
 

 

Your response 
Question Your response 
Question 1: Do you have any comments on 
Ofcom’s proposals to make more frequencies 
available for restricted services? 
 
 
 
 
 

Is this response confidential?  – N 
As the umbrella charity that supports, informs, 
represents, and develops hospital, health and 
wellbeing broadcasters across the UK, HBA 
welcomes Ofcom's proposals to make more 
frequencies available for long-term FM RSLs, via 
the use of "limited coverage" frequencies, and 
consequently to remove the current arbitrary 
geographic limits to the application for licences.  
 
HBA also welcomes Ofcom's plans to increase 
the maximum effective radiated power to 2W, 
from the current 50mW, with the norm for 
services aimed at indoor reception being up to 
1W, to increase the maximum height above 
ground level of the antenna, and to allow mixed 
polarisation broadcasts. With the size of 
hospital campuses growing, and the number of 
buildings on hospital sites increasing, the 
combination of additional permitted radiated 
power, additional antenna height, and mixed 
polarisation will, hopefully, ensure that, in most 
cases, the vast majority of the licensed hospital 
sites are covered. Those of our members who 
are involved in Ofcom's current trial, and who 
have been in touch with HBA, report this to be 
the case, and for coverage within the hospital 
buildings to be much better than current AM 
LRSL broadcasts covering the same site. 
 
The consultation is timely, and the HBA thinks 
that is highly-likely that a number of hospital 
radio stations will now look to low-power FM 
RSLs as a means of securing the future of their 
service within hospitals that they serve. This is 
due to two factors: Firstly, the Trusts and 
Boards that run the hospitals, facing huge 
financial pressures, are removing bedside 
entertainment systems rather than face the 
costs (be they capital or revenue) of renewing 
contracts with providers and/or upgrading the 
equipment. This leaves increasing numbers of 
our members with only the free public WiFi 
network within the hospital as a means of 
distributing their service. Secondly, a number  
of our members that currently broadcast to 
patients via an AM long-term RSL will 



 

 

undoubtedly be looking at the opportunity to 
"upgrade" to FM. 
 

Question 2: Do you have any comments on 
Ofcom’s proposed restricted service standard 
form Broadcasting Act licence? 

Is this response confidential?  – N 
HBA has no comments to make on Ofcom's 
proposed standard form Broadcasting Act 
licence. 
 

Question 3: Do you have any comments on 
Ofcom’s proposal to issue existing extended 
duration SRSL licensees with a restricted 
service licence on a new frequency at the end 
of their existing licence term, should they 
apply for a new licence? 
 

Is this response confidential?  – N 
As hospital radio stations generally do not 
make use of extended-duration SRSL licences, 
HBA has no opinion on these proposals. 

Question 4: Do you have any comments on 
Ofcom’s proposal to issue existing LRSL 
licensees with limited coverage frequencies (if 
available) at the end of their existing licence 
term, should they apply to renew their 
licence? 
 
 
 
 

Is this response confidential?  – N 
As noted in para 3.14 of the consultation, there 
are costs involved in changing frequency, such 
as equipment retuning and promotional 
material updated. Where hospital radio 
stations have purchased fixed-frequency 
receivers for distribution to patients, there 
could also be a significant cost for the 
replacement and disposal of receivers rendered 
useless by the change of frequency. 
 
Hospital radio stations are almost exclusively 
operated by micro-sized independent charities, 
run on an entirely voluntary basis with no 
financial support from the NHS or other 
statutory body (support is usually limited to 
free accommodation and utilities). Annual 
budgets typically run to the low thousands of 
pounds per year, with some running on less 
than £1000 annually. All funds have to be 
raised by the volunteers. Additional 
unavoidable costs, even of what in other 
circumstances might be considered quite 
modest amounts, are, therefore, of great 
concern. 
 
Whilst it is understandable that Ofcom wishes 
to keep the 87.7 – 87.9MHz band clear for 
SRSLs wherever possible, HBA would ask that, 
in areas where there have been little or no SRSL 
activity, and the existing use of a frequency in 
that band by an LRSL has not caused recent 
frequency-planning difficulties or the inability 
to find a frequency for an SRSL, that the LRSL 
operator is allowed to continue to use its 



 

 

original frequency, with the current restrictions 
of 50mW ERP, 10m AGL antenna height and 
vertical polarisation. This removes the need for 
unnecessary expenditure, whilst providing 
those stations that wish to take advantage of 
the greater permitted ERP, antenna height and 
mixed polarisation an incentive to accept a 
change of frequency as part of a planned and 
funded coverage improvement project. 
 
