
 
 
 
Your response 

 

Question Your response 
Q1. Do you agree with our assessment that 
our proposals will not affect any specific 
groups of persons (including persons that 
share protected characteristics under the EIA 
2010 or NIA 1998)? Please state your reasons 
and provide evidence to support your view. 

No response. 

Q2. Do you agree with our assessment of the 
potential impact of our proposal on the Welsh 
language? Do you think our proposal could be 
formulated or revised to ensure, or increase, 
positive effects, or reduce/eliminate any 
negative effects, on opportunities to use the 
Welsh language and treating the Welsh 
language no less favourably than English? 
 

No response. 

Q3. Do you have any comments about our 
proposed definitions in articles 3 to 8 of Part 1 
of the draft PRS Order for key service concepts 
that are used throughout the Order? 
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We would request confirmation that Standard 
Network Rate/ Standard Network Charge re- 
mains out of scope as the wording in Part 1, 
3(b) is ambiguous. 

 
As a responsible merchant, we are keen that 
consumers are made of aware of the costs of 
using a service, and as such refer to Standard 
Network Rate / Standard Network Charge in 
our promotional material. The PSA has always 
been clear that this is excluded from PSA regu- 
lation and it has never been considered to be 
controlled PRS, however the wording at ‘Mean- 
ing of Controlled PRS 3.(3)b(i). “A premium rate 
service falls within this paragraph if the charge 
for the provision of the service is a single 
charge of 10 pence or more…)”. 
It is worth noting that the cost of Standard Net- 
work Rate to the consumer varies by provider 
and by tariff plan and is set separately by each 
MNO in their standard terms and conditions and 
their individual contracts with their own 
customers. In essence, this has the same appli- 
cation as an ‘access charge’. 

 
 



Q4. Do you have any comments about our 
proposed definition for PRS regulated 
providers and regulated activity in article 9 in 
Part 1 of the draft PRS Order? 

No response. 

Q5. Do you have any comments about our 
proposed approach to registration and 
registration exemptions in Part 2 of the draft 
PRS Order? 

Confidential? – N 

1) Article 10 refers to an “appointed 
person in senior management” but 
doesn’t clarify what is meant by ‘senior 
management’. We would request 
clarification on whether this is board- 
level or those responsible for signing 
contracts lower down etc. 

 
As you may be aware, the breadth of 
industry is vast from ‘one-man-bands’ 
where the authorised person owns and 
runs the business to large-scale 
organisations such as Global where 
board-level managers are far removed 
from the actual operations of Premium 
Rate Services. 

 
2) We don’t agree with 11(1)(a) which 
seems to suggest that any “merchant 
who provides a controlled PRS in respect 
of which the charge to the consumer 
(for the service) is enabled by means of 
a facility made available by a sole 
relevant intermediary” is exempt from 
registration. We believe this has been 
misinterpreted from the original Code 
15 and that it has huge potential to 
cause consumer harm. The vast majority 
of merchants are running services 
through a sole intermediary and thus 
will potentially be exempt from 
registration. This is not how the current 
Code 15 works. We believe that this new 
wording will make registration for 
merchants the exception rather than the 
rule, where registration has been a key 
element of rooting bad players out of 
the market and limiting consumer harm. 
Additionally, this would rule as ‘exempt’ 
any single- intermediary merchants out 
from any ‘number checker’ type 
functionality that Ofcom may plan to 
implement. 

 



Q6. Do you have any comments on our 
proposed requirements relating to due 
diligence and risk assessment in Part 4 of the 
draft PRS Order? 

No response. 

Q7. Do you have any comments about our 
proposed approach to security testing in Part 5 
of the draft PRS Order? 

No response. 

Q8. Do you have any comments about our 
proposed approach to misleading information 
and/or the promotion and marketing of PRS in 
Part 6, Chapters 1 and 2 of the draft PRS 
Order? 

No response 

Q9. Do you have any comments about our 
proposed approach to pre-contract 
information and express consent for imposing 
certain charges in Part 6, Chapter 3 of the draft 
PRS Order? 
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We don’t believe that this is clear enough. 
Whilst we understand the desire for less 
prescriptive regulation, we believe that there 
needs to be a clear definition between ‘pre- 
contract information’ and ‘material 
information’. 
 
