
 

Your response 
Question Your response 
Q5. Do you have any comments about our 
proposed approach to   registration and 
registration exemptions in Part 2 of the draft 
PRS Order? 
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We note that Draft Order, PART 2, 10.2 (a) 
states: 

A provider meets the requirements in 
this paragraph if the provider— (a) has 
given OFCOM the information described 
in Schedule 1 [see below] in respect of 
the regulated activity in the manner 
specified by OFCOM on their website, 

Schedule 1, 12(f) Where a PRS provider 
is a merchant, the PRS provider must 
also provide the following information 
in respect of each controlled PRS being 
provided to consumers— (b) the name 
of any other person contracted for the 
provision of that service, including for 
promotion and marketing of that 
service. 

We would instead like to recommend the 
amendment below.  This will protect the 
commercially confidential information that will 
otherwise be available to competitors. 

Schedule 1, 12(f)Where a PRS provider 
is a merchant, Ofcom will hold in 
confidence the following information 
provided by the PRS provider in respect 
of each controlled PRS being provided 
to consumers— (b) the name of any 
other person contracted for the 
provision of that service, including for 
promotion and marketing of that 
service. 

And for this to also be reflected in the relevant 
parts of Schedule 2. 

We ask for confirmation that the Registration 
tool will remain the same, including the ability 
for batch uploads to provide new or revised 
information. 

Q6. Do you have any comments on our 
proposed requirements relating to due 
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diligence and risk assessment in Part 4 of the 
draft PRS Order? 

We note that Article 17, 2 states that: 
 

The assessment must consider the risks 
to consumers that may arise having 
regard to (b) details of whether the 
party is unable to pay its debts, or is 
likely to be unable to pay its debts as 
they fall due, 
 

We suggest that in many cases it will be 
impossible to know this ahead of time. 

 
We note that Article 17, 3 states that: 
 

2) The assessment must consider the 
risks to consumers that may arise 
having regard to— 
 
3.(c) details of the party’s involvement 
in any legal proceedings, including any 
previous or ongoing legal proceedings 
and judgments or any other decisions 
made by a court, tribunal or other body 
in respect of the counterparty 

 
We propose that this be amended to read: 
 

3.(c) details of the party’s involvement 
in any legal proceedings relevant to the 
provision of CPRS, including any 
previous or ongoing legal proceedings 
and judgments or any other decisions 
made by a court, tribunal or other body 
in respect of the counterparty 

 
This small amendment will remove the 
requirement for all legal history, even such 
history that is irrelevant to the provision of 
these services, to be included. 
 
Additionally on this point, we note that no 
definition of risk is included here. Is a risk a 
complaint/fraud/criminal activity? We ask for a 
little further clarity on this. 

Q9. Do you have any comments about our 
proposed approach to pre-contract 
information and express consent for imposing 
certain charges in Part 6, Chapter 3 of the draft 
PRS Order?   
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We note that at Article 27.4 it is stated: 
 



 (4) The merchant must give or make 
available to the consumer the 
information referred to in paragraph (3) 
clearly and legibly on the merchant’s 
website, adjacent to the button or other 
similar function mentioned in 
paragraph (6). 
 

Due to the volume and nature of information 
required, “adjacent” may not be practical in all 
circumstances. We suggest that instead this 
clause should mirror current standards, i.e this 
information is available pre-purchase at various 
points. 

 
We note at Express consent for charges 
imposed under a contract for an ICSS - Article 
29,3-5 it states 

 
 (3) The first requirement is that the 
merchant must give or make available 
to the consumer, and directly before the 
consumer pays or agrees to pay the 
charge for the provision of the service, 
the information specified in sub-
paragraphs (a), (b), (c), (f), (g), (j) and 
(o) of paragraph 2 of Schedule 3 in a 
clear, comprehensible and prominent 
manner, and in a way that complies 
with paragraph (4).  
(4) The merchant must give or make 
available to the consumer the 
information referred to in paragraph (3) 
during their electronic communication 
by way of an automated message              
(5) The second requirement is that the 
merchant must obtain the consumer’s 
express consent by ensuring that the 
consumer explicitly acknowledges that 
the provision of the service in question 
implies an obligation to pay the charge 
in question. 

 
Very significant regulatory changes were 
applied to ICSS since 18th September 2023, and 
these should not be ignored. The impact of 
these recent changes should be reviewed 
before further (potentially unnecessary) and 
costly changes are required. 
 



We are aware that PSA are in the process of 
conducting a Request For Information for ICSS, 
which should serve to provide more relevant 
insight and measurement on the impact these 
recent regulatory changes have had on ICSS 
before deciding whether further regulation is 
proportionate and necessary. 
 
