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Your response 
 

Question Your response 
Q1. Do you have any comments on our 
proposals relating to improving the clarity of 
the Code of Practice? 

 agree with Ofcom proposals to improve 
the clarity of the Code of Practice (COP).  
were an active participant in the NCA 
workshops that led to its recommendations to 
Ofcom, and we believe that the adoption of the 
majority of these proposals by Ofcom will help 
to align the Code of Practice with the way in 
which industry works, and bring greater clarity. 

 More specific points: 
 

A2.25 The COP refers throughout to "a court" 
and of course in most instances, certainly in 
England, Wales and Scotland, the Code disputes 
at least at first instance generally sit with the 
Tribunals. We appreciate the COP is adopting 
the same wording as used in the Code but 
many smaller site providers may well not 
appreciate that "court" also means/includes 
"tribunals" and it might be helpful to amend 
the wording for example at A2.25 to read "..to 
the relevant court or tribunal". 

A2.39 - Typo "In the absence of terms being 
agreed between the parties, Parts Parts 4, 4A 
and 4ZA…" 

 
A2.50 (d) – the reference to damage being 
caused by the Operator should be clarified as 
follows "Any damage caused to the Site 
Provider's site by the Operator during routine 
access…" 

A2.69 – delete as typo/erroneous reference. 
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Q2. Do you have any comments on our 
proposals relating to including legislative 
changes in the Code of Practice? 

supports the changes made to the Code of 
Practice to include changes to the legislation 
flowing from TILPA and PSTIA. We note, 
however, that the proposed amendments do 
not include anything on ‘the handling of 
complaints by operators’ required by PSTI Act 
para 70, and in this regard we support the 
recommendations of the NCA for ‘Handling of 
Complaints’: 
o “Operators must publish a complaints 

handling procedure , which should include 
relevant contact details and target 
timescales for response, available on their 
website, for escalation of any failure to 
comply with the terms of this Code of 
Practice. Operators should include a link 
to this complaints handling process in key 
correspondence, including notices. On 
request a written copy of the complaints 
handling process should be made 
available to Site Providers and their 
advisers. 
When making a complaint, details should 
be set out clearly, with site reference 
and/or location information, and the 
specific terms of the Code of Practice that 
have not been complied with. 

o Operators should deal with such 
complaints in a timely and professional 
manner and confirm the outcome of the 
complaint to the complainant”. 

Q3. Do you have any comments on our 
proposals relating to the definition of ‘Site 
Provider’ in the Code of Practice? 

We agree with the proposal to use the term 
‘Site Provider’ and consider that this will 
provide greater clarity for readers of the Code 
of Practice. For clarity we suggest the following 
amendment: 

"For the purposes of this Code of Practice, we 
use the term "Site Provider" (as defined in 
paragraph 30(1) of the Code) wherever a 
reference is applicable to a Landowner or and 
an Occupier, or both." 

Q4. Do you have any comments on our 
proposals relating to contact information in 
the Code of Practice? 

We support proposals for the Operator and Site 
Provider to provide contact details and to 
ensure that these are up to date. 
Communications is key to successful operation 
of the Code and the ability to reach the 
relevant person is essential. 
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Q5. Do you have any comments on our 
proposals relating to professional fees in the 
Code of Practice? 

 supports the alternative wording proposed 
by Mobile UK and the Mobile Infrastructure 
Forum: 

 
“Potential Site Providers should be advised that 
they are responsible, in the first instance, for 
meeting their professional representatives’ 
reasonable costs (per RICS guidance). Operators 
will reimburse a site provider for their 
reasonably and properly incurred professional 
costs within pre-agreed parameters.” 

The term ‘policy’ might be taken to imply a 
weighty formal document, when, in practice, 
the operators’ approach to professional fees is 
not structured as a ‘policy’ as such, but typically 
the operators ‘approach’ to fees is generally 
covered in an introductory letter to prospective 
site providers. 

Further to this we suggest that a clarification is 
made to reflect recent case law in (EE Ltd and 
Hutchison 3G UK Ltd V The Mayor and Burgess 
of the London Borough of Islington) that “the 
recoverable fees are those incurred in seeking 
to agree terms for a code agreement, and do 
not include costs incurred in resisting the 
imposition of the agreement in principle, or in 
attempting to compromise the reference itself” 

Q6. Do you have any comments on our 
proposals relating to responding to a request 
for access in the Code of Practice? 

Obligations of the Site Provider to respond in a 
timely manner: the proposed Code of Practice 
does state at the end of A2.25 that an 
application to court may have cost 
consequences for the Site Provider. However, 
the Code of Practice could state more clearly 
that “In awarding costs in any application to the 
court, the behaviours of both parties will be 
taken into consideration by the relevant court 
or tribunal and a repeated failure of Site 
Providers to respond to a request for access in a 
timely manner may lead to an award of costs 
against the Site Provider”. 
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Q7. Do you have any comments on our 
proposals relating to electromagnetic fields 
exposure in the Code of Practice? 

shares the concerns expressed in the 
Mobile UK / Mobile Infrastructure Forum 
response in respect of EMF. In summary, the 
operator is required by its licence conditions to 
comply with public exclusion limits set out in 
the ICNIRP guidelines. This is today fulfilled by 
a process of self-certification and, indeed, a 
statement of compliance is often included in 
planning applications. However, there should 
be no inference in the Code of Practice that this 
is a matter for the landlord to police and we 
recommend that A2.42 should be deleted. 

 
We concur with the principles that UK law 
places duties on all employers to manage risks 
relating to work and the workplace including 
any risks related to EMF exposure; and that the 
operator and site provider will cooperate to 
manage any EMF risks; with the operator 
providing the information that is needed such 
as site drawings of occupational workers 
exclusion zones. 

Q8. Do you have any comments on our 
proposals relating to the sharing and 
upgrading of apparatus in the Code of 
Practice? 

Whilst we support the proposals on sharing and 
upgrading in principle, we suggest that Ofcom 
should clarify that para 17 rights are a ‘floor not 
a ceiling’ – in line with the recent case 
Cornerstone v London & Quadrant Housing, 
where the Upper Tribunal confirmed that 
depending upon the type of apparatus and 
circumstances, para 17 conditions “..is intended 
to reflect the lowest common denominator for 
sharing and upgrading, a floor rather than a 
ceiling”. 

Q9. Do you have any comments on our 
proposals relating to ADR in the Code of 
Practice? 

 supports the ADR principles included in 
the Ofcom proposals. 

Q10. Do you have any overarching comments 
on our proposals for the Code of Practice 
(included in its entirety in Annex 2 above)? 

 considers that the draft Code of Practice 
should serve well to ensure that the 
government’s policy objectives to promote 
better connectivity are delivered more 
smoothly, and will help to improve operator 
and landlord communications and engagement 
in this regard. 

 
Please complete this form in full and return to ECCCOP@ofcom.org.uk. 
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