Where a change of frequency is to be imposed 
at time of licence renewal, HBA would ask that 
Ofcom engages with the affected licence-
holders well in advance of the renewal date, 
advising them of the need to change frequency 
and, if at all possible, what the new frequency 
will (or is likely to) be. A short period during 
which either or both of the two frequencies 
could be used would also help facilitate the 
logistics of arranging for suitably-qualified 
engineers to undertake whatever technical 
work is necessary, rather than the work having 
to be undertaken on a specific day. 
 

Question 5: Do you have any comments on 
these changes to our application process, as 
set out in the revised guidance at Annex 4? 
 
 
 
 

Is this response confidential?  – N 
HBA welcomes Ofcom's proposed changes to 
the licence application process and the 
associated guidance. 
 
HBA particularly welcomes the removal of the 
arbitrary geographic restrictions on FM RSLs 
and the intention to license services throughout 
the UK subject to the availability of a frequency. 
 
To avoid unnecessary effort and expense by 
potential applicants, it would be very helpful if 
Ofcom would publish, on its website, a (suitably 
caveated) list of locations where limited-
coverage FM frequencies are known not to be 
available (either as a result of earlier 
applications or other work undertaken by 
Ofcom), and also the list of "SRSL activity" that 
Ofcom uses to determine whether an LRSL 
might be licensed in the 87.7 – 87.9MHz band 
in the absence of "limited coverage" 
frequencies. 
 
HBA also welcomes Ofcom's proposal to change 
the official licensee for a LRSL from being a 
permanent, senior member of staff of the 
establishment served to being the organisation, 



 

 

or a person associated with the organisation, 
actually providing the service. 
HBA has heard evidence from some if its 
members where the current rules have caused 
administrative problems, including late 
payment of licence fees, due to the lack of 
involvement in the hospital radio service by the 
official licensee. Others have reported difficulty 
in finding a senior member of NHS staff willing 
to take on the responsibility of licensee given 
their lack of involvement with the station. The 
new guidance – which two of our members tell 
us has, in their cases, already been 
implemented – should address this issue. 
 
Currently most hospital radio stations are 
unincorporated organisations registered as 
charities, although an increasing number are 
converting to the modern Charitable 
Incorporated Organisation (CIO – in Scotland, a 
Scottish Charitable Incorporated Organisation, 
SCIO) form of charity, which is incorporated but 
not registered with Companies House. A 
handful are incorporated as companies limited 
by guarantee. HBA would recommend that 
Ofcom's guidance and application form are 
adjusted to make clear that, where the service 
is being provided by an incorporated 
organisation of any form, the licensee must be 
the organisation, not just when the 
organisation is a company. In a similar vein, 
HBA would recommend that the guidance and 
application form are adjusted to make clear 
which sections of the application form are 
required to be completed when the applicant is 
an individual on behalf of an unincorporated 
organisation; at the moment, there is some lack 
of clarity as to exactly which questions should 
be answered in this case. 
 
When an application is being made on behalf of 
an unincorporated organisation, HBA would 
recommend that Ofcom offer the ability for the 
individual holding the licence on behalf of the 
organisation be someone other than a member 
of the management committee (the trustees, in 
the case of an unincorporated charity) of the 
organisation providing the service. The 
appointment of a "holding trustee" to hold a 
lease or licence to occupy accommodation, or 
to sign a commercial contract, on behalf of the 



 

 

charity is commonplace and allows the 
Trustees, who are often subject to election 
every 1 to 3 years, to appoint someone with a 
long-term association with the charity to hold 
the property/contract whilst being protected in 
terms of personal liability as long as they follow 
any/all instructions of the current Trustees, as 
long as those instructions are themselves not 
illegal or ultra vires the organisation's governing 
document. This removes the potential 
requirement to transfer the licence to a new 
licensee every few years. 
 
In para 3.7 of the updated guidance, the 
existing statement that "overspill" audience 
outside the licensed establishment should not 
be acknowledged, either on-air, or in off-air 
promotion and publicity is retained, and a 
further sentence added: "The service should 
not be directed at listeners living outside of the 
licensed location." 
 