It is our experience that the September 2023 
changes have already had a significant impact 
on ICSS in general, and we expect that the data 
gathered by PSA will show this in the last third 
of the period covered in this latest Request For 
Information. and demonstrate that these 
changes have already bought about an overall 
reduction in both detriment and complaints. 
 
We also note that the consultation document 
state at 4.150: 

We consider the free pre-contract information 
should be able to be provided to the consumer 
in less than 60 seconds (by way of an 
automated message). 
 
We ask for guidance around Access Charges for 
these services, which come at a cost to the 
consumer and as such would mean that the 
first minute of the call would not be free. 
 
We note that at Express consent for charges 
imposed under a contract for an ICSS - Article 
29 it also states 
 

(7) Once the merchant has obtained the 
consumer’s express consent in accord-
ance with paragraph (5), it must pro-
vide to the consumer the information 
specified in paragraph (8) before the 
consumer is connected to another per-
son or service through the use of the 
ICSS.  
(8) The specified information is— (a) 
the telephone number of the person or 
service to whom the consumer is wish-
ing to be connected through the use of 
the ICSS, and  
(b) a clear explanation of the fact that, 
if the consumer still wishes to be so 
connected, the charge for the continued 



use of the ICSS would be more expen-
sive than the cost (if any) of the con-
sumer speaking to the person or access-
ing that person’s service directly  

 
If express consent has been given but the call 
duration is less than sixty seconds and there-
fore is still within the free minute, what should 
happen? The ICSS provider should not be obli-
gated to provide free of charge “(a) the tele-
phone number of the person or service to whom 
the consumer is wishing to be connected 
through the use of the ICSS”. Is the caller ex-
pected to wait until 60 seconds have elapsed 
and charging has been initiated so that the ser-
vice can then be provided?  
 
Additional Considerations 
 
If the first sixty seconds are to be free this 
presents additional issues for implementation 
timing. Only one price point with a free first 
minute exists, which is a free minute followed 
by a pence per minute charge. If Industry 
requires further price points, such as a free 
minute followed by a drop charge, then this will 
take longer that the proposed three months to 
implement.  
 
Consideration should also be given as to how 
the proposed free minute will work in 
conjunction with the express consent, within 
the constraints of the tariff. 
 
Current ICSS  automated messages may take 
aprox 30 seconds before the request for 
consent is requested. Will providers be forced 
to cause unnecessary delay to extend these 
messages to fill just under 60 seconds? How 
long exactly should these messages be so that 
the consent is given at exactly 60 seconds? How 
long does it take for a caller to give their 
consent?  
 
If the first sixty seconds are to be free, and 
express consent is required before charging 
commences, what happens if: 
 

• The caller has heard the information 
and given their consent but less than 60 
seconds have elapsed 



• The caller has not given their consent 
after 60 seconds have elapsed 

• The caller is still being given the 
information and has therefore not 
given their consent after 60 seconds 
have elapsed 

 
We would like to request clarification on what 
type of tariff mechanism Ofcom proposes be 
implemented that will satisfy the above 
scenarios, and the timeframe required by 
Ofcom and Industry for such an 
implementation?  

Q8. Do you have any comments about our 
proposed approach to misleading information 
and/or the promotion and marketing of PRS in 
Part 6, Chapters 1 and 2 of the draft PRS 
Order? 
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We ask how Ofcom will reasonably assess -in 
the event of a potential contravention -what 
makes an “average consumer”? 
 
For example, a focus group of 10 people of a 
certain demographic might respond differently 
to a different demographic making it difficult to 
decide on what is “average”. 

Q11. Do you have any comments about our 
proposed requirements relating to vulnerable 
consumers in Part 6, Chapter 5 of the draft PRS 
Order? 
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(7) References in this article to the average 
consumer, so far as relating to cases where a 
group of consumers are vulnerable consumers, 
are to be read as references to an average 
member of that group 
 
Judging what an average consumer might be -
within the breadth of considerations of 
vulnerability - very difficult, or at the very least 
open to a high level of subjectivity. 

Q21. Do you agree with our implementation 
period? Please state your reasons and provide 
evidence to support your view? 
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We believe that a minimum of 3 months is 
required for implementation, and should that 3 
months fall over the Summer holiday period 
then this will not be enough time (due to staff 
absence and much lower resource levels). 
 
Regarding ICSS services, without a firm idea of 
whether OFCOM will require additional price 
points or re-use existing redundant price points 
for the ICSS sixty seconds free calls, if such a 
condition exists, it is not possible to confirm 
whether it can be done in three months. Re-
using of exiting price points should be quicker 



but additional price points would mean 
rebuilding systems and could take considerably 
longer. 

 


