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Amendment) (Amendment) (No. 2) Regulations 2018 

 (Independent Consultant) 

1 Introduction 

I am grateful for the opportunity to comment on the proposed Regulations to extend the 
top of the ‘60GHz licence-exempt band’ for fixed wireless services upwards from 66 to 
71GHz. Unfortunately, there are a number of shortcomings in the Interface Requirement 
IR2078, which forms an integral part of these regulations. Some of these affect the 
compliance of the Interface Requirement with the Radio Equipment Directive, and must 
therefore be addressed before the Statutory Instrument is published. 

I have reviewed the draft Regulations from the perspective of the potential use of the 66-
71GHz band by track-to-train wireless systems to provide broadband connectivity to rail 
passengers. This band is promising for this application, because it is not currently used and 
is unlikely to be a pioneer band for deployment of 5G by mobile operators. 

2 Response to Consultation Question 

Q: Do you have any comments on the drafting of the Proposed Regulations in Annex A1? 

Although the question only refers directly to the draft Statutory Instrument in Annex A1, 
this SI includes dated normative (mandatory) references to the two Interface Requirements 
IR 2030 and IR 2078. In the language of the Radio Regulations, these Interface Requirements 
are “incorporated by reference”, and therefore an integral part of the draft Regulation. 

The proposed Regulations in Annex A1 of the consultation implement the Statement 
correctly, but the proposed modifications to IR 2078 in Annex A3 do not deliver the 
intended outcome, because: 

i) The 66-71GHz band is outside of the scope of the ETSI Standard that is referenced, 
which therefore cannot be applied without further information in the IR. Without this, there 
is no information on Essential Requirements such as spectrum emission mask. 

ii)  The technical provisions in this IR are based on mm-wave technology from more 
than a decade ago, which cannot be applied to the current mm-wave technology that 
Ofcom expects would be deployed now.  

Section 4 of this response discusses these shortcomings in more detail, and Section 5 
proposes how to address them. 

3 Background 

The Government has stated its view that “High quality services on heavily loaded, high 
capacity trains, would require at least 1 Gbps to each train today - this would support video-



streaming to several hundred passengers. Given the expected growth in passenger demand, 
a realistic, future-proofed approach would be to target backhaul of tens of gigabits per train, 
particularly on the busiest routes.”1 Realistically, the spectrum bandwidth needed to deliver 
such bit rates is only available at mm-wave frequencies.  I believe that the 66-71GHz band is 
the most promising band for this application2, because it is currently not used3 and is 
unlikely to be a pioneer band for deployment of 5G by mobile operators. 

The Interface Requirements that Ofcom proposes to amend are based on standards that are 
a decade old. They are based on technologies for implementation that are now obsolete, 
and cannot be applied to the new technology of active array antennas, which would be used 
by any new deployments including track-to-train wireless systems. A small modification to 
the technical conditions in the Interface requirement would provide the regulatory clarity 
needed to facilitate the development of fixed wireless systems for operation in the 66-
71GHz band (this would also overcome difficulties in conformity testing, described below). 

I am pleased to see in Ofcom’s statement on fixed wireless services4: “Regarding the need 
to consider trackside to train applications at 60 GHz, Ofcom is currently considering the 
spectrum options for supporting trackside to train applications and is planning to shortly 
publish its advice to DCMS on the spectrum aspects of trackside connectivity solutions.” 
Ofcom should ensure that the proposed Regulations facilitate the deployment of track-to-
train wireless networks and other types of fixed wireless system in the 66-71GHz band; this 
would not prevent Ofcom from subsequently making specific Regulations for trackside 
connectivity solutions, if these were needed. 

4 Analysis of shortcomings of Interface Requirement IR 2078 

4.1 Reference documents and technical operating parameters 

In the current version of IR 2078, there are two references; ECC Recommendation (09)01 
and EN 302 217. The scope of these documents does not include the 66-71GHz band ; Rec. 
(09)01 applies to 57-64GHz and EN 302 672 is effectively limited to either 57-066GHz or 71-
86 GHz through the frequency ranges applicable to Annexes H, I and J of EN 302 217-2. It is 
therefore necessary to define the technical conditions, such as unwanted emissions, that 
apply in this frequency range. The ideal way to do this would be though a national standard, 
but it is sufficient to describe in  the Interface Requirement how to apply the existing ETSI 
standard EN 302 217 to this frequency range. 