Hospital, health & wellbeing radio stations 
these days often simulcast their service via 
various media to different audiences. For 
instance, a charity with charitable objects of 
"the relief of sickness, poor health and old age 
amongst people living in [stipulated area] by 
providing a local broadcasting service for 
hospitals, residential homes and similar 
institutions, and for patients receiving 
community care" might broadcast its service via 
LRSL to a hospital site, and also via an internet 
stream to local old people's homes and GP 
Surgery waiting rooms, as well as to patients 
living at home whilst receiving healthcare in the 
community. HBA hopes and assumes that use 
of phraseology such as "listen to us 95.1FM in 
XYZ Hospital, or online across XYZshire" would 
not fall foul of this restriction, and that the 
simulcast service would be allowed to be 
directed at listeners living outside, as well as 
within, the licensed location, as long as such 
listeners were directed to use alternative 
means of reception. 
 
Likewise, a charity with both the above 
charitable object and an additional one of "the 
advancement of health and prevention or relief 
of sickness for the public benefit through the 
promotion of the benefits of living a healthy 



 

 

lifestyle, and the importance of maintaining 
good personal mental and physical health by 
(mainly, but not exclusively) the means of 
broadcasting health education messages to 
people living in [stipulated area]" might be 
simulcasting via Small-Scale DAB, FM RSL, and 
internet stream. It will need to be able to direct 
its service at the totality of its audience, and to 
promote its community public health education 
broadcast via DAB and online, and mention that 
it is available via an FM frequency in the local 
hospital. HBA again hopes and assumes that 
careful use of phraseology will be able to 
address the terms of the RSL licence. Inclusion 
of guidance as regards direction and promotion 
of a simulcast service that is broadcast via 
means other than the RSL would be welcome. 
 

Question 6: Do you have any comments on 
Ofcom’s proposal to invite the Secretary of 
State for DCMS to consider making an order 
which would provide an exception for certain 
services from the need to hold a Broadcasting 
Act licence? 
 
 
 
 

Is this response confidential?  – N 
HBA welcomes Ofcom's proposal to invite the 
Secretary of State to exempt audio distribution 
systems and emerging short-range broadcast 
services from the requirement to hold a 
Broadcasting Act licence. 
HBA is aware of nascent ideas within the 
hospital radio community to use short-range 
broadcast services, such as Bluetooth and 
licence-exempt extremely low power FM 
transmitters, to transmit signals with a bay 
within a hospital ward in the absence of a 
bedside entertainment system, and this would 
remove such systems from Ofcom's regulatory 
oversight. 
 

Question 7: Do you have any comments on 
Ofcom’s proposed fees for restricted services? 
 
 
 
 

Is this response confidential?  – N 
HBA agrees with Ofcom that broadcasting via 
AM induction loop is now obsolete. It has been 
a number of years since any hospital radio 
station has used this means of broadcasting, 
and it is most unlikely that a station would 
propose to do so now. 
 
HBA does not believe a case has been made by 
Ofcom to increase the combined BA & WTA 
licence fees for FM LRSLs from the current £240 
to the proposed £450 per year. This is an 
increase of 87.5% - far from the "small" 
increase stated in para 6.16 of the consultation. 
 



 

 

When compared with the licence fees payable 
by those broadcasting on DAB, even the current 
figures appear high. Why should a charitable 
hospital radio station serving a few hundred 
beds on one hospital site have to pay £450 per 
year in licence fees when a commercial radio 
station is able to broadcast nationally on DAB 
after paying only £100 for a BA licence? The 
DAB network operator pays nothing for their 
WTA licences, and thus there is nothing to be 
passed on to the DSP licence holders as part of 
their negotiated carriage fees, so you can 
broadcast nationally for only £100, but need to 
pay £240/£450 to broadcast to a single site. 
DAB services must surely cause a greater 
proportion of Ofcom's workload, through, for 
example, dealing with audience complaints, 
and changes of ownership of commercial 
entities, than the operation of an RSL serving a 
single site such as a hospital by a charity. 
 
Another example of the evident disparity would 
be where a hospital health & wellbeing radio 
station broadcasts under a C-DSP licence across 
a large metropolitan area, but wishes to 
simulcast its service under an FM RSL at a 
specific hospital site because it is on the edge 
of the coverage area for the Small-Scale DAB 
multiplex, or in an area where reception is 
poor. This station would pay more in licence 
fees to Ofcom for the hospital site (£450 per 
year) than it would do to broadcast across a 
population of 100,000 or more (£100 per year). 
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