Your response

Question Your response

Question 1: What interest do you
have in deploying outdoor or standard
power Wi-Fi or other licence exempt
RLANSs in the Lower 6 GHz band?
Please provide details of the types of
expected deployments.

Viasat has no plans to deploy such services or facilities at
this time.

Question 2: Are you interested in
providing or developing AFC data-
bases for use in the Lower 6 GHz band
in the UK?

Viasat has no plans to provide or develop such AFC data-
bases at this time in the UK.

Question 3: Do you have any views on
the operational considerations of set-
ting up and running AFC databases?

Viasat takes no position with respect to such matters at
this time.

Question 4: Do you have any views on
how we should manage the approval
process for AFC databases and, in par-
ticular, whether we should rely on
parts of the FCC process rather than
requiring the whole process to be re-
run in the UK?

Viasat takes no position with respect to such matters at
this time.

Question 5: Please provide any other
comments on our proposals for ex-
tending access to standard power Wi-
Fi and outdoor use, including the over-
all approach, any details on technical
parameters and the running of the
AFC databases in this band.

Viasat takes no position with respect to such matters at
this time.

Question 6: Do you have any com-
ments on our proposal to use a
“phased” approach, or on the alterna-
tive to wait for European harmonisa-
tion?

Viasat welcomes the opportunity to provide Ofcom with
our views as to how to best enable the introduction of
additional services in the upper 6 GHz band in the UK
whilst preserving and protecting existing operations in
the band.

In short, the proposed introduction of new IMT/MFCN
networks in this frequency band is a significant concern.
For that reason, Viasat respectively objects to Ofcom’s
proposal to use a “phased” approach that would provide
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a clear path for the introduction of such networks in the
band.

Viasat's satellite operations depend on the 6425-6575
MHz segment of the upper 6 GHz band for gateway up-
links supporting its L-band Mobile Satellite Service (MSS)
networks. These satellite networks, which operate the
corresponding user-service downlink in the 1518-1559
MHz (space-to-Earth) band, provide critical safety-of-life
communications and mission-essential services globally -
- across land, air, and sea. This includes support for
emergency services, defense operations, and key indus-
tries such as transportation and energy.

Concerns remain on the potential for interference into
Viasat satellite receivers from IMT/MFCN systems if they
are authorised in the upper 6 GHz band. ITU-R studies
conducted during the WRC-23 cycle, based on parame-
ters agreed by WP 5D, indicate a significant risk of harm-
ful interference to Fixed Satellite Service (FSS) receivers.
Earlier ITU-R studies, including Report ITU-R S.2367, simi-
larly highlight that IMT operations can only co-exist with
FSS if strict EIRP limits and limited deployment of IMT
(i.e., to indoor operation) is ensured. In contrast, previ-
ous CEPT studies indicate low-power indoor Wi-Fi opera-
tions pose a much lower and acceptable interference risk
to satellite receivers.

Viasat has participated in previous Ofcom consultations
on this topic and continues to hold concerns about the
potential use of the upper 6 GHz band for IMT/MFCN
networks. Viasat wishes highlight WRC-23 Resolution
220, which recognizes that the 6425-7075 MHz band is
and will continue to be used by FSS networks, including
for MSS feeder links.

The proposed introduction of new IMT/MFCN networks
in this frequency band is a significant concern. Any use
of the band 6425-6575 MHz for mobile services should
be contingent upon the establishment of technical safe-
guards that ensure the continued viability of feeder links.
Implementing only the IMT mask per base station de-
scribed in Resolution 220 (WRC-23) will not ensure ade-
guate protection of satellite receivers operating in the
band. This is because the emissions mask was defined
based on an assumed base station density across the
coverage of an FSS satellite. However, WRC-23 did not
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adopt any measures to ensure that the global base sta-
tion density is maintained below the assumed level.
Given the assumed density is quite low, there is a signifi-
cant risk that the aggregate interference to satellite re-
ceivers would be exceeded.

