
Your response 
Aloha welcomes the opportunity to provide feedback to Ofcom’s package of consultations to 
strengthen the confidence of CLI and numbering in an attempt to reduce harm. 
Question Your response 
Question 1: Do you agree with our proposed 
modification of General Condition C6.6? If not, 
please give reasons.  

We agree with it in principle, although we 
would welcome further detailed guidance on 
both the technical and administration 
responsibilities expected of such proposal in 
the 3 key stakeholder categories that make up 
a call (the originating CP, the transit CP(s) and 
the terminating CP).  
 
We can see that a significant amount of trust is 
being placed on the originating operator to 
correctly interpret and correctly implement the 
rules as the transit and terminating network 
would realistically have no technical or 
administrative means of determining whether a 
number (beyond conducting the 2 key technical 
checks of the typical 10-11 digit length and 
allocated by Ofcom. The DNO list would 
struggle to work in a transit/terminating 
scenario) is truly one which uniquely identifies 
the caller. In short, it relies purely on trust and 
some real-time call checking through the call 
chain to confirm if a number could be valid.  
 
Furthermore, we see how this proposal 
interacts with the Presentation Number Types 
(Pages 17 and 18 of the draft guidance of this 
consultation).  Given the use cases that exist 
today and may in the future (e.g businesses of 
all sizes requesting to be ‘multi-homed’ in more 
complex ways), it may be worthwhile 
conducting a fresh look of the various 
presentation types to confirm and validate 
whether they are still appropriate and whether 
other types may exist now or in the future. We 
are not sure when they were written, but in the 
current format, we can find the current 5 Types 
being quoted in Ofcom documentation1 almost 
20 years ago (which may go further back and 
even predate Ofcom). Given the technological 
development and continually increasing use 
cases of telephony (especially in recent years) 

 
1 https://www.ofcom.org.uk/__data/assets/pdf_file/0028/12988/cliguide.pdf 



it’s reasonable to think things may have 
changed slightly.  
 
Given the above, we note in section 3.9 
(consultation documents) Ofcom states “…we 
consider that technically feasible steps can 
reasonably be taken by providers to check 
whether the CLI associated with a call is being 
used by the individual or organisation that has 
the authority to use the number…”. We would 
welcome clarification on what Ofcom exactly 
means by ‘technically feasible steps’ and 
wonder whether you mean ‘administrative 
feasible steps’ meaning the steps referred to in 
the various Presentation Types (Pages 17 and 
18 of the draft guidance of this consultation), 
where if this is the case, it would only apply to 
the originating provider who could take these 
steps.  
 
 
 

Question 2: Do you agree with our proposal to 
bring this modification into force six months 
after the publication of our statement (which 
is planned for Autumn 2022)? If not, please 
pro-vide reasons why a different date would 
be appropriate.   

We would like to see Ofcom conduct a review 
into the 5 presentation types to validate if they 
are still appropriate, although failing that 
depending on how Ofcom foresees the 
implementation, we see 6 months as 
reasonable if Ofcom expects administration 
processes on the originating operator to 
implement the uniquely identifies element or 
12 months if Ofcom is relying on technical 
measures throughout the call chain. 

Question 3: Do you agree with the proposed 
changes to the CLI guidance? Please provide 
reasons for your response. Please set out your 
comments on each of the proposed changes 
separately. 

We agree with all the proposals except that of 
Network Numbers being only geographic 
numbers. We appreciate what Ofcom is trying 
to achieve, but especially since Covid we have 
seen a larger use of non-geographic numbers 
being used as network numbers which may 
have been because of Ofcom’s previous 
intention to clarify that most number types 
could be used in 2019 (below). 
 
Ofcom’s proposal on only allowing network 
numbers to be that of 01/02 is a significant 
policy shift from the late 2019 consultation 
which Ofcom was proposing (as per 3.3 of the 
consultation document2) “…we propose that 

 
2 https://www.ofcom.org.uk/__data/assets/pdf_file/0034/176794/consultation-on-the-calling-line-
identification-guidelines.pdf 



any Public Communications Network Number 
(as defined in the Numbering Plan) can be used 
as a Network Number, as long as the CLI meets 
the requirements of the CLI guidelines, as set 
out in paragraph 2.6 above…”. Where a large 
portion of the respondents appeared to agree 
with Ofcom’s proposal. We’re not sure what 
has changed since then.  
 