                                                            
1 Commercial options for delivering mobile connectivity on trains: Call for Evidence; DCMS and DfT; December 
2017: 
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/670551/
Commercial_options_for_delivering_mobile_connectivity_on_trains__Call_for_Evidence.pdf 
2 See “Spectrum and Technologies for Connectivity to Trains”; Simon Pike, LS Telcom Spectrum Summit 2018; 
http://www.spectrum-
summit.com/fileadmin/content/SS/presentations/Panel1_Martin_Sims/2018_Spectrum_Summit_Simon_Pike.
pdf 
3 In its consultation on “UK preparations for the World Radiocommunication Conference 2019” (7 June 2018), 
Ofcom states that “The 66-71 GHz band also appears to have no operating users”. 
4 Review of spectrum used by fixed wireless services: Our decisions to enable future uses of fixed wireless 
links; Ofcom, 5 July 2018 



4.2 Notification to the Commission 

The proposed use of 66-71GHz by fixed wireless systems is not an EU harmonised frequency 
use, and will therefore need to be notified to the Commission in accordance with Article 8 of 
the radio Equipment Directive 2014/53/EU. Row 14 of Table 3.1 of the IR is intended for the 
reference to this notification. 

4.3 Applicability of EN 302 217 to current mm-wave technologies 

EN 302 217 was first published in 2004, and is based on the mm-wave technology available 
at that time – a single transmitter feeding an antenna (probably a dish) via waveguide – 
indeed, section 8.1.1 of EN 302 217-1 has a detailed description of different shapes of 
waveguide flange (connector). However, current products will employ multi-element active 
arrays which integrate transmitter and receiver electronics directly with the antenna array. 

Clause 5.3.1.1 of EN 302 217-3 specifies that “The clause that gives the test methods for the 
transmitter power and transmitter power tolerance is clause 5.2.1 of EN 301 126-1”. This 
clause of EN 301 126-1 references a system block diagram for which the transmit power is 
measured at a single point (Reference Pont B’ or C’). However, as Ofcom notes in the 
Statement4: “Our understanding is that phased array antenna implementation of equipment 
operating at EIRP levels above 40 dBm includes consideration of cascading existing phased 
array antenna designs to achieve the higher gain.”. In this case, there is no reference point 
to make a conducted power measurement. The power amplifier in an individual phased 
array is also likely to be closely integrated with the antenna elements, so that there is no 
way to break the connection for measurement. It is therefore not possible to measure the 
RF transmit power of current mm-wave equipment according to this standard. 

In the Statement (paras. 3.31 to 3.35), Ofcom considers the potential impact of revising the 
limit of +10dBm conducted power on co-existence with other services. However the Ofcom 
consultation on WRC-19 states that “The 66-71 GHz band also appears to have no operating 
users”. Therefore, the concerns expressed by Ofcom about co-existence do not apply to this 
band5 - there can be no risk of interference if there are no users. 

It is therefore not justified or proportionate to apply +10dBm conducted power limit to the 
66-71GHz band. Not doing so would avoid the difficulties in demonstrating conformity to 
this requirement, and would allow more effective use of this band by microwave wireless 
systems. 

4.4 Geographic restrictions 

I assume that the geographic restrictions in Table 4.1 of IR 2078 do not apply to the 66-
71GHz band, given the statement by Ofcom on the lack of occupancy of this band3. 

                                                            
5 Wideband data transmission systems and fixed wireless systems, which Ofcom proposes to authorise for 66-
71 GHz band, will be licence-exempt, operating on a non-interference, no protection basis. They will also 
generally operate in different environments – one indoor, the other outdoor. Therefore, there is no need to 
study co-existence between these systems or between equipment of one of  the systems, 
 



5 Implementation of proposed solution in IR 2078 

To address the shortcomings identified in Section 4 of this response, I suggest that a new 
table of minimum requirements is added to IR 2078 for the frequency range 66-71 GHz, 
instead of attempting to add the divergent requirements for 54-66 GHz and 66-71 GHz into 
the existing table. A proposal for the two tables is given below. The new table for 66-71 GHz 
has the following differences to the existing table: 

- There is information on how to apply EN 302 217 to a frequency range outside of its 
scope. 