Material information being key information 
that will impact a consumers’ decision to 
purchase or not, such as cost, time limit etc. 
Other ‘pre-contract information’ such as 
‘conditions of claiming a prize, merchant 
contact details, customer care provision details’ 
which are less critical as to inform a consumer’s 
decision to purchase need to be separated and 
handled in a different way. 
 
This can be evidenced from our own Customer 
Satisfaction Survey (August 2023) which asked 
service users “Do you feel we gave you all the 
relevant information about our competition in 
order to make an informed decision to 
enter?”. 96% of respondents agreed that they 
were given all the relevant information, 2% said 
they weren’t sure and 2% said No. 
 
 



Q10. Do you have any comments about our 
proposed approach to provision of CPRS in 
Part 6, Chapter 4 of the draft PRS Order? 
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1) It is totally unclear that article 31 
applies to post-purchase/ receipting. 
This needs to be made much clearer as 
to what it applies to, in that it is post- 
purchase and not pre-purchase. 

2) Similarly, it is unclear exactly what is 
meant by article 36 and what 
constitutes a ‘record of consent’. In the 
case of SMS, it is presumed that the 
receipt of an MO message received by 
a merchant form a consumer will 
suffice as a ‘record of consent’ in that 
the consumer has sent the message 
requesting the service. This should be 
made clearer and clarification provided. 

Q11. Do you have any comments about our 
proposed requirements relating to vulnerable 
consumers in Part 6, Chapter 5 of the draft PRS 
Order? 

No response. 

Q12. Do you have any comments about the 
proposed requirements relating to prevention 
of harm and offence in Part 6, Chapter 5 of the 
draft PRS Order? 

No response. 



Q13. Do you have any comments about our 
proposed approach to competition and voting 
services in chapter 6 of Part 6 the draft PRS 
Order? 

Confidential? – N 
 

1) NB – the UK Gambling Commission 
refers to “Prize Competitions” (where 
something is judged or based on skill, 
knowledge or judgement) and “Free 
Prize Draws” (where payment isn’t 
mandatory for entry i.e free route of 
entry).  It should be noted that by 
referring only to “competitions” in 
article 42, some may deem that it 
doesn’t apply to “Free Prize Draws” 
where premium rate services are used 
as an additional route of entry alongside 
a free route. This may need review and 
clarification. 
 

2) We note that article 43 states: “Where a 
merchant offers consumers different 
ways of making use of a competition and 
voting service, the merchant must take 
steps to ensure that, so far as possible, 
consumers are not encouraged to 
choose one particular such way over 
others.”  

 
For instances where time or space of the 
promotion may be limited, or where the 
consumer may not have the facility to 
take down all the alternative route 
details (such as on radio), a weblink/QR 
Code or other method of signposting to 
additional routes of entry may actually 
be more useful to the consumer than 
trying to contain all the information in 
the main call-to-action such as the full 
address, box number and postcode of 
any free postal route. We would request 
further clarification on this point so as to 
ensure that it is clear on whether 
signposting such ways, where it benefits 
the consumer, is either permitted or not. 

 
3) Regards article 47(4), as was addressed 

and resolved during consultation on 
PSA Code 15, we believe the provision 
to the consumer post-purchase of the 
fact that an attempt to use the facility 
was unsuccessful could cause 
considerable consumer harm. 



  
In radio, we often use short entry 
windows (often 2 or 3 minutes) and 
have found that consumers don’t tend 
to understand the majority of reasons 
as to why an attempt may fail (e.g. 
network latency etc). Additionally, users 
entering after one short entry window 
has closed may automatically be 
entered into the next entry window (if 
it is open) and there is no way to 
discern user’s intent here as to which 
window they intended to enter. 

Furthermore, the wording is unworkable 
as it doesn’t consider at what point after 
a promotion has closed, would it be 
deemed permissible to stop letting 
consumers know that their entry will 
not be valid? (1 day? 1 week? 1 month? 
1 year?) It becomes a slippery slope 
(according to how this point is drafted) 
and in effect, means that once a 
keyword or premium rate phone 
number has been used and closed, it 
can never be used again. 