We believe there are many bona-fide reasons 
why a network number should be any 
01/02/03/05/07/080 number (more so since 
Covid). Moreover, in many use cases (especially 
non-traditional voice lines), we can see non-
geographic numbers being the most 
appropriate to use. We believe this for the 
following reasons: 
 

1) Next Generation Voice is not tangibly 
fixed 
With the PSTN switch off, there is a 
significant difference between the 
PSTN and its replacement. In the PSTN 
you would have a physical telephone 
line that was a tangible cable delivered 
to a property. In the Next Generation 
era, this concept is merely logical and 
virtual and is not physical as the voice 
element sits on the IP layer. This means 
that by its nature it is technically 
portable and movable. Obviously, the 
application may dictate otherwise (e.g. 
a retail voice connection provided 
through a broadband router is arguably 
fixed to that broadband connection 
(even though it goes over the 
broadband internet connection), but a 
phone line provided to an IP Phone that 
could literally be picked up and plugged 
into any internet connection is certainly 
not fixed, although in reality and 
practice it’s not a mobile. 
 

2) Non-geographic numbers can 
legitimately be the NTP 
Many businesses only want to receive 
calls to and make calls from their non-
geographic number. Technologically 
(especially in Next Generation Voice 
networks) there is no reason why they 
cannot. If it is the only number on the 



line (whereby that number itself is only 
on that line – i.e. the NTP), then that 
number is indeed unambiguously 
identifying the true source of the call 
(exactly as if it were a geographic 
number had been used).  
 

3) Many telephony services use Network 
Number to automatically determine 
location. Non-geographic numbers 
introduce a safety net to prompt 
location selection 
Since Covid, the work from home 
sector has exploded almost overnight. 
Many of these users are using hosted 
services or PBXs (along with SIP 
Trunking) whereby each employee may 
be at different ends of the country. We 
are aware that many innovative 
inbound telephony applications exist 
that use the network number to 
geolocate where a user is calling from. 
Where the application is unable to 
locate (i.e. where a non-geographic 
number is used as a network number), 
typically it will prompt the user to 
select where they are calling from, 
where as if the application presumes 
they are in a different location, they 
may find difficulty getting transferred 
to the correct location. In the above 
scenario it would make sense to use 
non-geographic numbers as network 
networks as you cannot be 100% sure 
of the actual location of where the user 
is in terms of geography. It would also 
be troublesome and administrative 
intense on CPs if employees of 
customers had to update their actual 
geographic network number each time 
they moved house (especially when 
their direct line and therefore 
presentation number is the same non-
geographic number). If non-geographic 
network numbers were removed, then 
it could leave a scenario where the 
business and its traditional PBX phone 
system is appearing to be 
geographically located in one end of 
the country and the actual caller is 
located in another creating difficulties 



when the caller is calling certain 
numbers. 
 

4) Reducing flexibility could add 
unnecessary barriers to innovation 
Over the past decade, there has been 
significant innovation in the UK voice 
market arguably making the United 
Kingdom the most advance 
technologically and competitive market 
in Europe and beyond. Although we 
don’t feel these proposals will 
necessarily damage that standing, what 
we do feel is that it may create 
additional hurdles that need to be 
overcome when innovating by 
restricting the use of network numbers 
only to geographic numbers.  
 

5) Reducing flexibility could increase 
business confusion 
Customers who currently have a non-
geographic number as the NTP number 
and use this number replacing the NTP 
number with a geographic number 
could cause confusion as customers 
would then have 2 numbers (especially 
those in a hosted environment or have 
a single line service). Where the non-
geographic number has gone from 
being the main line number to be an 
additional number on the line. 

 
 
If Ofcom does wish to move ahead with the 
changes, then: 
 

1) Given the administrative task involved 
and renumbering that maybe required 
within CP networks (along with time 
required to Identify where non-
geographic network numbers may be 
used), then we would expect a 12-18 
month time period would be 
reasonable. This time would also allow 
various telephony applications that 
attempt to geolocate using the network 
number time to update this to the 
presentation number.   

2) It would be helpful if Ofcom could 
confirm whether after any 



implementation period, they would 
expect CPs (originator, transit and/or 
terminator) to actively block calls which 
contain a non-geographic network 
number (i.e a non-geographic number 
is NOT a valid number when used as a 
network number in the context of the 
CLI guidelines). 

 
 

Question 4: Do you have any comments on the 
use of 084 and 087 non-geographic numbers 
as Presentation Numbers and/or on the 
impact if the use of 084 and 087 numbers as 
Presentation Numbers was prohibited in the 
CLI guidance? Are you aware of any examples 
of the use of 084 or 087 numbers as 
Presentation Numbers? 

We feel there are very few bona-fide uses for 
using 084 and 087 as presentation numbers. 

 

 