Moreover, the “expected EIRP” limits adopted at WRC-
23 to protect satellite uplinks are, in our view, very diffi-
cult —if not impossible — to enforce in practice. The defi-
nition of expected EIRP limits requires a complex assess-
ment, requiring the base station to be tested for compli-
ance with a particular configuration, including certain an-
tenna pointing angles, and that the base station continue
to operate in line with that configuration. It is unclear
how Ofcom could verify that deployed base stations
maintain such compliance over time. This concern is am-
plified by mobile industry proposals to operate with EIRP
levels up to 10 dB higher than previous assumed. The
current consultation does not adequately explain how
Ofcom will ensure long-term compliance with the ITU
limits. We therefore kindly request Ofcom to provide a
more detailed strategy for enforcement before proceed-
ing with any introduction of mobile services in the upper
6 GHz band, and in particularly, in the frequency band
6425-6575 MHz.

As a result, Viasat strongly encourages Ofcom to safe-
guard Fixed Satellite Service (FSS) operations, including
Viasat’s MSS feeder links, by avoiding IMT/MFCN deploy-
ment below 6575 MHz. We therefore do not support a
“phased” approach for the 6425-6575 MHz frequency
band and propose that consideration of IMT/MFCN oper-
ation within the UK should be limited to spectrum above
6575 MHz.

We also note that WRC-27 under Agenda Item 1.7 is con-
sidering additional allocations to the IMT within the fre-
quency band 7125-7250 MHz and 7750-8400 MHz in Re-
gion 1. Identifying spectrum for mobile use limited to
the frequency band 6575-7125 MHz would align with
any outcome of WRC-27 on Agenda item 1.7.
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Question 7: Do you have any com-
ments on the above suggestion to
manage any “legacy” Wi-Fi devices, or
alternative suggestions?

Viasat takes no position with respect to such matters at
this time.

Question 8: Do you have a view on
the amount of spectrum that should
be prioritised for Wi-Fi under the pri-
oritised spectrum split option? Please
provide evidence for your view.

Ofcom’s proposes to authorize Wi-Fi operations in the
upper 6 GHz band subject to the following technical con-
ditions:

e Outdoor Wi-Fi use would not be permitted, and

e Indoor Wi-Fi use would be limited to 250mW
EIRP (with maximum mean EIRP density of
12.6mW/MHz in any 1 MHz bandwidth).

Under these assumptions, Wi-Fi could operate up to at
least 6575 MHz whilst protecting Viasat’s feeder links.

Question 9: Do you have any com-
ments on our plan for a “phase 1”
when Wi-Fi will be introduced?

Regardless of how spectrum is prioritized as between
Wi-Fi and mobile use, it is critical that Ofcom take steps
to ensure that FSS operations are not adversely im-
pacted. Toward that end, the range 6425-6575 MHz
should be subject to the introduction of WI-Fl indoor ser-
vices only to ensure FSS services can operate interfer-
ence free.

Question 10: One variation on “phase
1” would be to only authorise Wi-Fi in
client devices to “seed” the market.
Would you have any views on this, or
suggestions for other variations?

Viasat takes no position with respect to such matters at
this time.

Question 11: Do you have any com-
ments on our plan for a “phase 2”
when mobile will be introduced?

We do not think the range 6425-6575 MHz should be
subject to the introduction of mobile as part of a second
phase.

Question 12: Do you have a view on
the amount of spectrum that should
be prioritised for mobile under the pri-
oritised spectrum split option? Please
provide evidence for your view.

Ofcom is exploring multiple prioritized split options, as
reflected in figure 5.1. Regardless of how spectrum is
prioritized as between Wi-Fi and mobile use, it is critical
that Ofcom take steps to ensure that FSS operations are
not adversely impacted. Toward that end, mobile should
not be authorized in the range 6425-6575 MHz (even in
areas in which Wi-Fi has not yet been deployed) to en-
sure FSS services can operate interference free. Subject
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to that limitation, Viasat believes that various prioritiza-
tion options being contemplated can be accommodated.

Question 13: Do you have any evi-
dence or views about the geographical
extent of mobile networks’ likely de-
ployment in Upper 6 GHz?

Viasat takes no position with respect to such matters at
this time.

