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Your response 
Question Your response 

Question 1: Ofcom’s general ap-
proach to information gathering (Sec-
tion 3 of the draft guidance) 

Do you have any comments on 
Ofcom’s proposed general approach 
to information gathering, as outlined 
in Section 3 of the draft guidance? 

Confidential? – No 

We welcome Ofcom’s intention to oversee the new online 
safety regime in an informed and evidence-based manner 
and understand that the use of information gathering pow-
ers will play an important role in this.  

We also welcome that Ofcom has published guidance on 
how it intends to use these powers and has opted to con-
sult on a draft version of the guidance. We appreciate the 
opportunity to provide feedback on Ofcom’s proposed ap-
proach and hope the comments and suggestions provided 
in this response are helpful. 

As developed further below, we consider that the follow-
ing changes should be made to the current draft guidance:  

(a) Where services can provide justification for why an 
entire document is confidential, this should not be 
rejected on the basis that it is a “blanket” claim to 
confidentiality.  

(b)  Ofcom should only disclose confidential infor-
mation submitted to it in extremely limited circum-
stances, and the guidance should set out examples 
of situations in which Ofcom consider disclosure is 
necessary for the purpose of facilitating the exer-
cise of their regulatory functions. 

(c) Ofcom should not typically disclose information to 
overseas regulators.  

We agree with Ofcom that it is important to be transparent 
about its intended approach to using the information gath-
ering powers granted to it under the Act, particularly be-
cause of the significant business impact the use of certain 
powers could have on regulated services.  Ofcom states 
that while it will take into consideration representations 
made by recipients as to what constitutes confidential in-
formation, Ofcom will ultimately decide what is confiden-
tial, and blanket claims to confidentiality covering entire 
documents are “unhelpful and unlikely to be accepted” 
(Annex 1, para 3.21).  We consider that this is an over-gen-
eralisation, and that confidentiality should be considered 



 

Question Your response 
on a case-by-case basis:  while we accept that it will be un-
helpful for services to make blank assertions of confidenti-
ality over the entirety of each document they disclose, in 
many cases, entire documents are genuinely confidential 
and/or commercially sensitive.  Ofcom should therefore 
recognise in its guidance that it will not always be appro-
priate or possible for services to identify specific text or 
parts of the document that are confidential.  Where ser-
vices are able to provide justifications for why the docu-
ment is confidential, this should not be refused purely on 
the basis that a “blanket” approach to confidentiality is be-
ing applied.   

As currently drafted, the guidance fails to recognise that 
there may be good reasons for a service provider asserting 
confidentiality over an entire document, including to pro-
tect against the circumvention by malicious actors of the 
systems and processes it uses to protect users from harm, 
as well as commercial sensitive information. 

More broadly, Ofcom should not disclose confidential in-
formation submitted to it by service providers in response 
to information requests. We cannot see why doing so 
would facilitate Ofcom’s functions (e.g. its consultations or 
transparency reports) but if Ofcom did consider publication 
to be necessary to facilitate its functions, we think Ofcom 
should, in all cases, be able to aggregate the information it 
receives and therefore publish it in an anonymised form.   

We accept that Ofcom is subject to a statutory confidenti-
ality duty under s.393 of the Communications Act, in re-
spect of any information it obtains using its Online Safety 
Act information gathering powers. However, as the draft 
guidance recognises at paragraph A3.23, this is subject to a 
number of exceptions, including a broadly framed power 
to disclose confidential information where Ofcom consid-
ers such disclosure necessary to enable it to carry out its 
regulatory functions under a number of different regula-
tory regimes.  

It would be helpful for additional detail to be provided on 
situations in which Ofcom consider disclosure is necessary 
for the purpose of facilitating the exercise of their regula-
tory functions. The guidance could, for example, provide a 
list of examples scenarios in which Ofcom may deem it 
necessary to disclose confidential information. The draft 
guidance currently only provides (at paragraph A3.26), the 
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example of ensuring “stakeholders can properly under-
stand the basis for our reasoning”. If this example is in-
tended to include the publication by Ofcom of confidential 
information it has obtained from regulated services in its 
consultations, we consider that it would not typically be 
appropriate or necessary for Ofcom to do so.  

We welcome the inclusion in the guidance of the process 
set out at A3.28 to A3.34 which Ofcom expects to follow, 
under which Ofcom will explain any intention to disclose 
confidential information to the affected service provider 
and give the service provider an opportunity to make rep-
resentations prior to disclosure.   

