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Question 1: Do you agree with our pro-
posed principles and methods for as-
sessing the number of UK users of a TSS? 

Confidential? – Y 

[ANNEX 1, 1.16+1.28] 

In principle, we support the proposed principles 
and methods articulated in respect of assessing 
the number of UK users of a TSS. 

That said, in our experience, determining the exact 
number of users of a particular TSS can be very dif-
ficult, particularly given the myriad of ITEs in any 
individual household, many of which may not be in 
active use.  

As a result we believe that proxy measures (as 
outlined in A1.16.b) would be more reliable to de-
termine the actual number of active users of a TSS. 

We suggest setting a percentage threshold that 
needs to be reached before providers become reg-
ulated. The thresholds can be calculated based on 
either of the following: 

1. The number of ITEs the provider has
shipped in the UK as a proportion of all
ITEs shipped per year in the UK; or

2. The number of the provider's currently
active ITEs in the UK as a proportion of all
active ITEs in the UK. This number can be
collected by requiring providers to report
to Ofcom the number of active devices
they have tracked.

In addition, some ITE may make available more 
than one TSS (e.g. the manufacturer's O/S may be 
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available together with a third party O/S via an ex-
ternal device). What would the position be in this 
case (i.e. which TSS would be regulated and which 
TSS would this count towards in terms of user 
numbers)? 

We would also be interested to understand 
Ofcom's thoughts on a nested application that 
functions similarly to an TSS.  For example, 
PlutoTV we are aware of an application that sits 
on a TSS, allowing  a user can engage with it to dis-
cover content. Although it is not controlled by the 
TSS, it could serve as a “dual home screen” if the 
user prefers to use only that particular application 
on its device. 

Question 2: Do you agree with our pro-
posed principles and methods for as-
sessing whether the number of UK users of 
a TSS is significant? 
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[ANNEX 1, 1.17+1.18] 

In principle, we support the proposed principles 
and methods for assessing whether the number of 
UK users of a TSS is significant. 

However, if Ofcom periodically re-considers and 
resets the threshold for a 'significant number of 
users' (i.e. the set threshold will change from time 
to time), this approach will lead to an ever-shifting 
threshold for RTSS or non-RTSS.  This will lead to 
uncertainty for RTSS and non-RTSS. Certainty is re-
quired. Although we recognise the need to update 
assessments of 'significant' numbers over time, a 
balance must be struck between maintaining flexi-
bility and avoiding excessive variability, which 
could leave operators uncertain about their status 
as a regulated service or periodically moving be-
tween being regulated and unregulated.  

We note that paragraph 4.19 suggests there 
should be a limited number of designated RTSS, so 
that DIPS only have to comply with the relevant 
obligations where there is a benefit to them doing 
so in terms of audience reach. This suggest there-
fore that there will be a limited number of RTSS 
and the DIPS should only be available on those 
services. This would have a huge impact on any in-
novation or challenger brands and will stifle TSS 
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services which are non-RTSS. The availability of 
the DIPS are essential to those services. Ofcom 
needs to ensure that the designations and the ob-
ligations do not stifle competition. 

Question 3: Do you agree with our pro-
posed principles and methods for as-
sessing the manner of use of a TSS? 
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[ANNEX 1, 1.19+1.20+1.28.] 

In principle, we agree that the manner of use of a 
TSS must be measured when making recommen-
dations on individual designation. 

However, the proposed principle and method of 
calculating the extent of active use of the TSS may 
become complex without determining what truly 
constitutes 'active' – see also our response to Sup-
plemental Question 2.  We propose adopting the 
industry standard measurement of Monthly Active 
Users (MAU), where: (i) the time period measured 
is one month; and (ii)  'active' would then be de-
fined as an ITE connecting to the internet at least 
once during that measured period upon the insti-
gation of the user (i.e. other than automatically, 
for example to receive an automatic update).  

Question 4: Do you agree with our pro-
posed principles and methods for advising 
on the functions that a TSS is capable of 
carrying out, or may be made capable of 
carrying out? 
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[ANNEX 1, 1.21+1.22+1.30] 

In principle, we agree with the proposed principles 
and methods although these principles could ben-
efit from clarity as to what constitutes being "ca-
pable" of the relevant functionality. For example a 
TSS will clearly be "capable" of carrying a DIPS if it 
is already carrying a PSB TV app but how will 
Ofcom determine whether a service is "capable" if 
it is not already performing that function? 