Data from our customer support team 
compiled under the category “Has my 
entry been counted/ is valid?” shows a 
miniscule number of contacts, to many 
decimal places of a %. In essence, this 
come to tens of queries, rather than 
hundreds or thousands! 

 
In addition to the above, data from the 
PSA as shown in the Annual Market 
Report shows that assessed complaints 
by service type with regards to Radio 
and TV engagement has been 0 each 
year over the past 5 years. 
 
As such, it is our belief that by actively 
messaging consumers post-purchase to 
tell them that their entry hasn’t been 
entered or charged will cause an 
increase in consumer harm as 
consumers will not understand the 
reasons for the failure, for example, a 
bar on premium rate messages, 
network latency, the fact they didn’t 
follow instructions etc. This will 
increase their frustrations and thus 
complaints. Ultimately, consumers 
enter our competitions because they 
want to and if, for whatever reason 



beyond our control, their entry isn’t 
included (and not charged) then we 
believe that actively drawing attention 
to this will only serve to increase harm. 
 
As was agreed following PSA Code 15 
consultation, notice that unsuccessful 
entries may not be counted or charged 
may be given pre-purchase. This aligns 
with how we currently operate and our 
policy is clear and simple, made clear 
within our terms and conditions and 
material information given at the point 
of entry. (“If you enter after the closing 
time, you won’t be entered but may still 
be charged”). This has worked well for a 
number of years, is easily understood 
by consumers and causes minimal 
consumer harm, as evidenced by the 
data provided above. 

   Q14. Do you have any comments about our 
proposed requirements in respect of certain 
CPRS in chapter 7 of Part 6 our draft PRS Order? 
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There doesn’t appear to be a 23(2)(d) as 
mentioned in article 51(3)(6) 

Q15. Do you have any comments about our 
proposed approach to the recovery of Ofcom’s 
expenditure in Part 3 of the draft PRS Order? 
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This really isn’t clear and needs significant 
further clarification, especially on what Ofcom 
deems the ‘market size’ to be if it is to 
determine funding based on this. 

 
It is our belief that without the individual costs of 
the PSA (premises, board, investigative staff, etc), 
and with shared costs available through Ofcom 
(HR, payroll, etc), the total cost of  regulation 
should be lower than it has been previously. 

 
We would also like to remind Ofcom that under 
Code 15, charity donation revenues are exempt 
from Levy inclusion and we seek confirmation 
that this will remain the case under the PRS 
Order. 
 

 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Please complete this form in full and return to prsregulation@ofcom.org.uk. 
 

 

Q16. Do you have any comments about our 
proposed approach to additional requirements 
on network operators in Part 7 of the draft 
PRS Order? 

No response. 

Q17. Do you have any comments about our 
proposed requirements relating to 
information requirements in Part 8 of the draft 
PRS Order 

No response. 

Q18. Do you have any comments about our 
proposal to retain current PSA data retention 
periods for 2 years (for consumer data) and 3 
years (for DDRAC data) in Part 9 of the draft 
PRS Order, with a preservation requirement 
following an investigation being opened? 

No response. 

Q19. Do you have any comments about our 
proposed approach to enforcement in Part 10 
of the draft PRS Order? 

No response. 

Q20. Do you agree with our provisional 
assessment that our proposals are justifiable, 
non-discriminatory, proportionate and 
transparent? Please provide further 
information 

No response. 

Q21. Do you agree with our implementation 
period? Please state your reasons and provide 
evidence to support your view? 
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We believe wholeheartedly that there needs to 
be a further draft and consultation period with 
industry before the process continues to 
Parliament and into law. The Importance of 
getting this right can’t be underestimated, and 
we know from our consultation with the PSA on 
Code 15 that when it isn’t right and industry 
concerns aren’t listened to, it can cause major 
problems down the line. 

 
We are happy, as always, to answer any queries 
relating to any of the points above, or to add 
any further clarification as required by Ofcom. 
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