Question 14: Do you have any com-
ments on our proposed phased ap-
proach to authorisation of both Wi-Fi
and mobile in the Upper 6 GHz band?

We do not think the range 6425-6575 MHz should be
subject to the introduction of mobile as part of a second
phase.

Question 15: Do you have any com-
ments on our proposal to not include
very low power portable devices in
the Upper 6 GHz band at this stage,
but to keep this under review?

Viasat takes no position with respect to such matters at
this time.

Question 16: Do you have any com-
ments on our proposal to authorise
the use of low-power indoor Wi-Fi ac-
cess points and client devices to use
6425—7125 MHz?

Ofcom’s proposes to authorize Wi-Fi operations in the
upper 6 GHz band subject to the following technical con-
ditions:

e Outdoor Wi-Fi use would not be permitted, and

e Indoor Wi-Fi use would be limited to 250mW
EIRP (with maximum mean EIRP density of
12.6mW/MHz in any 1 MHz bandwidth).

Viasat supports Ofcom’s proposed approach and agrees
that indoor Wi-Fi systems should pose a limited interfer-
ence risk to satellite receivers, as assessed within the SE
45 studies. This approach would therefore facilitate Wi-
Fi while protecting Viasat’s feeder links (including in the
6425-6575 MHz band segment).

We note that other types of operations—including
IMT/MFCN operations—would pose a much higher risk
of interference into satellite operations. Accordingly, we
do not support allowing IMT/MFCN operations in this
frequency band.
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Question 17: Do you have any com-
ments on the proposed technical con-
ditions?

See our response to Question 16. Additionally, we note
previous CEPT studies indicate low-power indoor Wi-Fi
operations pose an acceptable interference risk to satel-
lite receivers, and support only the identification of Wi-Fi
in the 6425-6575/6585 MHz band.

Question 18: Do you have any com-
ments on the proposed VNS draft?

Viasat takes no position with respect to such matters at
this time.

Question 19: Do you have any sugges-
tions for an appropriate mechanism
for enhanced sensing, or comments
on the proposed solution above?

Viasat takes no position with respect to such matters at
this time.

Question 20: Do you agree with our
proposal to restrict Wi-Fi from trans-
mitting in the 6650-6675.2 MHz band
to protect the radio astronomy ser-
vice? Please provide any technical evi-
dence to support your view.

Viasat takes no position with respect to such matters at
this time.

Question 21: Do you agree with our
assessment of Wi-Fi coexistence with
existing users of the band? If not,
please provide details.

See our response to Question 16

Question 22: Do you have any evi-
dence about the costs to operators of
moving fixed links in and around “high
density” areas (such as urban centres)
to other bands?

Viasat takes no position with respect to such matters at
this time.

Question 23: Do you have any com-
ments on our initial assessment of our
likely approach to coexistence be-
tween future mobile use and current
users in the Upper 6 GHz band?

See our response to Question 6

Question 24: Do you have any other
comments on our policy proposals or

We note that CEPT is currently undertaking relevant ac-
tivities, including:

1. Studies on the coexistence of Mobile and Fixed
Communications Networks (MFCN) in the upper




Question Your response

any of the issues raised in this docu- 6 GHz band alongside existing uses. These in-
ment? clude consideration on the current and future
spectrum utilization for Wireless Access Sys-
tems/Radio Local Area Networks (WAS/RLAN)
and MFCN.

2. A CEPT response to a Mandate from the Euro-
pean Commission on the potential shared use of
the 6425-7125 MHz band.

3. Preparations for the World Radiocommunication
Conference 2027 (WRC-27) on Agenda Item 1.7
on new International Mobile Telecommunica-
tions (IMT) bands in particular 7125-7250 MHz
and 7750-8400 MHz in Region 1.

We also note that the mobile industry is seeking higher
EIRP for the operation of International Mobile Telecom-
munications (IMT) base-station equipment in the upper
6GHz band - up to 10 dB higher - than the values as-
sumed in the ITU-R studies conducted leading to WRC-
23.

We would recommend waiting for the outcome of this
work prior to considering IMT above 6575 MHz.
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