While we note that the Act enables Ofcom to disclose in-
formation to overseas regulators to facilitate online safety 
functions of the overseas regulator which correspond to 
Ofcom’s functions under the Act, we consider that it 
should not typically do so.  This is in part because infor-
mation provided to Ofcom, pursuant to the UK regime and 
likely relevant to UK users, could be misinterpreted by 
overseas regulators if reviewed out of context of the over-
seas regime those regulators are responsible for. Further, 
each relevant overseas regulator has its own information 
gathering powers, which it is able to rely on to obtain infor-
mation relevant to the regime it supervises. It would not 
be appropriate for the regulator to circumvent that pro-
cess (and any safeguards built into it) by obtaining infor-
mation from Ofcom instead.  If Ofcom was minded to 
share confidential information obtained from a service pro-
vider with an overseas regulator, the guidance should note 
that it will, in the ordinary course, engage with the relevant 
service provider prior to sharing the information, and ena-
ble them to make representations. Where necessary, this 
may involve sharing the information with an overseas reg-
ulator alongside an explanation providing relevant context 
from the service provider.  

Question 2: Information notices (Sec-
tion 4 of the draft guidance) 

      a) Information notices 

Do you have any comments on 
Ofcom’s proposed approach to the 

Confidential? – No 

Requirement for services to obtain information from third 
parties 

Ofcom notes at paragraph A4.13 that as well as requiring 
the provision of information already held, it has the power 
to require a recipient of an information notice to “obtain 
or generate information”. We consider that Ofcom should 
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process for issuing and responding to 
information notices. 

      b) Requiring a test 

Do you have any comments on our 
proposed approach to information 
notices that require recipients to per-
form a test? 

      c) Remote viewing 

Do you have any comments on our 
proposed approach to Remote View-
ing Information Notices? For exam-
ple, to the factors that we may take 
into account when considering 
whether to issue a Remote Viewing 
Information Notice. 

      d) Coroner Information Notices  

Do you have any comments on our 
proposed approach to issuing Coro-
ner Information Notices for the pur-
pose of responding to requests for in-
formation by investigating authorities 
in connection with an investigation or 
inquest into the death of a child? 

      e) Naming a senior manager 

Do you have any comments on the 
section relating to naming a senior 
manager who is in a position to en-
sure compliance with an information 
notice? 

clarify that it will not ordinarily be necessary or proportion-
ate to require a recipient of an information notice to ob-
tain information, which they do not hold, from third par-
ties. This is an intrusive power which could require recipi-
ents of information requests to invest significant time and 
resources into contacting and making arrangements with 
third parties to obtain information. 

Remote viewing information notice 

We welcome Ofcom’s confirmation that it will generally ex-
ercise the power that imposes the least burden on stake-
holders while still enabling it to fulfil its objectives (Annex 
1, para 3.11), and its recognition that it will only issue a re-
mote viewing information notice in “more serious or com-
plex cases” (Annex 1, para 4.53).  However, the draft guid-
ance currently does not go far enough in recognising that 
this power is extremely intrusive and may be resource-in-
tensive for services, and should therefore only be used in 
very limited circumstances.  We recommend that the guid-
ance sets out that the power will only be used where:  

(a) Ofcom has a serious concern that a service is not 
complying with a specific requirement of the Act, 
and the use of the power would provide evidence 
specifically to confirm this concern.  Ofcom should 
first consider whether there are any less intrusive 
methods available to determine compliance, only 
issue a remote viewing information notice where 
this is the only way in which the information can 
be obtained, and identify in the notice the specific 
requirements and concerns at issue; and/or 
 

(b) Ofcom has first attempted to use an information 
notice under the typical process (that is, without 
requiring remote viewing) to obtain the required 
information, but has not received satisfactory in-
formation from this request (for example, by re-
quiring the recipient to generate information 
through the performance of tests).  

Given the intrusive nature of the power and the large bur-
den it places on services in response, we consider that 
these are the only circumstances in which such interven-
tion is proportionate. 

Senior manager liability 
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While we recognise that, it may, in limited cases, be neces-
sary for Ofcom to require service providers to name a sen-
ior manager who is reasonably expected to ensure compli-
ance with an information notice and potentially criminally 
liable for failing to do so, we consider that Ofcom should 
commit to using this power only in a narrow, specified set 
of circumstances given the very serious potential conse-
quences for the named individual.   

It is only proportionate to use this power where there have 
been repeated failures to provide Ofcom with an adequate 
response to requests for information. The guidance should 
therefore set out that Ofcom will only require a senior 
manager to be named in an information notice sent to a 
service provider, where that service provider has failed on 
multiple occasions to provide an adequate response to in-
formation notices requiring the provision of substantially 
the same information.   

Please complete this form in full and return to OSinfoguidance@ofcom.org.uk 
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