- Information on the Interface Notification to the Commission will be added. 
- The limit for conducted power is not included, to allow conformity testing of current mm-

wave equipment and because it is not needed for coexistence reasons in this frequency 
range 

- The locations where transmission is forbidden are omitted, as they do not apply to this 
band. 

Table 3.1: Minimum requirements for the use of: FWS operating in the 57.1 – 
66 GHz band 

Mandatory (1-10) 
1 Frequency band(s) 57.1 – 63.9 66 GHz 
2 Radiocommunication Service Fixed 
3 Application Fixed Links 
4 Channelling  
5 Modulation / Occupied bandwidth  
6 Direction / Separation  
7 Maximum Transmit Power / Power 

Density 
Maximum transmit power of 10 dBm and a 
maximum EIRP of 55 dBm. Minimum 
antenna gain of 30 dBi. Transmission not 
permitted in certain areas (See table 4.1) 

8 Channel access and occupation rules  
9 Authorisation regime Licence exempt 

10 Additional essential requirements N/A 
Informative (11-13) 

11 Frequency planning assumptions  
12 Planned changes  
13 Reference ETSI EN 302 217 - Fixed Radio Systems; 

Characteristics and requirements for point-
to-point equipment and antennas.  
ECC Recommendation (09)01 - Use of the 
57 - 64 GHz frequency band for point-to-
point fixed wireless systems. 

14 Notification  
15 Remarks None 



 

Table 3.2: Minimum requirements for the use of: FWS operating in the 66 – 
70.875 GHz band 

Mandatory (1-10) 
1 Frequency band(s) 57.1 – 63.9 66 – 70.875 GHz 
2 Radiocommunication Service Fixed 
3 Application Fixed Links 
4 Channelling  
5 Modulation / Occupied bandwidth  
6 Direction / Separation  
7 Maximum Transmit Power / Power 

Density 
Maximum transmit power of 10 dBm and a 
maximum EIRP of 55 dBm. Minimum 
antenna gain of 30 dBi. Transmission not 
permitted in certain areas (See table 4.1) 

8 Channel access and occupation rules  
9 Authorisation regime Licence exempt 

10 Additional essential requirements N/A 
Informative (11-13) 

11 Frequency planning assumptions  
12 Planned changes  
13 Reference ETSI EN 302 217 - Fixed Radio Systems; 

Characteristics and requirements for point-
to-point equipment and antennas.  
Annex H or Annex I of EN 302 217-2 may 
be applied, with the following 
modifications: 
i) References to frequency ranges of 
57-64GHz, 57-66GHz and 64-66GHz shall 
be interpreted as 57-71GHz. 
ii) The frequency arrangements 
described in Sections H.1, H.2.1, I.1 and 
I.2.1 are informative. 
iii) The requirements in row 7 of this 
table shall replace the requirements for  
EIRP limit and Gant in these annexes. 
NOTE: As a result, the statements in 
Sections H.3.2 and I.3.2 that “above 
limitations automatically imply” are no 
longer valid. 
ECC Recommendation (09)01 - Use of the 
57 - 64 GHz frequency band for point-to-
point fixed wireless systems. 

14 Notification [to be added] 
15 Remarks None 



6 Future actions needed by Ofcom 

At present, there is no Harmonised Standard applicable to the 66-71 GHz band to 
demonstrate conformity to Article 3.2 of the Radio Equipment Directive. The provisions 
proposed for row 13 of Table 3.2 above will enable a Notified Body to develop a Technical 
File to demonstrate this conformity; however, this has less legal certainty than a 
Harmonised Standard and is an increased burden for manufacturers. 

Ofcom should therefore initiate a work item in ETSI to develop or update a Harmonised 
Standard applicable to fixed links in the 66-71GHz band. The best way of achieving this is 
probably the addition of a new annex to EN 302 217-2. It is also necessary to review the test 
methods, to ensure that they are appropriate for current implementations of mm-wave 
fixed wireless systems. 

CEPT Working Group FM has requested the Short Range Devices Maintenance Group to 
consider the 66-71GHz band for Wideband Data Transmission Systems6. Ofcom should 
contribute to this work. 

                                                            
6 Minutes of the 91st WG FM Meeting, Section 4.7.8; Doc. FM(18)113. 


