milk (1:2.2). Such an approach would 
not leave room for gaming of NPM scores and 
would provide a more consistent and clearer 
approach to the application of the NPM to food 
and the state in which it is normally consumed. 
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