When applying the legal framework to decide 
whether a TSS is capable of functioning as an RTSS, 
the context of the different business models used 
by various operating systems in the market should 
be kept in mind.  For example: 

• Tizen (used primarily by Samsung) does
not make or generate revenue from ad-
vertising impressions, so the increased
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prominence of DIPS on its UI will be un-
likely to have an adverse effect on its busi-
ness model; and  

• Amazon's Fire OS has the primary aim of
directing a television user to Amazon.com
through its television advertising.

In the case of the TiVo OS, our business model re-
lies solely on advertisement sales so where DIPs 
are given prominence on the UI it will be impossi-
ble for TiVo OS to maintain its market presence 
whilst functioning as an RTSS. For every impres-
sion that goes to a DIP as opposed to content we 
can monetize through advertising, we would lose 
that revenue as a proportion of total impressions.  

In addition some services charge app providers for 
prominence. This revenue stream will disappear or 
reduce where the RTSS is obliged to give the DIPS 
prominence.  

Question 5: Do you agree with our pro-
posed principles and methods for as-
sessing any other additional matters? 
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[ANNEX 1, 1.23+1.24+1.31] 

In principle, we agree with the proposed principles 
and methods for assessing any additional matters 
on a case-by-case basis.  

Supplemental Question 1: We welcome 
views on this potential use of ‘number of 
TSS installed on ITE devices in UK homes’ 
as a proxy, and on the potential use of an 
absolute number of UK users when setting 
a threshold for significant use in our first 
report setting out our recommendations 
on designation of TSS. Please provide evi-
dence to support your views. 
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PROXY COMMENTS: 

We recommend conducting a sampling of the UK 
population across various ages and demographics 
to determine the number of ITEs in households 
and the number of individuals residing in those 
households.  

However, an issue with this method is that many 
of the survey participants will not remember the 
ITEs that they have in their houses. As an example, 
we run an annual Video Trends Report where we 
ask survey participants a number of questions, in-
cluding how many ITEs they have in their house-
hold. We have found that respondents underesti-
mate the number of specific ITEs own, for example 
old streaming sticks, two-input devices. 
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In addition, the first approach described (i.e. the 
number of TSS installed on ITE devices) will iden-
tify the "installed base" but will not indicate how 
many of those TSS or ITE are actually in use.  

Supplemental Question 2: We welcome 
views on this potential approach to as-
sessing the manner of use of a TSS for our 
first report setting out our recommenda-
tions on designation of TSS. Please provide 
evidence to support your views. 
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ACTIVITY RATE COMMENTS: 

We have reservations around the accuracy of 
Omdia’s shipment data. We would suggest that in 
the event a TSS provider disagrees with Omdia’s 
figures, there is a channel for the provider to pro-
vide Ofcom with evidence (confidentially) of the 
correct numbers. 

Also, the estimation of those devices being ac-
tively used should be determined in the context of 
the various lifetimes of devices on the market.  For 
example, the Apple TV has a much longer lifespan 
than the Amazon Fire Stick, so we would expect 
such estimations to take account of this. 

Supplemental Question 3: We welcome 
views and supporting evidence for our first 
report setting out our recommendations 
on designation of TSS on: 

• The number of people using older
versions of TSS that are no longer
supported by their provider;

• When TSS providers release a new
version of their service, for how
long do they normally support it?

• When IPS providers release a new
version of their service, for how
long do they normally support it?

• The technical limitations and/or
costs that are associated with sup-
porting older versions of TSS and
older versions of IPS still available
in the market.
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In this regard, the following context should be 
kept in mind: 

• We are relatively new to the market and
therefore lack sufficient data on the num-
ber of users utilising an “old version”;

• our expectation is to support our software
for 7 years following the model year of
shipment; and

• we recommend committing to support a
version of TTS for 3-4 years, as numerous
changes with various components of the
stack (such as encryption/DRM, browsers,
etc.) could hinder the ability of a DIP to
support older versions

Please complete this form in full and return to mediaact.part2@ofcom.org.uk.  
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